A vendégkönyv archívuma
2001. október - december
Neve:Surján László
Honlapjának URL-je:http://mkdsz.hu
Hozzászólás:Minden Kedves Olvasónknak Áldott Új Esztendõt!
BUÉK azaz Bízzuk újra életünket Krisztusra.
A Szerkesztõk nevében: Surján László
Bejegyzés ideje:2001. december 31. hétfõ, 09:45:12

Neve:Spéter
Hozzászólás:Mindenkinek Boldog Karácsonyt. Legyen a Fa alatt egy kis béke, egy stresszmentes pillanat, cseppnyi tolerancia, megértés, nemes gondolat és SZERETET.
Bejegyzés ideje:2001. december 22. szombat, 19:50:23

Neve:Spéter
Hozzászólás:Mindenkinek, aki el tudja olvasni, Boldog Karácsonyt.
Bejegyzés ideje:2001. december 22. szombat, 19:46:23

Neve:Spéter
Hozzászólás:A szoci föjelölt felkötötte a minap piros kendöjét a nyakába, amúgy hetykén, oszt jól odamondta Orbán Viktornak" kicsi vagyok rácsra mászok, a dutyi ablakán majd jót kiáltok.." Lám a föjelölt nagyon el lehet foglalva, mert nem nézi a tv-ben Baló úr sápatag arcát, amint megpróbál szólépést tartani Orbán Viktorral.Szegény Petya, mi marad belöled, meg a habitusodból? Persze most kell odakiabálni, mint este a sötét erdöben fütyülni. Hátha akkor nem történik semmi.
Bejegyzés ideje:2001. december 16. vasárnap, 19:57:32

Neve:Dárday Vilmos
E-mail címe:vili1938@axelero.hu
Hozzászólás:Hát én is megkaptam Medgyessy úr kedves levelét, pedig nem szerepelek a telefonkönyvben, amit bárki ellenõrizhet. Postabélyeg nem volt rajta, nyilván aktivisták szórták ki (vagy maszekoló postások, a hivatalosnál olcsóbb tarifáért, amint arra a korábbi választások idején bõven láttunk példát). Levelezõviszonyba ugyan nem kívánok kerülni nevezett úrral, a Magyar Postát viszont szeretném legalább részben és legalább a magam nevében kárpótolni azért, mert ez a küldemény megkerülte õket. A megoldás kézenfekvõ: Visszaküldöm a válaszlapot a válaszborítékban, teljesen üresen. A Posta pedig kézbesítéskor begyûjti a 31 Ft-ot, amely se az én zsebemet, se a költségvetést nem terheli: az MSZP kampánypénzébõl megy. Ha egyedül teszek így, az csak 31 Ft. Ha viszont nagyon sokan, akkor nagyon sok is lehet.
Bejegyzés ideje:2001. december 15. szombat, 21:31:41

Neve:Kovács Tibor
Hozzászólás:Mára megváltozott az Origo. Most egy hasonló témát tett ki, de nagyon zavaros.
Bejegyzés ideje:2001. december 12. szerda, 22:10:38

Neve:tpista
Hozzászólás:Köszönöm az adventi sorozatot.
Más: Valami történt, mert 38 %-ról felment az emberklónozást tiltók száma ismét 40 % felé.
De kellen "nyomni" a gombot, mert a másik tábor is erõsíteni látszik.
A nagyhangúan bejelentett kisérlet mostani kudarca is megerõsít: emberi lány léterhozásával senki se játszhassék. A gyógyászati célbõl kivánatos sejteket meg vmajd csak elõvarázsolják máshonnan. Az én életem kedévéért ne oltsanak ki más életet.
Pista
Bejegyzés ideje:2001. december 8. szombat, 23:30:29

Neve:fafej
Hozzászólás:Kedves Bamba, a kérdés nagyon jó és okos.
Azoknak a KDNP tagoknak, akik ezt a centrumozást nem helyeslik,
most fel kell ébredniük. Be kell látniuk ugyanis, hogy semmi, de semmi hatással nincsenek arra, amit a KDNP tesz.
Ez a hajdan jó nevû és szívünkhöz közelálló testület sodródik és az egyik alelnöke elõbb két mandátumésrt, majd csak két exisztenciáért árulta az egészet.
Nem volt vevõ, s most bementek egy olyan csapatba, amely miatt Giczy urat lapátra tették.
Gondolom a normális KDNP tag most kupán van ütve...
Az MDNP jelenléte sem mentség. Nagy Tamás ugyan érdekes és árnyalt figura, de a minimum a mit el lehet mondani róla a korpa közé keveredés. Nos ezt teszi most az, aki marad.
A Centrummal ugyanis nem lehet a centrumba kerülni, a dolog jobbos dumával balra tart. Ám, ha nem tartana is balra, a balnak kedvez, mert a jobbat osztja. Aggodalomra semmi ok: egy meg egy nem mindig három, lehet fél is.
Köszöntöm suba subához alapon:
Fafej
Bejegyzés ideje:2001. december 5. szerda, 22:48:58

Neve:bamba
E-mail címe:bangha@phil-inst.hu
Értékelés:
Hozzászólás:Kérdésem lenne: Most, hogy a KDNP így a "CENTRUM"-ba került, Nagy Tamással stb., mi van azon egyénekkel, akik a mai napig is MKDSZ tagságuk mellett aktív tagjai a KDNP-nek?
Bejegyzés ideje:2001. december 4. kedd, 10:58:37

Neve:Spéter
Hozzászólás:Kedves Pista. Igazad lehet, de a jó borból is megárthat a sok. Így vagyok az MSZMP-s vádirattal is. Betegre röhögheti magát az ember rajta. T. MSZP, ez a vádirat az MSZMP-nek kell szóljon. Mert Ti, még MSZMP szinekben pompázva munkálkodtatok azon gödör ásásán, amelybe belekerült akkor az egészségügy is! Saját magatokat cikiztétek benne aranyos szegfüsök. Mielött vádiratokat fogalmaztok, kérdezzétek meg a háziorvosotok mellett a töritanárotokat is. A vádirat szóval ne nagyon játszadozzatok, mert az ördögöt festhetitek fel a falra! Ostobán nézhet ki egy olyan plakát, amelyen ez állhat: Választás 2002, XY jelölt, szavazzon rá! Szabadul halmazati pihenöjének letöltése után!
Bejegyzés ideje:2001. december 1. szombat, 13:24:33

