Jugoszláv helyzet


Vigyázat, hamisítanak!

A községi választási bizottságok tegnap szereztek tudomást arról, hogy Dragoljub Jovanović köztársasági igazságügyi miniszter átiratban utasította a Kerületi Bíróságok elnökeit, hogy amennyiben valamelyik választási egységben óvást nyújtanak be, az ügyben a Szövetségi választási bizottság jár el. Ez a rendelkezés ellentétben áll az önkormányzatokról szóló köztársasági törvénnyel, semmilyen törvényes alapja nincs - hangsúlyozták a községi választási bizottságokban.

 A választói akarat megmásításának veszélyére hívja föl a figyelmet a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt szabadkai központi irodájából arról tájékoztatják a polgárokat, hogy Topolyáról ma délelőtt rendőri kísérettel elszállították a községi választási bizottságból a helyhatósági választási dokumentációt: a jegyzőkönyveket és a szavazócédulákat. A dokumentációt a Szabadkán székelő szövetségi választási bizottság úgymond ellenőrzés céljából kobozta el. Időközben a kanizsai községi választási anyagot is elszállították Nagybecskerekre a Szövetségi Választási Bizottsághoz. Tegnap Kishegyesről is elvittek négy választási körzetre vonatkozó választási anyagot, szabálytalanságokat meg hibákat véltek felfedezni benne, és újraszámlálták a szavazatokat. A VMSZ kampánystábja szerint hamarosan várható az új eredmények kihirdetése, amelyekkel a két községben az ellenzéki fölényt csökkenthetik. Szabadkán is új fejlemény, hogy a Szerbiai Szocialista Párt 15 esetben emelt óvást az egyébként illetéktelen Szövetségi Választási Bizottságnál.

Kanizsáról szerdán 14 óra körül vitték el a választási dokumentációt a szövetségi választási bizottság becskereki irodájába, közölte a VMSZ.

Az ellenzék nem nézhette át a választási jegyzőkönyveket

A szövetségi választási bizottság szerdán nem tette lehetővé az SZDE jogi szakemberekből álló csoportjának, hogy átnézze a választási jegyzőkönyveket. "Szemmel látható, hogy a bizottság tagjai nem merik nyilvánosságra hozni a valós és pontos eredményeket, vagyis azt, hogy Kostunica már az első fordulóban győzött", mondta az újságíróknak Nebojsa Bakarec, az SZDE képviselője azt követően, hogy kilépett a szövetségi parlament épületéből, ahol a szövetségi választási bizottság székhelye is van. Bakarec közölte, hogy az ellenzék panaszt fog tenni a bizottságnál, ha pedig azt elutasítják, akkor a szövetségi alkotmánybírósághoz fordulnak. "Tiszteletben tartjuk a törvény által előírt procedúrát, mert mi törvénytisztelők vagyunk, akik békét akarnak ebben az országban", mondta Bakarec.
 
 

Nem vitás, ki az elnök

Jugoszlávia ma este az új szövetségi elnököt, dr. Vojislav Koštunicát fogja ünnepelni - hangzott el ma délután a Szerbiai Demokratikus Ellenzék Szabadkáért sajtótájékoztatóján. A szavazatok 97,8 százalékának megszámlálása után Koštunica 54,66 százalékkal vezet Miloševićtyel szemben, aki 35,1 százalékkal a második. A volt elnök már akkor sem tudna bejutni a második fordulóba, ha a hadseregből és egyéb helyekről érkező voksokon mind az ő nevét karikázták is volna be. Az SZDE köszönetet mond a polgároknak a szavazatokért, a választási bizottságokban az ellenőröknek, hogy nem engedték meg a csalást és az Otpor Népi Mozgalomnak, amelynek a sikeres kampány köszönhető.

