Végeredményt hirdetett az SZVB az elnökválasztásokon
A Szövetségi Választási Bizottság „játékai”
A választási bizottság eredményhirdetése és az ellenzéki reakciók
A Szerb Ortodox Egyház Szinódusának üzenete Kostunicának
Bejelentett ellenállási mozgalmak
Milosevicsék akciói
Külföldi reakciók

A választási bizottság eredményhirdetése és a reakciók

 Szinisa Nikolics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék tagja a Szövetségi Választási Bizottságban szerda éjjel beszámolt a Beta újságírójának arról, hogy a Szövetségi Választási Bizottság végleges döntést hozott – az ellenzék képviselőinek ellenszavazataival – az elnökválasztások második fordulójának megtartásáról. Ebben bizonyítékkénnt azt hozzák fel, hogy dr. Vojiszláv Kostunica a szavazatok 48,96%-át (2.474.392 szavazat), míg Szlobodán Milosevics azoknak 38,62%-át (1.951.751 szavazat) szerezte meg. Az ellenzéki tagok kérésére nem tették lehet?vé a választási jegyz?könyvekbe való betekintést. Nikolics elmondta még, hogy a választótestületet lecsökkentették 7.249.831-re, azzal a magyarázattal, hogy kb. 300 koszovói szavazóhelyről nem juttatták be a választási anyagot; emellett azt állítják: a vasárnapi szavazáson 5.053.428 polgár, azaz a választótestület 69,7%-a szavazott csak. Mindez azért érdekes, mert egy nappal hamarabb bejelentették az „előzetes” eredményeket, amelyek szerint 7.848.818 szavazó van az országban, akik közül Milosevicsre szavazott 2.026.478, Kostunicára pedig 2.428.714. Kés? éjjel az állami rádión keresztül a Szövetségi Választási Bizottság bejelentette az elnökválasztás – az el?bb már feltüntetett – „végleges adatait”, valamint azt, hogy a második fordulót október 8-án kell megtartani.

Az SZDE képviselője a bizottság üléséről

A szövetségi választási bizottság éjfél körül tartotta meg ülését, közölte a B2-92 Rádióval Szinisa Nikolics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék képviselője a bizottságban.

 "Elsősorban az érdekelt volna, hogy hogyan állapították meg a szavazatukat leadó állampolgárok pontos számát, hogy néznek ki a szavazóhelyeken készült választási jegyzőkönyvek és választói névjegyzékek, ehelyett azonban mindössze egy A4 formátumú papírlapot nyomtak a kezünkbe, amelyre ráírták a Szövetségi Statisztikai Intézet által megadott adatokat, amelyet ráadásul az Intézet igazgatója még csak alá sem írt. A Szövetségi Statitsztikai Intézet ugyanis arról tájékoztatott bennünket, hogy amikor ők kézhez kapták ezt a papírt, akkor kiderült, hogy Jugoszlávia választópolgárainak száma hirtelen 600 ezerrel kevesebb lett! Zsivkovics úr, az Intézet igazgatója ezt a hirtelen támadt különbséget azzal magyarázta, hogy mintegy 300 szavazóhelyről egyáltalán nem érkezett meg a választási dokumentáció. Elsősorban koszovói szavazóhelyekről van szó, mondta, ahol a választási bizottságok nem is tartottak ülést, és ha már nem tartottak, akkor nem is lehet ezt a 600 000 embert Jugoszlávia területén szavazó polgárnak tekinteni. Mivel többen is kijelentettük, hogy az ülést nem lehet befejezni addig, amíg nem mutatják meg nekünk a jegyzőkönyveket, és amíg pontosan meg nem magyarázzák, hogy hová tűnt az a 600 000 ember Jugoszláviából, valamint azt is, hogy hová tűnt az a 60 000 Milosevicsre leadott szavazat, amelyet tegnap még közzétettek, mára pedig már eltűnt, a szövetségi választási bizottság elnöke meghallgatta észrevételeinket, ezt követően pedig a bizottság állandó tagjai szavazást javasoltak. A bizottság 10 állandó tagja, valamint az SZSZP-JB koalíció képviselője arra szavazott, hogy el kell fogadni ezeket az eredményeket, míg az SZDE, a Szerb Megújhódási Mozgalom és az Affirmatív Párt képviselője arra, hogy nem. Így született meg végül, 10:3 szavazati aránnyal az a döntés, hogya ezek a jugoszláviai elnökválasztások teljes és végleges eredményei", nyilatkozta a B2-92 Rádiónak Szinisa Nikolics.
 

