Közelgő választások Szerbiában
Heves kampány a Vajdaságban
 

Sajnálatos, hogy a vajdasági magyarság politikai résztvevői megosztottak. A Vajdaságban három magyar párt vesz részt a választásokon egymással rivalizálva: a legbefolyásosabbként számon tartott VMSZ és a teljesen esélytelenként elkönyvelt VMDP és VMDK.A Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak (VMDP) nincsenek komolyabb ambíciói a közelgő választáson, és nem fogja tragédiának tekinteni, ha nem jut mandátumokhoz. Ágoston András pártelnök szerint a képviselők egyébként is megvásárolhatók.

A politikus ezzel magyarázza, hogy a VMDP amelyet megfigyelők teljesen marginálisnak tartanak önállóan indul a választásokon, mellőzve az együttműködést a vajdasági magyar pártokkal.

Ágoston úgy vélte: az egyesült ellenzéknek jó esélye van a sikerre.

A vajdasági magyar politikus mindehhez hozzáfűzte: bár a VMDP nem tud azonosulni a szerb ellenzékkel, kívülállóként az ellenzék választási sikerében érdekelt. A VMDP támogatja a vajdasági szerb pártok autonómiatörekvéseit; igazából azonban csak a magyar kisebbség (személyi elvű) autonómiájában, a Kárpát-medencei magyarság határmódosítás nélküli nemzeti integrációjában és a kettős állampolgárság elérésében érdekelt.

Az ugyancsak politikailag súlytalannak tartott Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), amely szintén önállóan indul a választásokon, ugyanakkor elveti a kettős állampolgárságot.

Pilcz Nándor
Vissza a kezdőlapra