Vojiszlav Kostunica "véglegesen" győzelmet aratott a jugoszláviai elnökválasztások első fordulójában, jelentette ki Csedomir Jovanovics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék választási bizottságának elnöke, a szavazatok 98,72 százalékának átszámolása után, jelenti a B2-92. Belgrádi sajtótájékoztatóján Jovanovics elmondta, Kostunica a szavazatok 52,54, Milosevics pedig 35,01 százalékát szerezte meg. "A választási győzelem nem képezheti tárgyalási alku alapját", mondta a sajtótájékoztatón Jovanovics, hozzátéve, az egyetlen, amiről az SZDE tárgyalhat, az Kostunica elnökké avatásának módja és eljárása. Jovanovis szerint egyes szocialista tisztségviselők már gratuláltak az ellenzéknek, és a választásokat követő első napon már felvették a kapcsolatot a montenegrói Szocialista Néppárttal is.

Gyingyics: Megbénítjuk egész Szerbiát

Zoran Gyingyics, az SZDE kampányigazgatója szerdán kijelentette, ha a szövetségi választási bizottság nem nyújt betekintési lehetőséget azokba a jegyzőkönyvekbe, amelyekre hivatkozva kihirdette az elnökválasztások második fordulóját, akkor az ellenzék felszólítja Szerbia népét valamennyi intézmény megbénítására. "Ez nem tiltakozó gyűlés lesz, hanem egész Szerbia megbénítása. Minden intézményt felszólítunk arra, hogy hagyja abba munkáját, a gyerekeket arra, hogy ne menjenek iskolába, a felnőttek a munkahelyeikre, és egyáltalán, senki se mozduljon mindaddig, amíg ezt nem teszi meg maga Szlobodan Milosevics", mondta Gyingyics, aki a továbbiakban még hozzátette:

 "Ezúttal a világ egy egészen másmilyen Szerbiát fog majd látni, egy olyat, amely képes megvédeni méltóságát. Milosevicsnek meg kell értenie, hogy nincs többé számítgatás és alkudozás. Veszített és vissza kell vonulnia", nyilatkozta Gyingyics a Szabad Európa Rádiónak, jelenti a Beta.

A jogászok bizonyítékokat követelnek

A belgrádi Jogi Kar tanárai és jogászai ma délután 13 órakor összegyűltek a szövetségi parlament előtt, hogy fogadást kérjenek a Szövetségi Választási Bizottságtól -- mondta Dejan Narandzsics, az SZDE sajtóközpontjának tagja a Beta hírügynökségnek.

 „A jogászok követelni fogják az SZVB-től, hogy bizonyítékokkal támassza alá tegnap esti közleményét, miszerint Vojiszlav Kostunica és Szlobodan Milosevics elnökjelöltek még egy fordulóban meg kell, hogy mérkőzzenek az elnöki tisztségért" -- mondta Narandzsics, majd hozzátette: az SZDE birtokában vannak azok az okiratok, melyek „egyértelműen bizonyítják Kostunica győzelmét már az első fordulóban".

Batics: Csak a szerb parlament feloszlatásáról tárgyalhatunk

Vladan Batics, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt elnöke és az SZDE egyik vezetője ma elvetette bármiféle tárgyalások lehetőségét Szlobodan Miloseviccsel -- jelenti a FoNet.

 „Az elnökválasztások körüli ügyek lezárultak. Ő veszített, Kostunica pedig meggyőző fölénnyel nyert és ez a történet vége. Tárgyalhatunk arról, hogy szépen és békésen távozzon Bambilandbe, s hogy nyugdíjasként üljön ott és figyelje, mi történik. Az SZDE csak a szerbiai parlament feloszlatásáról hajlandó Miloseviccsel tárgyalni, s ezt követően a köztársasági választások kiírásáról" -- szögezte le Batics a Szrnának adott nyilatkozatában.
 

A szerda estére tervezett nagygyűlések és betiltásuk

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék szerda estére több szerbiai városban nagygyűlést jelentett be, melyeken az SZDE képviselői közlik a JSZK elnökválasztásainak eredményeit és egyúttal tiltakozásukat fejezik ki a Szövetségi Választási Bizottság közleménye miatt, mely bejelentette az elnökválasztások második fordulóját -- jelenti a Beta.

Szerda este 20 órakor az SZDE Belgrádban a szövetségi parlament előtti téren tart nagygyűlést, ugyanis ebben az épületben van az SZVB székhelye.