Gyingyics: "Ez egy bűnözői csoport"

"Szövetségi választási bizottságról már nem lehet beszélni, csupán egy bűnözői csoportról", értékelt Zoran Gyingyics, az SZDE választási kampányigazgatója az újvidéki 021 Rádiónak adott nyilatkozatában, közvetlenül a második fordulóra vonatkozó döntés kihirdetését követően. "Fel fogjuk szólítani a polgárokat, hogy az utcákon védjék meg választói akaratukat", tette hozzá Gyingyics, aki szerint ezek a megmozdulások nem olyanok lesznek, mint a négy évvel ezelőttiek.

 "Teljes polgári engedetlenségre szólítjuk fel a lakosságot, amely addig fog tartani, amíg nem ismerik el a valós eredményeket", figyelmeztetett Gyingyics.

 Vladan Batics a bizottság döntéséről

"Nem lesz második forduló", jelentette ki a szövetségi választási bizottság döntését követő első nyilatkozatában Vladan Batics, az ellenzék egyik vezetője. "Az ellenzék jóindulatú figyelmeztetéseire a rezsim olyan erőszakal válaszol, amelynek nincs semmilyen jogi alapja", vélekedett Batics a B2-92 Rádiónak adott nyilatkozatában.

 "Ez a választói akarat meghamisítása. Nem fogadhatjuk el a második fordulót, mert mi annak ellenére is részt vettünk és győztünk ezeken a választásokon, hogy azok szabálytalanok, tisztességtelenek és antidemokratikusak voltak. A választás nem lehet alkudozás tárgya, nem a baromfipiacon vagyunk, hanem a történelemben. A szövetségi választási bizottságban ülő emberek pedig valószínűleg nagyon hamar a vádlottak padjára kerülnek majd, mert döntésükkel erőszakot, megtorlást és terrort válthatnak ki. Második forduló tehát nincs, csakis felszólítás van a polgárok felé, hogy védjék meg saját politikai akaratukat. Arra kényszerülünk, hogy felszólítsuk a polgárokat saját akaratuk megvédésére, és nem látom azt az erőt, amely képes lenne ezzel szembeszállni", mondta Batics.

 Szvilanovics: Erőszak nélkül, de kitartóan

Goran Szvilanovics, a Szerbiai Polgári Szövetség elnöke a Beta hírügynökségnek kijelentette, hogy a Szerbiai Demokratikus Ellenzék "kerülni fogja az erőszakot és az incidenseket", viszont "kitartó lesz abban a követelésében, hogy a választási jegyzőkönyvek alapján kiszámítható eredményt ismerjék el véglegesnek". A politikus közölte, a szövetségi választási bizottság éjjeli döntése után az SZDE "utána fog nézni, hová tűnt az a 600 000 szavazat". Vladimir Lukinnak, az orosz duma alelnökének azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy Moszkva közvetítői szerepet vállalhatna a szavazatok összeszámlálásának ügyében, Szvilanovics megjegyezte, "ez az oroszok dolga", és hozzátette, "fontos lenne, hogy mindenki, aki tud segíteni, értesüljön a pontos adatokról és kapja el a választási jegyzőkönyvek másolatait". Az SZPSZ elnöke szerint az orosz megfigyelők kérték és meg is kapták a jegyzőkönyvek másolatait.

