Urunk színeváltozásának ünnepe

Az evagéliumi történet jól ismert. Jézus Péterrel, Jakabbal és Jánossal felment a Tábor hegyére, s ott  színében elváltozott előttük. Ruhája olyan tündöklő fehér lett, hogy a világon semmiféle kelmefestő nem tudná fehérebbé tenni. Egyszerre csak megjelent nekik Illés és Mózes, amint Jézussal beszélgettek.

Péter erre így szólt Jézushoz: "Mester, jó nekünk itt! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet." Nem is tudta, mit mondjon, annyira meg voltak ijedve.

Egyszerre felhő támadt, amely elborította őket, a felhőből pedig szózat hallatszott: "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!"  Mire körülnéztek, senki mást nem láttak, csak Jézust egymagát.

A hegyről lejövet Jézus meghagyta nekik, hogy senkinek se szóljanak a látomásról, amíg az Emberfia halottaiból föl nem támad. Meg is tartották ezt az utasítást.Mit vigyünk magunkkal ebből?

1. Szerettek volna ott maradni, sátrat verni, de le kellett jönni a hegyről. - Nekünk is meg kell pihenni, töltekezni kell, de nem vonulhatunk ki a világból.
2.Miért nem mondhatták el, amit láttak? - Jézus maga és tanítása nem érthető meg szenvedése és feltámadása nélkül. Ezek a lényegi elemek nem felejthetők el, nélkülük nem lehet az evangéliumból kimazsolázni néhány fülcsiklandozó, aktuálpolitikailag jól hangzó gondolatot.

Képünk: Fra Angelico Színeváltozás

Vissza a kezdőlapra