Incidensek veszélyére figyelmeztet az Ellenállás

Az Ellenállás belgrádi aktivistái olyan információk birtokába jutottak, mely szerint Ellenállás-trikóba öltözött ismeretlen személyek szerda este incidenseket próbálnak majd meg kiprovokálni a Szerbiai Demokratikus Ellenzék nagygyűlésén. Vukasin Petrovics aktivista ezzel kapcsolatban a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy nem tudnak megakadályozni egy ilyen akciót, mert a rendőrség csak Belgrádban mintegy 4000 trikót kobozott el tőlük. "Figyelmeztetni tudunk és szeretnénk is mindenkit arra, hogy ezekért az incidensekért a felelősséget nem vállaljuk, mert a mi módszereink nem erőszakosak, annál is inkább, mert bebizonyosodott, hogy a békés módszerek is lehetnek sikeresek", mondta Petrovics.

 Az Ellenállás újvidéki aktivistái szerdán hasonló értesülések alapján hasonló információt tettek közzé: Ellenállás-trikóba öltözött ismeretlen személyek incidenseket fognak kiprovokálni az ellenzék újvidéki nagygyűlésén is.

Elmaradt a tömegtüntetés Milosevics ellen

Kostunica a belgrádiakat a második forduló elleni megmozdulásra hívta, de a belgrádi rendőrség betiltotta a szerda esti nagygyűlést, ahol a választási győzelmet ünnepelték volna meg.

A hatósággal tárgyalni próbáló ellenzék választási bizottságának egyik tagját letartóztatták. Egy független belgrádi rádióadó szerint a Jugoszláviából a mostani rezsim emberei már megkezdték a menekülést.
A demokratikus ellenzék bejelentette: vezetői találkozót kértek Oroszország és Kína belgrádi nagykövetétől, Milosevics legnagyobb támogatójától. Kostunica ellenzéki aktivistái 10 ezer csörgőt osztottak szét Belgrád belvárosában, hogy az emberek az utcára vonulva csörgéssel emlékeztessék Milosevicset, hogy legyőzték. Az ellenzéki vezetők azt követelik: ellenőrizhessék a hivatalos választási adatokat, amelyekben szerintük a valóságosnál 400 ezerrel kevesebb ellenzéki, Vojislav Kostunicát támogató, szavazat van. A hivatalos értékelés szerint Kostunica támogatóinak aránya ugyanis nem érte el az azonnali győzelemhez szükséges 50 százalékot, csupán 48,22-t, ezért újabb szavazási fordulót kell tartani tíz nap múlva. A második forduló tervét csak az ellenzék fellegvárának számító Cacakban 20 ezren ítélték el. Velimir Ilic polgármester a legutóbbi tüntetésen bejelentette: "Nem lesz második forduló. Ha Belgrádban nem tudnak számolni, a szerb demokratikus ellenzék majd megtanítja őket. "Kostunica írásos nyilatkozatban is elutasította a második forduló lehetőségét, amelyben "politikai csalásnak" és a "szavazatok nyilvánvaló ellopásának" minősítette Milosevic próbálkozásait. Az új elnök jelölt leszögezte: nem létezik olyan erkölcsi vagy politikai ok, amely miatt beleegyeznének a polgárok választási akaratának "eltiprásába".
 

Külföldi reakciók

EU: Az SZRT-nek el kell ismernie Kostunica elonyét
Az Európai unió brüsszeli hírforrásai „a rezsim gyengeségének jelenként" értékelték a tényt, hogy a szerbiai állami televíziónak legalább „Kostunica relatív gyozelmét" el kellett ismernie. Az EU tisztségviselői szerint „ez talán az utolsó kísérlet egy esetleges második forduló kikényszerítésére" -- jelentette a Beta.

MOSZKVA: Lukin moszkvai közvetítést javasol
Vladimir Lukin, az orosz állami duma alelnöke szerdán azt javasolta, hogy Moszkva vállaljon közvetítői szerepet Jugoszláviában a hatalom és az ellenzék között a szavazatok átszámlálásának ügyében, jelenti a Beta. Az Interfaksz hírügynökségnek adott nyilatkozatában Lukin azt mondta, ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha Oroszország ehhez kikérné és megkapná mindkét fél előzetes beleegyezését. "Olyan helyzet jött létre, amelyben egy olyan személy vagy csoport közvetítése, amelyben megbízik a hatalom és az ellenzék is, rendkívül hasznos és célravezető lehetne", értékelt Lukin.