 Branko Ilics: Abszolút hazugság

Branko Ilics, az Ellenállás aktivistája csütörtökön "abszolút hazugság"-nak nevezte a szövetségi választási bizottság közleményét az elnökválasztásokkal kapcsolatban, és hozzátette, a nép a választásokon már elmondta, mit gondol Milosevicsről. "Az Ellenállás természetesen nem fogadja el ezt a döntést, mert az elmúlt két év alatt -- amióta ez a szervezet létezik -- több mint 2000 alkalommal tartóztattak le bennünket, több mint 50 000 órát töltöttünk a rendőrségen és a börtönökben, és most nem akarjuk azt hinni, hogy mindezt hiába tettük. A néppel együtt fogunk küzdeni a valós eredmények elismeréséért", jelentette ki Ilics a Szrna hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

 SZDE: Nincs alku

A Szerbiai Demokratikus Ellenzéknek (SZDE) nem áll szándékában egyezkedni enökjelöltje, Vojiszlav Kostunica választási gyozelme körül a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban a hétvégén lezajlott választásokkal kapcsolatban, s ettol az állásponjától „semmilyen körülmények közepete sem tágít", jelentette be az SZDE csütörtökön. „Vojiszlav Kostunicát 2000. szeptember 24-én a választópolgárok akarából az választások elso fordulójában megválasztották a szövetségi köztársaság elnökévé. Ez tény, s nem válhat alku tárgyává, nincs mit egyezkedni körülötte, mert a lakosság választási akarata kétségbevonhatatlan demokratikus elv", áll a közleményben. Az SZDE felhívta a Szövetségi Választási Bizottság figyelmét arra, hogy kötelessége megerősíteni a választások valós eredményeit és figyelmeztetett, hogy „a lakosság választásokon kinyilvánított akaratának megváltoztatása igen komoly bűncselekmény, amely a büntetőtörvénykönyv értelmében bűnvádi eljárást von maga után". „Szlobodan Milosevicsnek, mint a választások vesztesének két lehetősége van: hogy békésen és méltóságteljesen, az ország lakosságának akaratát tiszteletben tartva távozzon a hatalomról, vagy pedig, hogy ugyanezt egy megalázó, Szerbiához és a demokráciához egyaránt méltatlan módon tegye meg", áll a közleményben. Az SZDE hozzátette még, hogy semmilyen körülmények közepette sem változtat ezen az álláspontján. „Az elso és legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük az igazságot és a nemzet demokratikusan kinyilvánított akaratát", áll a közleményben, jelenti a Beta.
 

 Lemondott az SZVB titkárhelyettese?

Bojan Pudar jogi szakérto, a Szövetségi Választási Bizottság titkárának helyettese állítólag lemondott az SZVB-ben betöltött tisztségéről -- írja a Danasz napilap, nem hivatalos, ám az SZVB-hez közelálló forrásokra hivatkozva. A lap ezt a lemondást az SZVB munkájával és a kihirdetett választási eredményekkel hozza kapcsolatba.

 Hiber az SZVB döntése elleni fellebbezésről

Dragor Hiber, a Szerbiai Polgári Szövetség alelnöke, jogi szakértő a B2-92 Rádiónak adott nyilatkozatában azokról a lehetőségekről beszélt, melyekkel meg lehetne fellebbezni a Szövetségi Választási Bizottság döntését az elnökválasztások második fordulójának kiírásáról:

 „A fellebbezést a Szövetségi Választási Bizottsághoz kell benyújtani a döntés meghozásától számított 24 órán belül, a Bizottságnak pedig további 48 óra áll rendelkezésére, hogy véleményezze ezt a fellebbezést. Lehetséges továbbá alkotmányos panaszt tenni a Szövetségi Alkotmányjogi Bíróságnál. Még nem határoztuk el, hogy kit tegyünk, de a megbeszélések jelenlegi fázisában úgy tűnik, ki fogjuk használni ezeket a törvényadta lehetőségeket, hogy kimutassuk tiltakozásunkat. Nem mintha arra számítanánk, hogy az SZVB végre észhez térjen, amikor szembesül a választóhelyekről származó jegyzőkönyvek adataival, s ezután a törvény és a rend értelmében dönt, s nem bízunk a Szövetségi Alkotmánybíróságban sem. Azért fogunk fellebbezni, hogy lehetővé tegyük számukra e döntés legegyszerűbb visszavonásának módját" -- mondta Hiber a B2-92 Rádiónak.
 

