A betiltás ellenére nagygyülések országszerte
 
Jugoszlávia több nagyvárosában szerda este tömeges ellenzéki nagygyülések kezdődtek.

Valamivel este 9 óra előtt az ellenzék hívei Belgrád központjának szinte valamennyi utcáját elözönlötték. A naggyülés központi helyszíne a Köztársaság tér, de a Szlávia, a Forradalmi sugárút és a Dortyol felől folyamatosan érkeznek az emberek. A tömeg pontos létszámát nehéz felbecsülni, de mindenképpen százezres nagyságrendben mérhető. A terazijei nagytér megtelt emberekkel, akárcsak a teret a Köztársaság térrel és a Mihailo Kenéz utcákkal összekötő utcák is, jelenti a Beta.

Újvidéken mintegy 10 000 ember gyűlt össze a Szabadság téren. A városháza épületén meggyújtották a még újévről ottmaradt színes lámpákat, az erkélyre pedig hatalmas feliratot tűztek ki a következő szöveggel: Vége van! A téren felállított hatalmas vetítővászonról figyelhetik majd az újvidékiek az azonos időben elkezdődött belgrádi nagygyűlés eseményeit.

Az újvidéki 021 Rádió este 9 órás hírei szerint a Szabadság téren már 25 000 ember gyűlt össze. A felszólalók között lesz Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, Boriszlav Novakovics, a községi képviselő-testület alelnöke, és fellép Gyorgye Balasevics, valamint a Love Hunters együttes.

Leszkovácon 2000 ember gyűlt össze Vojiszlav Kostunica és az egyesült ellenzék választási győzelmének ünneplésére. Az SZDE az eseményt be akarta jelenteni a rendőrségen, de a rendezvény megtartására vonatkozó kérelmet senki sem akarta átvenni, jelenti a Beta.

Nis központjában 5000 ember gyült össze este 8 órára. A közúti forgalmat egy órával korábban leállították, a felállított színpadra hatalmas vásznat feszítettek ki, Győzelem felirattal.

Kragujevácon 10 000 ember jelent meg az SZDE nagygyűlésén. Az egybegyűltekkel Alekszandar Radoszavljevics tanácsnok ismertette az elnökválasztások eredményét, a szavazatok 98,72 százalékának feldolgozása után.

Kraljevóban 10 000 ember gyűlt össze Kostunica ünneplésére. Ljubisa Jovasevics, a Szerbiai Demokrata Párt városi bizottsága elnökének bejelentését, mely szerint Kostunica már az első fordulóban győzött, az egybegyűltek tapsviharral fogadták, jelenti a Beta.

Mladenovácon is közölték az SZDE választási adatait, amit a 3 000 egybegyűlt nagy tapssal fogadott.

 Pavkovics: Milosevics nem veti be a hadsereget

Nebojsa Pavkovics, a Jugoszláv Katonaság vezérkari főnöke szerint Milosevics "soha nem fogja elrendelni a hadseregnek, hogy lépjen fel saját népe ellen", és "tiszteletben fogja tartani" az elnökválasztások eredményeit. A France 3 televíziónak nyilatkozva a vezérkari főnök úgy fogalmazott, hogy "a rend helyreállítása a belügyminisztérium feladata, a hadseregnek pedig más feladatai vannak". Arra a kérdésre, hogy hogyan cselekedne, ha mégis ilyen értelmű parancsot kapna, Pavkovics így válaszolt:

"A politika nem a hadsereg dolga, a választások pedig azért lettek kiírva, hogy annak győztese is legyen. Mi elfogadjuk a választási eredményeket, bármilyenek is azok. Semmi ok nincs arra, hogy a hadsereg a nép ellen forduljon. A hadsereg akkor fog cselekedni, ha az országot külföldi támadás éri".

A kérdésre, mi a véleménye Milosevicsről, Pavkovics így válaszolt: "ő; a fegyveres erők főparancsnoka".
 

Vissza a kezdőlapra