FRANCIAORSZÁG: Párizs már Kostunicát tekinti legális vezetőnek
A francia külügyminisztérium képviselője szerdán közölte, hogy Párizs máris Vojiszlav Kostunicát tekinti a szerb nép legális képviselőjének, jelenti a Reuters. "Most az a legfontosabb, hogy az Európai Únió is tartsa magát korábbi ígéreteihez, fokozza a nyomást Milosevics ellen és egyértelműen hozza a szerb nép tudomására, hogy számíthat az EU-ra", fogalmazott a képviselő, jelenti a Beta.

ANGLIA: London felszólította Milosevicset a hatalom átadására
Nagy Britannia tegnap este felszólította Szlobodan Milosevics jugoszláv elnököt, hogy fogadja el az ellenzék elnökjelöltjének választási győzelmét és békésen vonuljon vissza tisztségéből -- jelenti a Reuters. „Még a rezsimnek is el kellett ismernie vereségét. Szerbia népének döntése egyértelmű: Kostunica a győoztes" -- jelentette ki a Foreign Office sajtószóvivője, közli a Beta.

 Robin Cook brit külügyminiszter szerdán szembeszegült a jugoszláviai elnökválasztások második fordulója megtartásának lehetőségével, s hangsúlyozta: az eredmények Milosevics vereségéről tanúskodnak.

 „Ilyen feltételek mellett a második forduló értelmét veszti és pusztán időhúzást jelent" -- mondta Cook, majd hozzátette: országa új viszonyokat szeretne kiépíteni Szerbiával.

NATO: Válság esetén a NATO közbelép
Ha a választások körül kialakult bonyodalom Jugoszláviában válsághelyzethez vezet, a NATO interveniálni fog, figyelmeztetett szerdán Szabahatim Cakmakoglü török védelmi miniszter, jelenti a Beta. "Válság esetén létrejöhet egy, a boszniaihoz hasonló beavatkozás", idézte az Anadolija hírügynökség a miniszter szavait, aki jelenleg a bolgár Haszkovóban tartózkodik egy NATO-hadgyakorlaton.

 George Robertson NATO-főtitkár tegnap Tbilisziben kijelentette, hogy a NATO növelte harci készültségét boszniai és koszovói egységeinek biztonsága érdekében, viszont hozzátette, a katonai szövetség egységei nem sorakoznak fel a jugoszláv határok mentén.

Wesley Clarke, a NATO egykori európai parancsnoka ma a BBC Rádiónak nyilatkozva elmondta: Szlobodan Milosevicsnek nem volna szabad még csak gondolnia sem arra, hogy megtámadja Montenegrót, mert „a NATO-nak olyan eszközök és lehetőségek állnak rendelkezésére, melyeket ő még nem is tapasztalt" -- jelenti a Beta.

Putyin repülőgépet küld Milosevicsért?

Milan Panics volt jugoszláv miniszterelnök arra akarja kérni az orosz elnököt, hogy a jugoszláv államfőnek átmeneti menedéket nyújtson Moszkvában.

Az Egyesült Államokban élő üzletember, aki a 1992-ben öt hónapig volt jugoszláv miniszterelnök, akit egy nacionalista felbuzdulásban menesztették, kedden a Reutersnak telefonon azt nyilatkozta: Milosevics "sarokba szorított vad", aki bármilyen esélyt megragad, "az oroszok megmenthetik a szerbeket és jugoszlávokat és Milosevicset is, legalábbis egyelőre". Panics szerint a vérrontás elkerülése miatt legfontosabb most eltávolítani Milosevicset Jugoszláviából. Vérrontás azért várható az országban, mert Milosevics ellen megmozdulás bontakozik ki, vagy pedig azért, mert hatalmon akar maradni, hogy elkerülje a kiadatást. A román külügyminisztérium állásfoglalása szerint semmilyen reális alapja nincs annak, hogy Slobodan Milosevics magát tekintse győztesnek.
 

Legyen vagy ne legyen második forduló?

Jegor Sztrojev, az orosz parlament felsőházának elnöke szerdán úgy értékelt, a jugoszláviai elnökválasztásokon megtartott második forduló "jó változat" lenne, jelenti a Beta. Szerinte ugyanis, ha már az első fordulóban győztest hirdetnének, az "komoly politikai összetűzésekhez" vezethetne. Sztrojev szerint a választásokat figyelemmel kísérő orosz megfigyelők arról számolnak be, hogy Jugoszláviában a lakosságot "a háborútól való félelem kerítette a hatalmába", és ilyen helyzetben a legfontosabb "megőrizni az ország politikai stabilitását".

 Zsivkovics: Szó sem lehet második fordulóról

Zoran Zsivkovics, a Demokrata Párt alelnöke ma megerősítette: az SZDE nem hajlandó ráállni az elnökválasztások második fordulójának megtartására -- jelenti a FoNet.

 „Ez egy befejezett ügy. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Kostunica a szavazatok legalább 52 százalékával rendelkezik a választótestület 97,5 százalékának feldolgozott adatai szerint. Ez így van és kész" -- mondta Zsivkovics.

 Cerovics: Tiszteletben kell tartani a népakaratot

Szlobodan Cerovics, a Jugoszláv Baloldal (JB) magasrangú tisztségviselője és szerbiai köztársasági idegenforgalmi miniszter szerdán úgy értékelte, hogy „a hatalomnak tiszteletben kell tartania a polgárok választói akaratát", jelenti a Beta.

 „Remélem, hogy a törvények és a választási eredmények szerint járnak majd el", mondta Cerovics a Beta hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy tisztában van-e azzal, milyen következményei lehetnek a választási eredmények meghamisításának, Cerovics határozott „igen"-nel válaszolt és hozzátette még, hogy „reméli, nem hamisítják meg az eredményeket". Mivel a Szerbiai Demokratikus Ellenzéknek (SZDE) pontos adatai vannak arról, hogy Vojiszlav Kostunica már az első körben győzedelmeskedett, arra a kérdésre válaszolva, hogy Szlobodan Mlosevics átadja-e békés úton a hatalmat, Cerovics kifejtette: „Azt hiszem, hogy Milosevics a választók akarata szerint fog cselekedni. Mutassa csak be az SZDE a bizonyítékait és majd meglátjuk."

 A köztársasági idegenforgalmi miniszter gratulált az SZDE-nek a fölényes belgrádi győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy az új hatalom a polgárok érdekeit tartja majd szem előtt.

Dinkics: Egyes tisztségviselők elszöktek az országból

Mlagyan Dinkics, a G17 Plusz igazgatója a B2-92 Rádiónak adott nyilatkozatában felszólította a Szövetségi Választási Bizottságot, hogy korrekt módon közölje a választások valós eredményeit, hiszen „a baloldali koalíció egyes magasrangú tisztségviselői máris elhagyták az országot, miközben az SZVB-nek meghagyták, hogy hamisítsa meg a polgárok szavazatait".
 

Tilalom az Újvidéki TV magyar szerkesztősége számára
A Szerbiai Rádió és Televízió vezetői megtiltották az Újvidéki Stúdió magyar szerkesztőségének, hogy a Napjaink című műsorban közöljék a választások nem hivatalos eredményeit, értesült a Beta hírügynökség. A kisebbségi nyelven működő összes szerkesztőség olyan értelmű utasítást kapott Belgrádból, hogy tájékoztató jellegű műsoraikban csak a hivatalos választási eredményeket közölhetik. A kisebbségi szerkesztőségek újságírói azonban elhatárolják magukat ettől a merev hozzáállástól, és eltökéltek abban, hogy még munkahelyük veszélyeztetése árán is közölni fogják a valós eredményeket saját műsoraikban, jelenti a Beta.

 Nagy Nándor, az Újvidéki Televízió magyar szerkesztőségének ügyeletes szerkesztője szerdán megerősítette, hogy a magyar szerkesztőség a SZRT vezetőinek tiltása ellenére is közli a választások nem hivatalos, pártok által közzétett eredményeit. Nagy hozzátette, a szerkesztőség folytatja a választási adatok közlését, "helyhatósági és magasabb választási szinteken is", jelenti a Beta.
 
 

Vissza a kezdőlapra