 Az SZDE ultimátuma

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék vezetői csütörtökön Belgrádban annak lehetőségeit vizsgálták, hogyan tudnák elérni, hogy a hatalom elismerje az SZDE és Kostunica választási győzelmét. “Teljesíteni fogjuk azt, amit megígértünk a népnek”, mondta Dragoljub Mityunovics újságíróknak a találkozó után a Szerbiai Demokrata Párt helyiségeiben. A B2-92 értesülései szerint az ellenzék ultimátumot intézett a szövetségi választási bizottsághoz, hogy csütörtök este 8 óráig tegye lehetővé a találkozót az ellenzékkel a választási jegyzőkönyvek egyeztetése céljából.

Az SZVB tagját nem engedték be a Statisztikai Hivatalba

Biljana Borovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) képviselőjének helyettese a Szövetségi Választási Bizottság kibővített összetételében csütörtökön kijelentette, hogy nem engedték be a Szövetségi Statisztikai Hivatalnak a Szövetségi Képviselőház épületében székelő számítógépes központjába. Az indoklás szerint ehhez az SZVB elnökének engedélyére van szükség. „Azt hiszem, hogy mint a Bizottság tagjának, jogomban áll, hogy betekintést nyerjek a teljes dokumentációba, amellyel az SZVB rendelkezik", mondta Borovics a Beta hírügynökségnek nyilatkozva. Szavai szerint a kiszélesített összetételű választási bizottság tagjainak a tegnap esti ülésen nem állt módjukban átnézni a jegyzőkönyveket, hanem csak a választási eredmények statisztikai kimutatásait kaphatták kézhez, amelyeknek a jegyzőkönyvek alapján kellett volna elkészülniük. Elmondta még, hogy az SZVB üléseire a szakszolgálatok készítették elő az anyagokat, a bizottság tagjai pedig csak arról szavaztak, hogy elfogadják-e azokat vagy sem. A bizottság munkáját vasárnap este, az SZVB állandó tagjainak fáradtsága miatt rekesztették be, miután átnézték a belügyi szervek dolgozóinak szavazatait. Az SZMM, a Szerb Radikális Párt (SZRP) és a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) képviselői a kiszélesített összetételű bizottságban kérték, hogy számolják meg a katonák és a börtönökben szavazó elítéltek szavazócéduláit tartalmazó borítékokat is, de beléptek a biztonsági szolgálat emberei, akik felszólították őket, hogy hagyják el a helyiségeket, mondta Borovics. Keddig, amikor nyilvánosságra hozták az előzetes eredményeket, az SZVB nem ült össze, hanem csak szerdán, amikor bemutatták a statisztikai kimutatásokat, amelyekhez nem mellékelték a jegyzőkönyveket.
 

A Szinódus üzenete Kostunicának
A Szerb Ortodox Egyház Szinódusa ma felszólította Dr. Vojiszlav Kostunicát, „Jugoszlávia megválasztott elnökét és mindazokat, akiket vele együtt választottak meg, hogy az állam irányítását békésen és méltóságteljesen vegye át úgy a községekben és a parlamentben, mint az elnöki tisztségben." Az üzenetben, melyet Pál pátriárka írt alá, Kostunicát és az ellenzéki vezetoket a Szinódus felszólítja, hogy „a hatalmat méltóságteljesen, a kapott eredmények alapján vegyék át, melyek bizonyítják, hogy a nép, melkyhez tartoznak, bízik bennük. A hatalomátvételt végezzék felelosségteljesen, a szó valódi értelmében, mert tudjuk, hogy ez a nép, amely gyakran szenvedett, mindig szabadságára gondolt. Ezért ma, amikor végre megéli az olyannyira vágyott szabadságot, választott vezetoi nem engedhetik meg, hogy viselkedésük miatt fájdalom könnyei áztassák bárkinek arcát. Csak ebben az esetben fogja az ég és a föld ura megáldani további munkátokat" -- áll a szent Szinódus levelében, jelenti a Beta.
 

Bejelentett ellenállási mozgalmak

 Sztrájkol a Szerb Nemzeti Színház?

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház drámai társulatának tagjai sztrájkba lépnek, ha csütörtökön este 20 óráig a hivatalos szervek nem ismerik el Vojiszlav Kostunicának, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) elnökjelöltjének gyozelmét. A drámai társulat tagjai felhívással fodultak a Szerbiai Drámamuvészek Szövetségének szakszervezetéhez, a Szerbiai Drámamuvészek Szövetséghez és az ország összes színházához, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz. A közleményt az újvidéki Szerb Nemzeti Színház drámai társulatának mintegy 30 tagja írta alá, jelenti a Beta.

Mindennapos tiltakozások Csacsakon

A csacsaki demokratikus ellenzék bejelentette, hogy csütörtöktől kezdve mindennap tiltakozó megmozdulásokat szervez a városban a választási eredmények hivatalos el nem ismerése miatt. Milan Kandics, az SZDE helyi szervezetének elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a politikai pártok csacsaki alapszervezeteinek elnökei bejelentették a helyi belügyi szerveknél a tiltakozó megmozdulásokat. A megmozdulások szeptember 28-án kezdődnek, és minden nap a város főterén tartják meg azokat, este 8 órai kezdettel, mindaddig, amíg a szövetségi választási bizottság nem ismeri el a valós eredményeket.

 Általános sztrájk Sabácon?

Dusan Petrovics, az SZDE sabáci képviselője találkozót kért a helyi rendőrállomás és a Jugoszláv Katonaság helyi laktanyájának parancsnokaitól, melynek során közölte velük, hogy “a JSZK új elnöke Vojiszlav Kostunica”, az SZDE pedig “követelni fogja a népakarat tiszteletben tartását”. Petrovics a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta azt is, hogy közölte a parancsnokokkal, ha a hatalom nem ismeri el a valós eredményeket,az ellenzék fel fogja szólítani Sabác lakosságát, hogy vegye zárlat alá a városból kivezető valamennyi utat, és lépjen általános sztrájkba.

 Sztrájkot jelentett be a Belgrádi Bölcsészkar

Belgrádban munkabeszüntetést jelentett be a bölcsészkar a legális választási eredmények el nem ismerése miatt. Mladen Lazics szociológiatanár a B2-92 Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a kar tanárai és munkatársai úgy értékelik, "a választói akarat sárba tiprásával veszélybe kerülnek az ország demokratikus értékei, és ilyen körülmények között az egyetemi munka sem lehetséges". A tanár bejelentette, "ha nem tartják tiszteletben ezt az akaratot, akkor a bölcsészkar valamennyi aktivitását megszakítja", jelenti a B2-92.

 Egy színész levele Milosevicshez

Milorad Mandics Manda, a Szerbiai Szocialista Párt vracsari tagja levelet intézett Szlobodan Milosevicshez, pártjának elnökéhez, melyben egyebek között ezt írja: “Tisztelt elnök úr, a vracsari szocialisták nagy jól tudják, mint jelent a pártfegyelem és a pártmunka. A választásokat elvesztettük, mi a saját választási szintünkön, és ön is a sajátján. Ne engedje meg azonban, hogy a tisztességünket és méltóságunkat is elveszítsük. Gratuláljunk a győzteseknek, az pedig maga a nép. Nem engedje meg, hogy a környezetében levő hazudozók és tehetetlen figurák téves helyzetfelmérésükkel bármi olyan dologba rángassák bele önt, ami a népet, bennünket és önt az összetűzések peremére sodorhatna”.
Manda levele csütörtökön jutott el a B2-92 szerkesztőségéhez.

Milosevicsék akciói

 Folyamatban van az SZSZP fobizottságának ülése

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék lemondta délre bejelentett sajtótájékoztatóját, mert az ellenzéki vezetok meg akarják várni, mit nyilatkozik Nikola Sainovics, az SZSZP magasrangú tisztségviseloje, aki sajtótájékoztatóját az SZSZP fobizottságának értekezlete után fogja megtartani. ez az értekezlet pillanatnyilag folyamatban van -- tudta meg a B2-92 Rádió.