Neve:tpista
Értékelés:hu de jó
Hozzászólás:Kesves spéter!
Nem értelek. A kormány teszi a dolgát, a MIÉP meg ellenzékieskedik, meg üti-vágja a komcsikat.
Jól teszi, hiszen jobb oldqali, sõt jobbszéli párt.
A Fidesz elõkelõ idegennek látszik. Nem dobálja a sarat, hátha jó lesz másra is.
A szocik azonban minden támadást a Fideszre kennek, ezzel árthatnak a legtöbbet.
Kár.
Jó éjt.
Pista
Bejegyzés ideje:2001. november 30. péntek, 23:14:20

Neve:Spéter
Hozzászólás:Ma reggel az m1-es csatornán a MIÉP-es képviselö úr a Duna bankot emlegette, meg a körülötte lévö skandalumot. Hogy-hogy nem, ismerös nevek is elhangzottak. Tisztelt kormányoldal! kéretik figyelembe venni, hogy 1994-ben is a túlzott pufajkázás vereséghez vezetett. Bízzuk a pártatlan ügyészségre a dolgot, ne adjunk lovat az ellenfelek alá, ha a pártatlan ügyészség, - amely eddig hivatalból nem látott okot a beavatkozásra -elutasító határozata esetén, miszerint minden szép és törvényes volt, a kormányoldal szapulásának lehetöségét biztosítanánk a családi szakértöknek.Különben is most van a feljelentés kiegészítés idöszaka, hiányzik még az oltási bizonyítvány és a lúdtalp lelet. Ami ügyvédek szerint is elkövetödött, az ügyészileg nem egyértelmü. Fordítva ültünk fel a jog lovára.Lám, érdemes volt az ellenzék támadása az ügyészek ellen, mostanra bizonytalanodtak el furcsa módon. Vagy ezt elöre tudták, látták ott a balon és ezért támadtak oly eszeveszetten?
Bejegyzés ideje:2001. november 28. szerda, 20:12:10

Neve:Spéter
Hozzászólás:Ma igazán jó és színvonalas tudosítások vannak a Hon-Lapon. Jól érzékelhetö az a hatalmas tömeg, amely a szoci föjelöltet elkisérte a menzára Pécset. Gondolom a szaki néni is kitett magáért és az édes kicsi helyett a csúny nyagy húst adta oda neki. A föjelölt szemmel láthatóan primán kezelte a kést és a villát, meg a tömeget. Mert a kép szerint abból is csak kettö volt, mint az evöeszközböl.
Bejegyzés ideje:2001. november 27. kedd, 18:35:57

Neve:Spéter
Hozzászólás:Drága sztárügyvédek! Tess mondani, mi a különbség az aktiv vagy passziv törvénytelenség között? Mi a passziv befolyással való üzérkedés? Odamegy, aláír egy szerzödést 30 misiért dollárban vagy forintban és nem csinál semmit? Vagy ír egy tanulmányt, 33 ezer oldalast másnapra? Vagy az, hogy minket akar megdumálni makulátlanságáról?
Bejegyzés ideje:2001. november 26. hétfõ, 21:43:18

Neve:tpista
Hozzászólás:A nagykövet asszony derék konzervatív, a Bush család nagy barátja. Szavai, mint kierült kissé elfordítot
k, amint ez már a magyar libik gyakorlata. Nemcsak azt ír, hanem azt is hall, amit szeretne.
Másrészt - noha Magyarország nem antiszemita - itt is vannak antiszemiták. Amint az USA egyes berkeiben is.
Ami pedig a vium ügyeket illeti, hát az tényleg felháborító.
Pista
Bejegyzés ideje:2001. november 25. vasárnap, 23:14:03

Neve:Spéter
Hozzászólás:Nem kell különösebb szakértöi díjat felmarkolnom, ha megállapítom, ez a Gripen ügy sem úgy sült el, mint várták. Felettéb furcsább volt az újabb ami ajánlat és még furcsább, hogy az új Nagykövet asszony került vele kellemetlen helyzetbe. Ki és miböl következtette, hogy egy verseny lezártát, az eredmények ismertetését követö ajánlatot, valaki komolyan vesz? Ki lehetett a kedves Nagykövet asszony tanácsadója és miért vártak ezzel az ajánlattal ilyen sokáig? Vagy más szándék vezérelt valakit? Ilyen bambának vélték ezt a kormányt, hogy átgázol adott szaván? Az a világ már elmúlt, amikor egy távoli telefonnal mindent meg lehetett fordítani! Ezért sem értem, miért volt a patináns amerikai klubban ez az éles kijelentése Nancy Goodman asszonynak néhány napos ittartózkodása után, hogy nálunk a legdurvább az anitiszemitizmus. Biztosan nem revansként kell ezt érteni. Bár meg kell jegyeznem a magyar határról még nem fordítottak vissza egy amerikai turistát sem, hogy repüljön haza. Nem léphet be az országba döntött Mr. Gips az üvegkalitkában tele utálattal az idegenek iránt. Nem izgatva magát a befizetett szállodafoglalás vagy egyéb elöre lerendezett programok, kidobott pénz miatt. Nálunk az idegeneket beengedik, még akkor is ha az SZDSZ-es polgármester tiltakozik is Kalocsán. Nálunk nem kell olyan személyes papirokat bemutatni vagy becsatolni a vízumkérelemhez, mint amelyet sehol máshol a világon, csak a Szabadság téren. Vajon mi lenne Goodman asszony véleménye akkor, ha Jeszenszky úr New Yorkban bekérné a Nagykövet asszony családja tagjainak adóbevallását? Mert ez itt az ami nagykövetségen mindennapos történet. Minket magyarokat lehet arcpiritó helyzetbe hozni? Ezért nem értem ezt az értékelést, ezt a sommás bemutatkozást. Már látható, hogy ez a kormány nem lesz Goodman asszony kedvence, de volt itt már olyan nagykövet amerikából, aki szintén nem szerette a konzervatív oldalt, mégis túléltük. Lehet, hogy vannak akik helytelenül ítélik meg a szólásszabadságot és túl szabadosan nyilatkoznak, ám az erös demokráciák ezt elviselik. Elviselik, mert ezek a bekiabálások nem rengetik meg múködésüket, erkölcsi tartásukat. Meg az elvtelen üzleti próbálkozások sem.
Bejegyzés ideje:2001. november 25. vasárnap, 17:13:55

