Budapestre jön az osztrák kancellár

Orbán Viktor szerint ez szomszédos országok esetében szinte "kötelező diplomáciai csuklógyakorlat".

A magyar kormányfő azt mondta, hogy az osztrák-magyar kapcsolatok mindig is kitüntetettek voltak, ezért ez a kancellári látogatás hamarabb is megtörténhetett volna. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az uniós tagállamok is rendszeresen fogadják Wolfgang Schüsselt. A miniszterelnök azt nem tudta megmondani, hogy melyik fél kezdeményezte a látogatást, de szerinte ennek nincs jelentősége. Úgy vélte, hogy az új osztrák kormány eddigi működése biztató lehet Magyarországnak.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Svájc nemcsak fogadta, hanem tüntető barátsággal fogadta a tizennégyek bojkottja miatt elszigetelt (?) Schüssel kancellárt. Tehát még azt sem mondhatja senki, hogy mi magyarok elsiettük volna a dolgot. Nem mondhatja, de lehet, hogy mégis mondja. Vagy lehet, hogy nem folytatja a magyar bal-liberális ellenzék a sárdobálást?

Érdekes helyzet alakult ki egyébként az Európai Néppártban. Április 6-án tárgyalt az ÖVP elleni "bizalmatlansági indítványról" a Politikai Bizottság. Biztosan lehetett tudni, hogy az ÖVP kizárására vonatkozó indítvány megbukik. Az osztrákok ráadásul elébe vágtak a kérdésnek és felfüggesztették tagságukat. Az osztrák helyzetet az EPP háromtagú bizottsága fogja áttekinteni, s jelentése nyomán áll helyre az ÖVP tagsági viszonya. