Mi is történt Zentán?
A Vajdasági Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom szombaton rendkívüli tisztújító közgyűlést tartott Zentán.
Papp Ferenc, az eddigi elnök beszámolt az elmúlt három évben kifejtett tevékenységről, Varga Tibor pedig megindokolta a VMSZ-ben nemrégen létrejött, majd felfüggesztett Európa Platform jelenlétét és a VMKDM-be való társulását.

A jelenlévők végül megválasztották a VMKDM új irányító szerveit. A párt új elnöke Varga Tibor lett, helyettese dr. Ricz György. Az alelnökök: Czabafy Ágnes, Török Árpád, Ágoston Károly és Barna István. Rajtuk kívül az elnökség tagja még: Knézi Péter, Pataki Tibor, Bozsóki János, dr. Szalma József és dr. Körmendi Ferenc. A fegyelmi bizottság tagjai: Nagy Sándor, Bozsóki István, Miavec Pál, Guttvájn Hilda és Lóci Jenő. Az ellenőrző bizottság tagjai: dr. Tóth Géza, Apró László, Szemerédy Magda, Nagy István és Dani Ernő.

Meglepetésként kell-e értékelni, hogy az elnökségbe a régi VMKDM-tagok közül egyedül egy személy került, míg a többiek egy kivételével, aki a Kereszténydemokrata Tömörülés tagja (volt) mind a VMSZ-ben politizáltak eddig.

A VMKDM legutóbb tavasszal hallatott magáról, amikor a tagsága elhatárolódott a volt elnöktől, Papp Ferenctől, aki bejelentette: a pártja valójában nem létezik, mivel tagjainak száma jóval a száz alá csökkent. Ezután a jugoszláv igazságügyi minisztérium mégsem végezte el törvényes kötelezettségét, ugyanis nem törölte a pártot a nyilvántartásból. Ezt a zentai közgyűlést úgy is lehetne értelmezni, hogy egy bejegyzési igazolással és pecséttel rendelkező pártelnök tagokat szerzett magának, akik azonnal átvették a szervezetben a hatalmat.

A VMSZ Alapszabálya szerint a tag nem lehet más párt tagja, így ezzel a cselekedetükkel a fenn megnevezett egyének nem tettek mást, mint automatikusan töröltették magukat a Vajdasági Magyar Szövetség tagságából.
 

Vissza a kezdőlapraVissza a kisebbségi oldalra