Neve:Spéter
Hozzászólás:A reptéri sztrájk, hasonlóan, mint a vasárnapi díszszemle, elmarad. Szerintem. Ez a szakszi is aláírt valamit, illene tartania magát hozzá. Ott ahol ennyit egyeztetnek, lassan elfelejtik miröl is szólt a történet.
A debreceni rektor úr elött le a kalappal. Valamelyik régi szoci azt hitte él még a KISZ. Vagy forradalmat akartak csinálni?
Inkább a nyugdijak emelésének lehetöségét kellett volna szociálisan érzékenyen megszavazni! Most mit fogtok mondani a választóitoknak, hogy ti jót akartatok, de ez a fidesz gyerek megint kibabrált veletek, úgy tette fel a kérdést, hogy nem értettétek? Mert megint okos dolgokat csinált, adott a nyugdijasoknak, a közalkalmazottaknak, az egészségügyben dolgozóknak. Ezt ti nem ismeritek, csak a sikerdijat, a Bokros csomagot, az Alapok pénzét, meg a SZOT üdülöket. Képzelem, amikor Szürös képviselö úr felvilágosította Kovács föszocit, hát nem erröl beszélünk mi is, mint amit a FIDESZ csinál, lehetett nagy ámulás. Jé tényleg?!
Bejegyzés ideje:2001. november 16. péntek, 18:56:26

Neve:Virághalmy Géza
E-mail címe:gvirag@axelero.hu
Hozzászólás:Egyetértek a debreceni egyetem rektorával, az egyetem nem lehet politikai fórum helye.
Vannak forradalmi idõszakok, amikor a hallgatók ugyancsak politizálnak. De az nem osztje meg õket
mert egyetértés van. Ez az eset a kivétel, ami erõsíti a szabályt.

Nem kell az egyetemeken kampányolni. A kampány különben is egy rendkívül alacsony színvonalú politikai tevékenység,
nem az egyetemekre való.
Bejegyzés ideje:2001. november 15. csütörtök, 21:59:35

Neve:tpista
Hozzászólás:Mit gondoltok, lesz-e sztrájk a reptéren?
Ha igen, miért?
Ha nem, miért nem?
Pista
Bejegyzés ideje:2001. november 15. csütörtök, 21:48:18

Neve:Spéter
Hozzászólás:Kedves Tpista! Lényeg ha elolvassák azt, amit mi és mások ide beírnak. Jut eszembe vannak, akik egyenesen nyílt leveleznek az államföhöz, mondván foglaljon állást, mert öket bizony nagyon kifütyülték, meg lepocskondiázták, mert koszoruztak a 301-es parcellánál. Tudod, én elöbb a bekiabálókat és a füttyögöket kérdezném meg a véleményükröl. Azután elelmélkednék mily nagy arc kell ahhoz, hogy oda tolja oly valaki, akinek ilyenkor más programjának kéne lennie. Szerinten eme vaskalapáló jobban tette volna, ha bölcsen hallgatott volna.
Javaslom Mikola miniszter úrnak, igérje meg, hogy az esedékes SZDSZ pártpénz pótbefizetéseket az egészségügyre fogja költeni és elöre is nagyon köszöni.
Bejegyzés ideje:2001. november 11. vasárnap, 13:40:22

Neve:tpista
Hozzászólás:kedves spéter,
Lám mintha csak ketten lennénk itt a vendégkönyvben.
Jó a szöveged, de nem gondolod, hogy ezt a heheti hehetes köreihez kellene elküldeni?
Lehet, hogy strucc vagyok, de én amúgy sem nézem õket.
Üdv. Pista
Bejegyzés ideje:2001. november 7. szerda, 07:33:56

Neve:Spéter
Hozzászólás:A tegnap esti Heti Hétökrösben a demokrácia, -de nem a jó izlés- ült diadalt. Megértük, hogy Verebes bácsi, Harrach Péter úr nemi identitásával foglalkozhatott szabadon. Gondolom Harrach Péter miniszter úr meghívja majd egy sörre, megmutatja neki felesége és gyermekei fényképeit, elmondja mi a nö ideálja és felhívja szíves figyelmét Verebes bácsinak agg kori szellemi kapacitásromlásának tüneteire, miszerint nem vajmi nagy bölcsesség kijelenteni, hogy minden homoszexuális ember heteroszexuális családból érkezik.Ha esetleg nem így lenne, akkor a majom is tudna embert a világra hozni, netán az urak is.
Valaha lehetett a poénokon nevetni, most már csak rajtatok, a görcsikéiteken.Vajon miért nem említettétek meg a szoci kandidát szónoki sikereit a 301-es parcellánál, ahol a nagyérdemü egyöntetüen kifütyülte.Orban Viktor kijelentését globalizáció ellenesnek tituláltátok, amikor azt mondta, hogy át kell gondolni a határok szabadon átjárhatóságának biztosítását. Bush elnök ennél sokkal konkrétabban fogalmazva megszigorította még a tanuló vizummal történö a belépést is amerikába. Erröl miért nem csacsogtatok? Látom vannak kényes témák, melyeket felettéb kerülnötök kell. De hát ezért fizetnek titeket!
Bejegyzés ideje:2001. november 4. vasárnap, 11:48:55

