Hírek röviden Szerbiából
  1. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék elnökjelöltje, dr. Vojiszláv Kostunica a Krusevácon megtartott ellenzéki nagygyűlésen tévé-párbajra hívta ki Szlobodán Milosevicset. A városháza tetejéről ismeretlenek megdobálták az elnökjelöltet, vörös festékkel eltalálták, azonban tojásokkal célt tévesztettek, jelenti a FoNet.
  2. A Szociáldemokrata Unió közleményben tudatta: a Szövetségi Vámigazgatóság minden egyes, Szerbiában levő vámkirendeltsége főnökének megparancsolta, hogy a mai napig gyűjtsék össze a foglalkoztatottak listáját azzal a megjegyzéssel, ki hol szavaz. Emellett azt is állítja ez a párt, bizonyítékokkal rendelkezik a rendeletről, amelynek célja, hogy ezen munkásoknak előre bekarikázott szavazólapokat osztanak ki annak érdekében, nehogy bárki másra, mint a szocialistákra és Milosevicsre szavazzanak.
  3. Alekszandár Vucsics, Szerbia tájékoztatási minisztere (különben Seselj pártjának meghatározó, hangadó embere) kijelentette: Szerbia kormánya megindítja a Szerbia Rádió-Televízió vezetői felelősségének megállapítását, mivel nem szavatolják a pártok médiumokban történő bemutatkozásának egyenrangúságát.
  4. Az Ellenállás! mozgalom és az Index Rádió kezdeményezésére a belgrádiak új akciót kezdtek el. Este 19 óra 30 perckor, amikor az állami tévé híradója kezdődik, az ablakokba, teraszokra és az udvarokra kihelyezik a rádiójukat, amelyből teljes hangerővel a Djordje Balásevics által komponált Gotov je (vége van) dal hallható, jelentik a belgrádi tájékoztatási eszközök.
  5. Éjféltől Montenegróban a német márka 33 dinárt ér, jelentette Montenegró Monetáris Tanácsa, mivel a belgrádi rezsim a választások miatt (fizetések, nyugdíjak stb. kifizetése céljából) nagy mennyiségű pénzt nyomtatott.
  6. Szlobodán Milosevics szeptember 20-ikán Beraneban részt vesz a Szocialista Néppárt kampányzáró rendezvényén, jelentette be Momir Bulátovics. Mindez azért érdekes, mert Belgrádban pedig azt hozták nyilvánosságra, hogy ugyanaznap az újbelgrádi sportközpont (amelynek 1994-ben kellett volna elkészülnie) átadásával szintén kampányzáró lesz, de ezt Szerbia Szocialista Pártja rendezi, amelyen szintén meg kell jelennie a JSZK jelenlegi elnökének.
  7. Szabadkán az Ellenállás aktivistái mellett előállították Kikity Andreát, a Vajdasági Magyar Ifjúság megbízott elnökét, a VMSZ tagját is. Ez az első eset, hogy a választások kiírása óta a vajdasági magyar politikai szervezetek egyik vezetőjét zaklatják a rendőrök.
 
Vissza a kezdőlapra