A jugoszláv választási bizottság szerint
második forduló lesz
 

Kostunica elutasítja a második fordulót

A választási bizottság a voksolás előzetes eredményeinek közzétételekor ugyanis utalt arra, hogy második fordulót kell tartani, mert a fő esélyesek közül Kostunica, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék jelöltje az előzetes eredmények szerint a voksok közel 48 százalékát, míg a belgrádi baloldali kormánypártok által jelölt Slobodan Milosevic jugoszláv elnök pedig mintegy 40 százalékát kapta meg. Ezek ellentmondanak a DOS saját, Kostunica elsőfordulós győzelmét mutató számításainak. Kostunica írásos nyilatkozatban is elutasította a második forduló lehetőségét, amelyben "politikai csalásnak" és a "szavazatok nyilvánvaló ellopásának" minősítette Milosevic próbálkozásait. Az új elnök jelölt leszögezte: nem létezik olyan erkölcsi vagy politikai ok, amely miatt beleegyeznének a polgárok választási akaratának "eltiprásába", de egyelőre nem tesznek olyan lépést, amely a belpolitikai feszültséget növelné.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: a DOS-nak a második fordulóba nem kell beleegyeznie, mert Kostunica győzelme "biztos és világos". A belgrádi bejelentést elutasította Dragan Veselinov, a Vajdaság Koalíció és Miodrag Isakov, a Vajdasági Reformisták elnöke is. A választási bizottság jelezte: az új jugoszláv kormányt a szintén a hét végén tartott parlamenti választások eredményeként várhatóan a két belgrádi baloldali kormánypárt és montenegrói szövetségesük, a Szocialista Néppárt alakíthatja meg,a három párt ugyanis eddig is részt vett a szövetségi kormányban. A bizottság adatai szerint most együttesen 72 mandátumot szereztek a 138 tagú alsóházban és 26 képviselői helyet a 40 fős felsőházban.

A bizottság adatai egyébként a parlamenti választásokat illetően csaknem teljesen megegyeznek a DOS eredményeivel, de az elnökválasztást illetően már jelentősen eltérnek. A választási bizottság csak csütörtökön teszi közzé az adatokat, de bejelentették: az előzetes eredmények szerint Szlobodan Milosevics hivatalban levő elnök 40,23 százalékot szerzett, fő vetélytársa, Vojiszlav Kostunica pedig 48,22 százalékot. A következő elnökválasztási fordulót 15 napon belül rendezik meg. Az állami televízió híradása szerint a kormányzó koalíció abszolút többséget szerzett a szövetségi parlamentben és így saját kormányt alakíthat.

Ami a szerbiai helyhatósági választásokat illeti, Milosevic szövetségesei már korábban beismerték, hogy vereséget szenvedtek. A televízió jelentésében az nem szerepelt, hogy mennyi szavazatot számláltak már össze. A részvételi arány a bejelentés szerint 64,16 százalékos volt. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék egészen más eredményt közölt: az államfő-választáson leadott szavazatok 97,5 százalékának összeszámlálása után kihirdette, hogy Kostunica nyert a voksok 54,66 százalékával, míg Milosevics a szavazatok 35,01 százalékát szerezte meg.Az ellenzék szerdáig adott határidőt a jugoszláv a kormánynak a voksolás eredményeinek kihirdetésére. Zoran Djindjics ellenzéki vezető felszólította Milosevics jugoszláv elnököt, hogy ismerje be választási vereségét, és "nagy csalásnak" nevezte a hivatalosan bejelentett előzetes eredményt. Hétfőn éjjel egyébként ismét 40 ezren vonultak fel Belgrádban, az ellenzék diadalát éltetve. A Nyugat ugyancsak az ellenzéket tartja nyertesnek, és arra szólította Milosevicet, hogy ismerje el vereségét. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett az Egyesült Államok és az Európai Unió és Ausztrália is.
 

A montenegróiak szerint Milosevic trükkjei hiábavalóak

A nyugatbarát montenegrói kormány szerint az ellenzék nagy hibát követne el, ha belemenne a második fordulóba.

Dragisa Burzan miniszterelnök-helyettes kedden este Podgoricában bejelentette: Milosevic "időt akar nyerni, de minden próbálkozása hiábavaló, és az ellenzék nagy hibát követne el, ha belemenne" a második fordulóba. A podgoricai kormány, amely szerint Milosevic a közvetlen elnökválasztást a 13 esztendeje gyakorolt hatalmának meghosszabbítása miatt találta ki, mivel biztosra vette, hogy az elsőfordulós győzelmet Vojislav Kostunica ellenzéki jelölt nyeri meg. Miodrag Vukovic elnöki tanácsadó azt állítja: Kostunicának a második fordulóval Milosevic "csapdát" állított. Az ellenzéki vezető ha elutasítja a részvételt, akkor az antidemokratikusnak tűnhet. "Sohasem hittük, hogy Milosevic szépszerével távozik", de Milosevic zavarkeltése nem vezethet polgárháborúhoz. A montenegrói rendőrség fokozta az ellenőrzést az elmúlt naokban, Milo Djukanovic elnök hivatala körül ugyanis órákon át könnyű gépfegyverek voltak, a tisztségviselők szerint pusztán gyakorlatozás miatt. Washingtonban a Fehér Ház szóvivője "nagyon gyanúsnak" mondta, hogy a hivatalos jugoszláv választási hatóság nem ismerte el az ellenzéki elnökjelölt vasárnapi abszolút győzelmét, hiszen azt más, hitelt érdemlő jelentések már alátámasztották. Joe Lockhart a fehér házi nemzetbiztonsági tanács szóvivőjéhez csatlakozva kijelentette: a második forduló elutasítása a jugoszláv ellenzék önálló döntése volt, amelyet Washington mélységesen meg tud érteni. Bill Clinton elnök, még a második választási forduló szükségességéről szóló belgrádi bejelentés előtt elhangzott beszédében hangsúlyozta: nem szabad alábecsülni Slobodan Milosevic ragaszkodását a hatalomhoz, de azt sem, hogy Szerbia népe a szabadság útját eltökélten keresi.
 

Vissza a kezdőlapra