Neve:tpista
Értékelés:nagyon nagyoon tetszik
Hozzászólás:Hát ez igaz spéterkém, bár a fogyatékos tv-t azért Béki nyomta át a Gyulán.
Szerintem már föladták a szadiban, bár van egy muki, aki azzal szórakozik, hogys azan a honlapon szavazgat a szadira. Lelke rajta, addig sem árt.
Pista
Bejegyzés ideje:2001. november 1. csütörtök, 17:32:38

Neve:Spéter
Hozzászólás:A törvénytisztelö SZDSZ vajon miért nem fizet elö sajtószemlére. Mert akkor olvashatták volna, hogy baj van a Horn éra alatt SZDSZ közelinek mondott Nemzeti Alapok vagyona körül. Erröl a FIDESZ barátait pártoló jogállamiságot megkérdöjelezö motyogásról az jut eszembe, amikor a kis Kohn veszekszik a kis Grünnel és érvekböl kifogyva megkérdezi-mond ismered a Holt tengert? Igen feleli kis Grün. Hát folytatja kis Konh, az én apám ütötte agyon. Az Agróbankos vezetöt felmentö itéletet senki sem kérdöjelezte meg. Vegyétek már észre aki sarat dobál annak elöbb-utóbb sáros lesz a keze. Még egy nagyon fontos elem ajánlok az SZDSZ figyelmébe: aki ilyen profi romboló, az nem tud építeni, bárhogy is magyarázgatja, nem hiszik el már neki. A 3 és fél év alatt egyetlen építö gondolatok nem volt tisztelt SZDSZ.
Bejegyzés ideje:2001. október 31. szerda, 18:54:49

Neve:Spéter
Hozzászólás:Lengyelországban a lakosság kissebbik része által megválasztott új baloldali kormány régi komcsikat tett vissza fontos poziciókba. Vajon az MSZP is erre készül? Csinosan mutatnának az Európa Parlamentben, mint a Varsói Szerzödés reinkarnációja!
A vadászgép ügyben már-már érthetetlen az ellenzék álláspontja: eddig a Grippen mellett lobbizgattak, emlékünkbe idézve a Horn-kormány idején élvezett média-agymosást, most meg a polgári kormány döntését nevezik kapkodónak. Gyerekek amig a MIG nem tud olyat produkálni, fegyverzetet, tartalék alkatrészt stb, mint a napnyugatiak, akkopr minek a lihegés?
Bejegyzés ideje:2001. október 27. szombat, 20:37:06

Neve:tpista
Hozzászólás:Nagyon szep az unnepi oldal.
Bejegyzés ideje:2001. október 23. kedd, 10:49:07

Neve:spéter
Hozzászólás:Kedves Judit! Kedvelem játékos humorát, amelyet abban látok megnyilvánulni, hogy R. Székely Julianna okt. 10-i cikkét feltette ide. De rejtvény kérdése hol maradt? Mi a feladat? Vajon az-e, hogy aki el tudta olvasni, az ihat egy sört? Aki meg tudta érteni, vegyen be egy aszpirint is? Aki meg kitalálta, mi is a mondandója a cikknek, az beléphet az FBI-hoz rejtjelfejtönek?
Bejegyzés ideje:2001. október 19. péntek, 21:48:15

Neve:spéter
Hozzászólás:A parlamenti vitanap szalagcímei: a kormány meghamisítja a mérleget, tudósítás a Dunafer gyárudvaráról, beszállítókra várva - ez a kormány a legkorruptabb, helyszíni beszámoló az vecsési számlagyár látógatásáról - miért nem versenyeztették az autópálya építést, értekezés egy terepátrendezésröl, mely során néhány százezer köbméter útépítö anyag rekultiválódott az M3 autópályába évekkel ezelött. Kedves magyar lakosok - nem a polgárok - szóval ez nem egy tv-s szappanopera, amely megértéséhez nem kell nagyobb ÍQ. Ennyire nem csacska ez a nép, hogy csak a ti szónoklataitok lehet a nyerö!
Bejegyzés ideje:2001. október 19. péntek, 21:34:30

Neve:László Judit
Hozzászólás:Ferenciek tere

A pesti Ferenciek tere mai siralmas, egykor volt „szép napjait” idézi fel a mai „Neue Zürcher Zeitung”-ban Oplatka András alábbi cikke.

Budapest - Platz der Franziskaner
Von Gründerzeit und Umbruch, Luxusläden und Bettlern
Der Platz der Franziskaner an der Pester Seite der Elisabeth-Brücke ist ein verkehrsreicher und vom Städtebau der Epochen stiefmütterlich behandelter Knotenpunkt. Nimmt man sich Zeit, was die Einheimischen hier kaum tun, so erschliessen sich dem Auge Schichten der Vergangenheit und der heutigen stürmischen Umwandlung.
A. O. Budapest, im September