 SZSZP-JB-SZNP találkozó Belgrádban

Szerbia Szocialista Pártja, a Jugoszláv Baloldal és a montenegrói Szocialista Néppárt magasbeosztású tisztségviselői találkoztak csütörtökön Belgrádban, ahol úgy értékelték, hogy az említett pártok “abszolút többséget szereztek a szövetségi képviselőház mindkét házában”. Ez lehetővé teszi, hogy önállóan alakítsák meg a következő szövetségi kormányt, és egyben folytatni tudják “a béke, a szabadság és függetlenség, a gyors ütemű gazdasági és társadalmi fejlődés, valamint az egyenrangú viszonyokon alapuló külkapcsolatok politikáját”, jelenti a Szerbiai Rádió és Televízió.

 „Eroszak alkalmazása nélkül"

A szerbiai belügyi szervek dolgozói szerdáról csütörtökre virradó éjszaka parancsot kaptak, hogy legyenek készenlétben, azaz legyenek felkészülve arra, hogy megakadályozzák a polgárok további tömeges felvonulását az utcákon -- mondta a szrna hírügynökségnek a Szer Szocialista Párt magas rangú tisztségviseloje.

 „Hétfon, a választásokat követo elso napon többek között olyan parancsot kaptak, hogy »maximálisan mellozzék az eroszak alkalmazását«, azonban az elmúlt éjszaka folyamán ez a parancs megváltozott, s úgy szól: »békésen, eroszak alkalmazása nélkül akadályozzák meg az emberek gyülekezését«. Azt hiszen, a parancs megváltoztatására azért került sor, mert a következo összejövetelek tiltakozó jelleguek lennének. Az emberek a második forduló ellen tiltakoznak, márpedig azt kihirdették, s azon részt kell venni" -- mondta ez a forrás.

 A rendorséghez közelálló források megerosítették, hogy az elmúlt három nap folyamán Belgrádba nagyszámú autóbusz érkezett Szerbia egész területérol, s ezek az autóbuszok rendoröket szállítottak a fovárosba.
 

 Vijeszti: Mira Markovics idegösszeroppanást kapott

Mirjana Markovics, a Jugoszláv Baloldal igazgatóságának elnöke idegösszeroppanást kapott s pillanatnyilag orvosi kezelés alatt áll -- írja a podgoricai Vijeszti napilap, jelenti a Beta.

 A Vijeszti a baloldali koalíció csúcsvezetéséhez közelálló forrásokra hivatkozva közli: Mirjana Markovics hétfon lett rosszul, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy férje, Szlobodan Milosevics elveszítette az elnökválasztásokat, s hogy a baloldali koalíció Szerbia községeinek többségében elveszítette hatalmát. Mira Markovics a vasárnapi választások után szerdán jelent meg eloször a nyilvánosság elott -- az állami televízió egyik tudósításában, mely a JB igazgatóságának értekezletérol készült, s melyben a „JB elégedettségét fejezte ki a választási eredmények miatt". Ezt a hírt egyébként átvette a Montenegrói Televízió is, mely szerint „ez az elégedettség a legjobban a JB igazgatósága tagjainak arcán tükrözodik". A kamera ugyanis többször is jól láthatóan mutatta közelbol a JB tisztségviseloinek aggodalmat sugárzó arcát.

Milosevics Moszkvában?

Boriszlav Milosevics, Jugoszlávia moszkvai nagykövete, Szlobodan Milosevics elnök testvére a B2-92 Rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy egyedül a szövetségi választási bizottságnak van joga kihirdetni a hivatalos választási eredményeket, a többi adat pedig elsősorban "politikai indíttatású", ami ennélfogva vitatható is. A kérdésre, el tud-e képzelni olyan helyzetet, amelyben Szlobodan Milosevics elismeri választási vereségét és átadja a hatalmat Kostunicának, Boriszlav Milosevics úgy válaszolt, hogy "meggyőződése szerint az elnök nem viselkedhet és nem is fog viselkedni másként, mint az alkotmány szellemében". A nagykövet alaptalan híreszteléseknek nevezte azt az információt, hogy testvére Moszkvában van.

