Jugoszláviai választások

Szabadkán vasárnap este leállították a magyar tévéadásokat

 Szabadkán vasárnap este fél 7 és háromnegyed 7 között gyors egymásutánban megszüntették először az RTL Klub, majd a tv2 és az m1-es magyar tévéműsorok vételi lehetőségét. A szabadkai posta által üzemeltetett helyi kábeltelevízió péntek este minden előzmény nélkül már megszakította a Duna TV vételét, azt követően pedig az m2-est is letiltotta. Így vasárnap este a több mint 60 ezer szabadkai nem nézhet egyetlen magyar televíziós műsort sem.
Este fél 7 körül Szabadkán levették a kábeltévé műsoráról a Magyar Televízió 1-es műsorát, az RTL-klubot és a TV-2-t is. Mint ismertes, péntek este óta a kábeltévén nem nézhető a Duna Televízió műsora, és a Magyar Televízió második csatornája sem. A magyar nyelvű tévéműsorok 20 óra óta ismét követhetők a szabadkai kábeltévén.
 

A Szabadkai Rádió híreiből

Szabadkán az illetékesek továbbra is csak azt közlik, hogy tömeges a választópolgárok részvétele a szavazáson. Több helyütt még 20 órakor is hosszú sorban álltak az emberek. Ezeken a helyeken a törvénynek megfelelően a sorban állóknak minden bizonnyal lehetővé teszik a szavazást.

Nem hivatalos értesüléseink szerint egyébként a választópolgárok részvételi aránya 70 százalék körüli.

A községi választási bizottságba egyéként közel 30 panasz érkezett a nap folyamán különböző szabálytalanságokra hivatkozva. Ezek zöme arra vonatkozott, hogy a szövetségi választási bizottság által kinevezett szavazatszedő bizottság nem vette figyelembe a községi bizottság döntését és gátolta az általa delegált kültagok részvételét a bizottság munkájában.

A szabadkai 5-ös számú választási egységben tizenhárom külföldi megfigyelő követte a választásokat az állami szervek szervezésében. A külföldi csoportban oroszországi, fehéroroszországi, csilei, romániai, spanyolországi és magyarországi tagok vannak.

A Kanizsa község 33 szavazóhelye közül délután 5 óráig 28-ban, a 24 ezer 151 szavazópolgár közül több mint 15 ezren adták le szavazatukat, a részvétel tehát 62 egész 2 százalékos.

A horgosi választóbizottság becslése szerint a választások eddigi eredményei meghaladják a 70 százalékos részvételi arányt is. A leglátogatottabb szavazóhely a kishomoki, ahol a választók 83 százaléka adta le voksát, viszont ott csak 183 polgár neve szerepel a választók listáján.

Horgoson a 8-as számú szavazóhelyen , a labdarúgópályán leállították az önkormányzati jelöltekre való szavazást. A kanizsai választási bizottság azért döntött így, mert az egyik önkormányzati tanácsnokjelölt keresztneve pontatlanul szerepelt a szavazólapon. Az önkormányzati voksolást két hét múlva újra megszervezik. A település 3-as számú, iskolában levő szavazóhelyén reggel incidensre került sor, amikor két megfigyelő szabálytalanságokra hivatkozva felborította az urnákat és szétszórta a szavazólapokat. Miroslav Terzic, a kanizsai választási bizottság elnöke úgy döntött, hogy a horgosi iskolában 21 óra 20 percig fog tartani a szavazás.
 

MTI jelentés - Jugoszlávia - az RTS szerint Milosevic vezet

Bezártak a választóhelyiségek Jugoszláviában - jelentette vasárnap este nyolc óra után az RTS szerb állami tévé, amely máris Slobodan Milosevic jugoszláv államfő elnökválasztási vezetéséről szóló híreket közölt egyes koszovói választóhelyiségek nem hivatalos adatai alapján. Vasárnap szövetségi elnök- és parlamenti választásokat, illetve szerbiai helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat tartottak Jugoszláviában. Az RTS szerb állami tévé este nyolc óra után néhány perccel a jelenleg átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai Koszovó tartományban is megrendezett voksolás első, nem hivatalos eredményeire hivatkozva közölte: a leadott szavazatok számát tekintve Milosevic elnök magabiztosan vezet a Kosovska Mitrovica-i körzetben. Az RTS több kisebb koszovói településről azt jelentette, hogy Milosevic kapta a legtöbb voksot; az egyik településen pedig "dicsőséges győzelmet" aratott. A választások első eredményei korábbi közlések szerint éjfél körül várhatók. Koszovóban a rossz biztonsági helyzet miatt már délután négykor lezárták az urnákat. A választóhelyiségek lezárásával véget ért a csütörtök éjféltől tartó kampánycsend is. Az RTS erre hivatkozva vasárnap este levetítette a főbb jelöltek napközben adott nyilatkozatait. A választások napközbeni adatok szerint magas, helyenként 80 százalékos részvételi arány mellett zajlottak le. Ellenzéki források és független szervezetek egyes körzetekből több szabálytalanságot jelentettek. Az RTS az urnazárás időpontját megelőző percekben is olyan külföldi megfigyelőket idézett, akik mindent rendben találtak. A jugoszláv ellenzék közleménye szerint elképzelhető, hogy második forduló lesz az elnökválasztáson.+++
 

Vissza a kezdőlapra