Eine Metrostation - so viel bedeutet der Platz der Franziskaner (Ferenciek tere) für die allermeisten in Budapest. So viel und nicht mehr. Zur Betrachtung finden sie keine Musse, denn im Zentrum der ungarischen Hauptstadt hat es jedermann eilig. Ausser den Touristen, die in den Sommermonaten hier, am Rande der Fussgängerzone, seltsam entspannt flanieren, als kämen sie aus einer anderen Welt. Und ausser den alten Mütterchen den Mauern entlang, die Blumen oder etwas Gemüse feilbieten, sowie den Bettlern, die ausharren und auf Barmherzigkeit hoffen. Der Verkehr zur Elisabeth-Brücke fliesst auf sechs Spuren, Menschen strömen zu den Rolltreppen der Untergrundbahn, Autobusse donnern und bewirken ein Gedränge, wenn sie bei den Haltestellen mit quietschenden Bremsen stehenbleiben und die Falttüren aufklappen. Der Platz der Franziskaner lädt nicht zum Verweilen ein.
Zeiten und Namen
Überraschung, wenn man in die kleine Kirche am östlichen Rand des Platzes einkehrt: Der Lärm der Grossstadt bleibt plötzlich ausgesperrt, und aus dem Dunkel in dieser Insel der Ruhe treten, wenn sich das Auge allmählich an den Dämmerschein gewöhnt, in wohltuender Stimmigkeit reiche barocke Fresken. Die beim Eingang angeschlagene Kurzgeschichte des Gotteshauses setzt die Anfänge ins Jahr 1250, da es galt, das Land nach dem Mongolensturm neu aufzubauen. Die türkischen Eroberer, die sich 1541 der Festung von Buda und damit der Hauptstadt Ungarns bemächtigten, wandelten die Kirche in eine Moschee um. Als christliche Kirche in ihrer heutigen Gestalt auferstand das Bauwerk um 1740, nachdem der Halbmond ein halbes Jahrhundert zuvor gegen den Balkan zurückgedrängt worden war. Auch die jüngste Geschichte setzte Wegmarken. Die Franziskaner, Eigentümer der Kirche, wurden, wie alle geistlichen Orden, 1950 von den Kommunisten verboten, und sie erhielten ihren Besitz erst 1990 nach der grossen Wende wieder zurück.
Seither ist nun der Platz erneut nach ihnen benannt. Er trug schon früher einmal diesen und zuvor einen ähnlichen Namen. Der «Platz der Mönche», in der ersten Hälfte des 19. Jahrhunderts noch durch eine Häuserzeile gegen die Donau abgesperrt, war wohl ein stiller, intimer Ort in der Kleinstadt Pest. Bürgerlich-industrieller Drang der Gründerzeit um die Jahrhundertwende hernach überspannte den Fluss hier, an seiner schmalsten Stelle, mit einer Hängebrücke, die keinen Pfeiler im Wasser hat, und er durchbrach die Westseite des Platzes, um eine breite, zur Brücke führende Strasse zu gewinnen. Rechts und links, wie Wachtürme an dieser Zufahrt, entstanden im eklektischen Stil der Zeit zwei massive Häuserblöcke, Klotild-Palais genannt; mit ihren verschnörkelten, aus Naturstein erstellten Türmen zeugen sie vom seltsamen Geschmack einer verspielten und zugleich nach Grösse strebenden Epoche.
Vor dem Zweiten Weltkrieg wurde der vordere Teil des Platzes nach dem Grafen Albert Apponyi benannt, einem nicht unumstrittenen Politiker, und unter kommunistischer Macht hiess er Befreiungs-Platz. Beim Bau der Metrolinie legte man unterirdische Passagen für Fussgänger an, und ebenso wird jetzt der vom Süden einmündende Autoverkehr durch Unterführungen zur Brücke und in die Innenstadt geleitet. Diese versenkten, an der Oberfläche durch hässliche Betonklötze eingefassten Strassen zerschnitten und zerstörten den Platz endgültig. Grünpflanzen hier und dort in ähnlich unschönen Betonkisten, der von Tauben umflatterte Nereiden-Brunnen mit zierlichen steinernen Jungfrau-Figuren und die faszinierende, Jugendstil-Elemente mit maurischen Motiven vermengende Fassade eines einst als Sparkassen-Sitz erbauten Palais an der Nordseite - nichts reicht dazu aus, hier noch Atmosphäre hinzuzaubern.
Im Pariser Hof
Man hat auf dem L-förmigen Platz die Einzelheiten, die von dem Werden und dem heutigen stürmischen Umbruch dieser Stadt zeugen, selber zu suchen. So die noch unter Kaiser Franz Joseph erbaute, klassizistische und selbstverständlich ockergelbe Universitätsbibliothek; so gegenüber die graue, im Stil der Wiener Sezession hochgezogene Fassade eines gewaltigen Mietshauses, das, einst wohl eine der vornehmsten Adressen, jetzt in seinem erbärmlichen Zustand davon zeugt, dass die Pflege der Bausubstanz die kleinste der Sorgen des Einparteistaates war. An der Ecke drüben, wo die nach dem Nationaldichter Petöfi benannte Gasse in den Platz mündet, geht es durch den Arkaden-Eingang in den mit Mosaik ausgelegten Pariser Hof, eine auch im Hochsommer kühle Laden-Passage, in die das schummrige, vielfach gebrochene Licht durch eine Glaskuppel fällt. Unter einer schwarz-goldenen Rosetten-Verzierung, an der römische Zahlen das Baujahr - 1909 - festhalten, gelangt man durch das Tor nebenan in keine Plüsch-Behäbigkeit mehr, sondern in ein kalt glänzendes, modernes Reisebüro.