 "Én erről nem tudok, márpedig a nagykövetségnek tudnia kellene róla, ha valóban itt lenne. Ez a hír kétségtelenül Jugoszláviában levő boszorkánykonyha terméke", mondta a B2-92 Rádiónak Boriszlav Milosevics.
 

Külföldi reakciók
 

 Moszkva: Az ellenzék hozza nyilvánosságra az anyagokat
Moszva úgy vélekedik, hogy a helyzet tisztázása érdekében a Szerbiai Demokratikus Ellenzéknek mielőbb nyilvánosságra kellene hozni azokat a választási anyagokat, melyek bizonyíthatnák Kostunica első fordulós győzelmét az elnökválasztásokon.

 A Beta jelentése szerint névtelenséget követelő orosz diplomaták úgy vélik, egy ilyen gesztus nagyban hozzájárulhatna a helyzet tisztázásához, s hogy ebben az esetben a hatalomnak is el kellene ismernie Milosevics vereségét. Ez egyúttal megdönthetetlen bizonyíték lenne a nemzetközi közösség számára is. „A szavazatok száma közötti különbség túlságosan nagy ahhoz, hogy bárki is kétségbe vonja Kostunica gyozelmét. Minél elobb be kell bizonyítani, hogy Kostunica megkapta a szavazatoknak több, mint 50 százalékát" -- mondták az orosz diplomaták.

 Olaszország: Az olasz kormányfo gratulált Kostunicának
Giuliano Amato olasz kormányfo ma gratulált Vojiszlav Kostunicának választási gyozelméhez. Amato üdvözlo levelében, melyet a belgrádi olasz nagykövetség juttatott el a Betának, többek között az olvasható, hogy „az SZDE sikere és Kostunica gyozelme új korszakot jelent Jugoszlávia számára". Amato meggyozodését fejezte ki, hogy „a testvéri barátság és a kivételezett együttmuködés a két nép között már az elkövetkezo hetekben új lökéseket kap Olaszország és a JSZK kétoldalú termékeny kapcsolatainak kiépítése elott".

 Ausztria: Schüssel: Kostunica az egyértelmű győztes
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár csütörtökön úgy értékelt, hogy Kostunica a jugoszláviai elnökválasztások egyértelmű győztese. “Milosevicset maga a nép váltotta le, és minél előbb elismeri ezt a tényt, annál jobb”, mondta bécsi sajtótájékoztatóján a kancellár, jelenti a Beta. Schüssel szerint ha a belgrádi hatalom elismeri a nép demokratikus akaratát, akkor az Európai Úniónak is minél előbb meg kell szüntetnie a JSZK ellen bevezetett szankciókat.

 Ausztália követeli Milosevicstol a vereség beismerését
Alexandar Downer ausztráliai külügyminiszter ma felszólította Szlobodan Milosevicset, hogy fogadja el a választók akaratát és adja át a hatalmat, s ne kényszerítse az elnökválasztások második fordulójának megtartására. „Felszólítom a jugoszláv hatalmi szerveket, hogy fogadják el a nép akaratát s tartózkodjanak az eroszakkal való fenyegetodzéstol hiábavaló kísérleteikben, melyek a hatalom megtartását célozzák" -- hangsúlyozta Downer közleményében.

 Az ausztráliai külügyminiszter szkeptikusan fogadta a Szövetségi Választási Bizottság határozatát, melynek értelmében második fordulót kell tartani az elnökválasztásokon: „Miután minden tole telhetot megtett a választások eredményeinek manipulálására, Milosevics rezsimre most a polgárok demokratikus döntését készül megkérdojelezni, így éltetve Milosevics cinikus és becstelen ragaszkodását a hatalomhoz" -- mondta Downer, jelenti a Beta.
 
 

Vissza a kezdőlapra