Nagy delegáció megy a Vatikánba
Hatezer embert várnak a pápai koncertre
 
A magyar államalapítás millenniumával kapcsolatos ünnepségsorozat legkiemelkedőbb külföldi eseményének ígérkezik a hét végén a Vatikánvárosban a pápa tiszteletére adandó koncert. Az eseményre népes magyar delegáció utazik Rómába.

A magyar köztársasági elnökön és feleségén, valamint a miniszterelnökön és feleségén kívül a kormány több tagja, államtitkárok és helyettes államtitkárok, elnöki és miniszterelnöki tanácsadók, magas rangú egyházi vezetők, illetve a két legfőbb magyar közjogi méltóság személyes meghívottjaként a magyar szellemi élet, a tudomány, a kultúra és a sport számos kiemelkedő személyisége vesz részt a római utazáson.
A Mádl Ferenc köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, kettejük protokollvendégeit és a népes sajtóküldöttséget szállító különgép péntek délelőtt érkezik az olasz fővárosba. Fél órával az érkezés után II. János Pál pápa audiencián fogadja a magyar vezetőket és feleségeiket. Délután Mádl Ferenc udvariassági látogatást tesz Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnöknél, majd kora este a Római Magyar Akadémián megnyitja az „Ecce Homo – Krisztus ábrázolása a XIX–XX. századi magyar művészetben” című kiállítást. Ezt követően a magyar köztársasági elnök a Falconieri-palotában fogadást ad az Olaszországban élő magyarok tiszteletére.

Szombat reggel Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál a Szent Péter-bazilika „Magna Domina Hungarorum” kápolnájában, amelyen részt vesz Mádl Ferenc és szűk körű kísérete, valamint a budapesti Tövis utcai plébániának – az államfő gyülekezetének – néhány zarándoka. Szombat délelőtt a magyar köztársasági elnök Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter kíséretében megtekinti az egykor a Rómában élő magyarok templomaként ismert Santo Stefano Rotondót, kora este pedig részt vesz a II. János Pál pápa tiszteletére a Vatikán VI. Pál-termében rendezendő koncerten. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar előadásán a Rómában élő magyarok, a meghívott olasz, illetve vatikáni vendégek várhatóan megtöltik a hatalmas, csaknem hatezer embert befogadni képes termet. A koncerten jelen lesz a pápa, s a teljes magyar delegáció. Az elnök és a kormányfő mellett Harrach Péter, Nógrádi László és Rockenbauer Zoltán miniszterek, Várhegyi Attila államtitkár, Becker Pál és Semjén Zsolt helyettes államtitkárok, Borókai Gábor szóvivő, Nemeskürty István millenniumi kormánybiztos, valamint a különleges meghívottak, köztük Hámori József volt miniszter, Bangó Margit népdalénekes, Sinkovics Imre és Eperjes Károly színművész, Jókai Anna író és Grosics Gyula az egykori Aranycsapat kapusa.

A mintegy 60 főnyi delegáció, illetve a vatikáni koncertre utazók a három legelőkelőbb római szállodában, a St. Regis Grand Hotelben, illetve a Via Venetón található Hotel Excelsiorban és a Regina Hotel Baglioniban szállnak meg. A másfél száz fiatal muzsikust különrepülőgéppel szállították Rómába.

A háromnapos római tartózkodás idején Orbán Viktor számára hivatalos megbeszéléseket nem terveztek. A magyar kormányfő természetesen részt vesz a pápai audiencián és a vatikáni koncerten, ettől eltekintve magánprogramot bonyolít az Örök Városban. Pénteken és vasárnap Róma nevezetességeivel ismerkedik, szombaton Tivoliban megtekinti a Hadrianus-villát, és a szökőkútegyütteséről híres Villa d’ Estét. Vasárnap este a kormányfő Zürichen át Ausztráliába utazik, hogy jelen lehessen a Sydneyben rendezett olimpián.

Seres Attila
Népszabadság
Vissza a kezdőlapra