Ostmitteleuropas Reiselust aus Nachholbedürfnis ist noch lange nicht gestillt. Allein auf dem Platz hier finden sich Vertretungen der Syrian Airways und der einheimischen Fluggesellschaft Malev (die ungarische Linie wirbt für eine neue Verbindung: fünfmal in der Woche nach Manchester), und um die Ecke, wo es zum grossen, stimmungsvollen Kaffeehaus Central geht, duckt sich zwischen einem Bistro und einem Antiquariat ein weiteres Reisebüro, das seine Kunden von Lissabon bis Peking mit allen möglichen Städtenamen dieser Welt lockt. Und der Tourismus in die umgekehrte Richtung: «Neckermann» steht an einer Tafel schräg gegenüber der Kirche, und gleich daneben gibt eine «Pension Leo» ihr «Grand Opening» bekannt. Auf dem Trottoir davor werden an improvisierten Ständen Hemden und T-Shirts, Tücher und Postkarten feilgeboten und dazu ein Bildband in vielen Sprachen: «Budapest - Edelstein an der Donau».
Englisch, versteht sich, ist auch hier Trumpf. Reklamen beim Metro-Eingang laden zum Burger King ein, zum Disco-Besuch («dance hall») und immerhin auch zur Weiterbildung in einer Sprachschule. Ein Sportgeschäft der japanischen Marke Nike ruft mit seinem gelungenen Slogan dazu auf, wir sollen «just do it», und ein Goldschmied-Laden bietet «Metal Art» an, stellt sich aber zugleich mit einem deutschsprachigen Anschlag als «Rechtsnachfolger des ungarischen staatlichen Münzamts» vor. Eine blitzblank renovierte Apotheke zwei Häuser weiter benennt sich neben dem Ungarischen auch auf Englisch wie auf Deutsch, und ein Geschäft, über dessen Angebot das Schaufenster eigentlich keinen Zweifel lässt, hilft, ein wenig holprig, der Sache für alle Fälle ebenfalls nach: «Cipö, Schuh, Shoes». Seltsam manch ein Firmenschild: «Apisz», das reich gefüllte Kaufhaus für Schreibwaren, ist vermutlich schon längst wieder in privater Hand; der erste Buchstabe in seinem Namen, einer Abkürzung, steht aber immer noch für «staatlich», als Erinnerung an die Zeit vor 1989.
Eine andere Welt
Doch die aufgeregten Kinder, die hier zu Beginn des Schuljahrs ihre Hefte und Farbstifte erstehen, kennen keine solchen Erinnerungen mehr. Und dem aus Westeuropa zugereisten Touristen werden Gedanken dieser Art erst recht nicht durch den Kopf gehen. Bedient er sich an einem der Bancomaten auf dem Platz der Franziskaner mit ungarischen Noten und bezahlt er im Antiquitätenladen und im Juweliergeschäft, im Nobelrestaurant Karpatia oder im altmodisch-prächtigen Innerstädtischen Café mit seiner Kreditkarte, dann wird er sich womöglich ohnehin nicht vorstellen können, dass es in diesem Land vor kurzem noch vom Staat willkürlich festgelegte Wechselkurse gab, dass jeder Geldverkehr mit dem Ausland, sofern überhaupt möglich, eine bürokratisch unendlich komplizierte, zeitraubende Operation erforderte und dass unter den Einheimischen von einer bargeldlosen Zahlung die wenigsten je auch nur etwas gehört hatten.
In der neuen Welt nun ist auch das Elend deutlicher wahrnehmbar. Die Staatsgewalt, früher allgegenwärtig und unerbittlich, hat sich in der Demokratie zurückgezogen. Der Platz der Franziskaner ist auch der Treffpunkt weinseliger Clochards, deren Treiben die Polizei hinnimmt. Ebenso wenig behelligt sie die Bettler, den blinden jungen Mann vor dem Metro-Eingang oder die Greisin, die mit ihrer Gehstütze neben sich jeden Morgen auf den untersten Treppenstufen der mittleren Unterführung sitzt. Obdachlose wählen hier die durch Glaswände getrennten breiten Telefon-Nischen gern zur Übernachtung. Die dritte, nicht mehr zum Platz gehörende Passage unter der Zufahrt zur Elisabeth-Brücke gehört den Volksmusikern und den Zigeunerinnen, die, mit schlafenden Kleinkindern im Arm, ihre offene Hand den Passanten flehend entgegenstrecken.
Findige Privatinitiative ist auch ein Merkmal der neuen Zeit: In einer Ecke vor den Rolltreppen der Untergrundbahn (wie an mancher anderen Station) ist unter raffinierter Ausnützung des Raums eine Bäckerei eingerichtet. Sie füllt mit ihren Düften die ganze Unterführung und weckt stets bei Scharen den Appetit. Oben, wieder am Tageslicht, geht es an einem Supermarkt und dann an einem Bücherstand vorbei, wo junge Leute Bibeln verkaufen. Werfen wir unter einem Toreingang zuletzt noch einen Blick auf das Programm eines Kammertheaters, das es hier, auf dem Platz der Franziskaner, auch gibt. Man spielt den in Budapest und in Wien gleichermassen beliebten Lustspielautor Franz Molnar, ferner Euripides, Thomas Bernhard und Botho Strauss.
13. Oktober 2001,
Bejegyzés ideje:2001. október 13. szombat, 05:26:13

Neve:László Judit
Hozzászólás:Szolidaritásból hányast kapunk?

A mai „Der Standard” c. osztrák napilap mai száma már foglalkozik az esetlegesen Kalocsára kerülõ afgán menekültek kérdésével. Németül tudó olvasóközönségünknek felteszem ezt a cikket, valamint két, szintén ma megjelent, de hazai napilap e témába vágó publicisztikáját.
L.J.

10.10.2001
Aus der Hölle ins Lager
Afghanische Flüchtlinge treffen in Ungarn auf Ablehnung
STANDARD - Mitarbeiter Gregor Mayer aus Budapest
Sie kommen meist nachts, durchqueren sumpfige Flussauen oder hoch stehende Kukuruzfelder. Manchmal werden sie von den Schleppern, an deren mafiaähnliche Organisationen sie oder ihre Verwandten Zehntausende Schillinge bezahlt haben, irgendwo ausgesetzt - "ihr seid in Deutschland". Aufgegriffen werden sie aber von ungarischen Beamten, die ihnen vergebens klar machen, dass sie eben erst die ukrainisch- oder rumänisch-ungarische Grenze überwunden haben.
2378 Afghanen sind in diesem Jahr von der ungarischen Flüchtlingsbehörde registriert worden, an die Tausend davon seit dem 11. September. 30 Personen kommen pro Tag, manchmal in größeren Gruppen, etwa am letzten Freitag, als 75 Männer, Frauen und Kindern bei Kispalád nahe der Ukraine abgefangen wurden.
An die Schlepper-Mafia haben sie bezahlt, damit sie in eines der wohlhabenden Länder in der Mitte Europas gebracht werden. In Ungarn kommen sie ins Auffanglager Debrecen, wo die meisten von ihnen einen Duldungsstatus für Kriegsflüchtlinge, einige von ihnen den Flüchlingsstatus als politisch Verfolgte erhalten werden.
Wochenlange Odyssee
Wer jetzt aufgegriffen wird, hat sich vor dem 11. September auf den Weg gemacht - die Odyssee aus dem Elendsland oder aus einem der pakistanischen Flüchtlingslager nimmt bis zu einem Monat in Anspruch. Trotzdem ist das Lager in Debrecen schon überfüllt.
Die ungarische Regierung beschloss deshalb am Montag, die nächste zu erwartende Afghanen-Welle in einer leer stehenden Kaserne im südungarischen Bischofssitz Kalocsa unterzubringen, die Platz für bis zu 2000 Asylsuchende böte.
Das Vorhaben löste allerdings in der 100 Kilometer südlich von Budapest gelegenen Stadt schiere Entrüstung aus. Die Bürger hätten "Angst", fühlten sich "bedroht", die Afghanen würden außerdem nicht zur "tausendjährigen katholischen Geistigkeit" dieser Stadt passen, meldeten sich Gemeindepolitiker aller Couleurs mit demonstrativer "Volksverbundenheit" zu Wort.
Eine Unterschriftenaktion wurde auf den Weg gebracht, von christlichem Mitgefühl für die, die der Hölle entlaufen sind, kein Wort. Auch die Flüchtlingsbehörde reagierte auf den Ansturm der Afghanen zunächst mit Panik. Anfang letzter Woche verfügte sie eine totale Ausgangssperre für das Lager Debrecen, die juristisch nicht begründet war.
Im Lager stieg die Spannung unter den Afghanen, die sich nach der Flucht vor dem Taliban-Regime erneut eingesperrt wähnten, auf den Siedepunkt. Das ungarische Helsinki-Komitee reagierte schnell und prangerte diese Praxis der Quasiinternierung öffentlich an.
Die Behörde nahm daraufhin ihre Maßnahme zurück. Inzwischen gelte wieder "die alte Verfahrensordnung", rund 400 Afghanen, deren Status geklärt ist, dürfen die Anstalt verlassen, bestätigte der Debrecener Rechtsanwalt László Szeke dem STANDARD.

Kalocsa tiltakozik (Zsebtükör)
2001-10-10 (a nyomtatott MH cikke)
Kalocsára mindjárt begyûrûzik a "Tartós szabadság" nevû hadmûvelet 2000 afgán menekült képében, és Kalocsa máris tiltakozik. Elõször is, mert az önkormányzatot hivatalosan még csak nem is értesítették, hogy a helyi laktanyát menekülttáborrá akarják átalakítani. Másodszor, mert ha értesítik, akkor is tiltakoztak volna önmaguk és a lakosság nevében. Szerintük a városnak nem olyan a gazdasági helyzete, a közlekedési viszonyai, hogy oda 2000 afgán csak úgy betódulhasson, arról nem beszélve, hogy a lakosság idegenkedik a más kultúrájú, más vallású idegenektõl, akiktõl a munkahelyeiket is féltik.
Ha igaz, Kalocsán már gyûjtik a tiltakozó aláírásokat.
Olyan pillanat ez, amikor a publicistának (sõt a magára adó civilnek is) erõs elvi megalapozottsággal állást kell foglalnia, letenni a garast ide vagy amoda, hacsak nem akarja, hogy nyámnyila langyosnak ítéljék, akit az Úristen is kiköp. Vagy a kalocsaiakat kell elítélnie, vagy Amerikát, vagy minimum a magyar legfelsõbb vezetést, amelyik ilyen horderejû ügyben sem kérte ki a helyiek véleményét.
Kivéve persze, ha a publicista (meg a civil) magára nézve is érvényesnek tartja a tartós szabadság jogát. Háborúban, békeidõben, sõt e kettõ furcsa elegyében is.
Ez esetben ugyanis megengedheti, hogy gondolatban egyszerre legyen menekült afgán, egyszerre együttérzõ, egyszersmind elutasító kalocsai, egyszerre amerikai és szövetséges magyar. Mondhatni ember. Olyan, akinek a fejében, szívében egyidejûleg többféle igazság is megfér, anélkül, hogy ettõl rögvest megbolondulna és az afgánokat hol befogadná, hol meg ki akarná dobni, mert cselekedni persze csak egyféleképpen lehet.
Kalocsa számára ez a 2000 közeledõ afgán pillanatnyilag csupán fenyegetés és büntetés. Miért éppen mi? - kérdik, mintha paksi veszélyes hulladékot akarnának a városban lerakni, ami annál veszélyesebbnek tetszik, minél inkább bizonygatják odaföntrõl, hogy pánikra semmi ok.
Igenis, mi valamennyien kalocsaiak vagyunk. Idegenkedünk a más kultúrájú, földszegény menekültektõl, akik a kútjainkból akarnak inni, a boltjainkban vásárolni, ki tudja meddig, és ha munkát nem vesznek el tõlünk, az annál rosszabb, mert akkor más javainkat próbálják esetleg elvenni.
Csakhogy akkor is valamennyien kalocsaiak vagyunk, amikor a kalocsai önzetlenül segít. Amikor a többi magyarral együtt ruhát, ennivalót küldött Romániába, árvízkárosult falvakba, pénzt a tévés Aranyágba vagy egy számlaszámra, amelyen kétségbeesett szülõk gyûjtöttek a gyerekük külföldi mûtétjéhez.
Mi lenne, ha mi, kalocsaiak nemcsak olyankor lehetnénk büszkék magunkra, amikor a megsegített jó messze van, hanem akkor is, amikor az utcán szembejön? Amikor meg kell szokni az arcát, a szagát, a szokásait. Mi lenne, ha ennek a 2000 földönfutónak a befogadása nem büntetés lenne, hanem kitüntetés?
New York már a terrortámadás másnapján sem annyira a veszteségekrõl, inkább a város hõsiességérõl beszélt. Tálib célpontokat bombázó amerikai pilóták a napokban nyilatkoztak, mennyire büszkék. Nem arra, hogy pusztítanak, hanem, hogy remélhetõleg további pusztításokat elõznek meg. Hogy megmutathatják, mit tudnak. Hogy részesei egy hon-, sõt emberiségvédõ háborúnak.
Minket, kalocsaiakat egyelõre azzal nyugtatgatnak, hogy mindebbõl kimaradhatunk. Úgy nyerhetünk közös dicsõséget, hogy közben a kisujjunkat is alig kell mozdítanunk. Hogy nem lehetünk büszkék, sõt ha kell, önfeláldozóak, hátunk mögött a kormánnyal, az egész országgal, hanem szokás szerint csak áldozatok. Sodródó, gyáva szövetségesek, akik reménykednek, hogy megúszhatják. A lépfenét, a kézzel fogható afgánokat, a terrort, a történelmet.
Csoda, ha félünk és tiltakozunk?
R. Székely Julianna

Kisvárosi félelmek
„Népszabadság”
2001. október 10.
Villámcsapásként érte a hír hétfõn a kalocsaiakat: a nemzetbiztonsági kabinet arról döntött, hogy a városban lévõ, kiürített laktanyából menekülttábor lesz. A település döntéshozói mintha ellestek volna valamit azokból a nyugati politikusok által alkalmazott technikákból, amelyek válsághelyzetekben eredményesek lehetnek. Kalocsa önkormányzata villámgyorsan alakította ki az alaptételt: nem kérnek az afgán menekültekbõl. Az eseményeket aztán ehhez igazították: az önkormányzat aláírásgyûjtõ akciót kezdeményezett, s a menekülttábor színhelyéül kiszemelt laktanya elé már másnapra tiltakozó megmozdulást szervezett. E ponton a fogaskerekekbe porszem került, hiszen a rendõrség nem engedélyezte az akciót, mert azt nem jelentették, nem is jelenthették be idõben. Ám a szervezettség hamar helyreállt: a hivatal lefújta a tiltakozást, ennek ellenére mégiscsak összegyûlt a laktanya elé számos helyi lakos.
A kalocsaiak kimondva-kimondatlanul az amerikai válaszcsapás közvetett áldozatának tartják magukat. Mostanra már minden számottevõ politikai erõ elismeri, hogy menekülthullám várható. Tudjuk, hogy a hazai menekülttáborok megteltek, újat kell nyitni. Hiú reményeket táplál az, aki úgy gondolta: azzal, hogy hazánk légterét megnyitottuk a támadó gépek elõtt, minden kötelezettségünket teljesítettük. Az sem lehet kétséges senki elõtt, hogy egyetlen önkormányzat sem ugrálna örömében, ha kiderülne: éppen az õ területén lesz az új menekülttábor.
A kalocsaiak azt mondják, hogy a kormány azért bünteti õket, mert szabad demokrata a városvezetés. Ezt ugyan soha senki nem tudná bizonyítani, de mindenesetre nem ártana, ha nyilvánosságra hoznák, milyen szempontok alapján döntöttek éppen Kalocsa mellett, holott például Csornán is van üres laktanya, szóba is került, hogy ott kellene majd menekültszállás, csak ott Áder Jánosnak hívják az országgyûlési képviselõt.
A kalocsai tiltakozók azzal érvelnek: a laktanya a belvárosban van, s ötszáz menekült mindenképpen számottevõ egy ilyen kisvárosban, az önkormányzat gazdasági helyzete rossz, a hivatal nem tud elég pénzt fordítani a menekültek elhelyezésébõl származó pluszfeladatokra, az afgánok szokásai a miénktõl eltérõek, s ez feszültségekhez vezethet, ráadásul éppen a közelmúltban kellett bezárni a helyi kórház fertõzõosztályát.
Az ésszerûség látszatát keltõ érvek valójában egyfajta érzelmi állapotot tükröznek, ami – tartani lehet ettõl is – komoly és veszélyes indulatokat rejt. Ezek pedig – ezt támasztja alá a tegnapi demonstráció – bizonytalanságból, az ismeretlentõl való félelembõl (egy nõ azt mondta, az afgánok elvághatják a torkát) és jogos elkeseredettségbõl (a kormány kiszolgáltatottá tette az önkormányzatot azzal, hogy nem egyeztette elképzeléseit a szabad demokrata vezetésû városvezetéssel) eredeztethetõk.
A tiltakozók érvei valójában – gondolom, ezzel a város vezetõi is tisztában vannak – nem helytállóak. A laktanya a belvárosban volt akkor is, amikor tele volt katonákkal, s kötve hiszem, hogy a szerencsétlen, emberi mivoltukban megtiport menekültek több bajt okoznak, mint a vitézek. A menekülttábor fenntartásához szükséges pénzt a központi költségvetés fedezi. Fájdalmas, hogy be kellett zárni a helyi kórház fertõzõosztályát, de a Kalocsára érkezõ menekültek már átestek az egészségügyi szûrésen. Az afgán kultúrának és vallásnak pedig semmi köze nincs ahhoz, hogy sikerül-e kialakítani az emberi együttélés szabályait befogadottak és befogadó között. Bicskén, Debrecenben – vagyis azokon a településeken, ahol korábban szintén tiltakoztak a lakosok, de mára hagyománya van az együttélésnek – tudják ezt a helyiek. Hosszú és fájdalmas folyamatról van szó: megtanulják-e ezt Kalocsán?
Tóth Ákos
Bejegyzés ideje:2001. október 10. szerda, 10:03:21

Neve:Gortán Szilveszter
E-mail címe:(Ausztria)
Hozzászólás:Köszönöm a valászt! :)
Bejegyzés ideje:2001. október 3. szerda, 15:57:21

Vissza a kezdõlapra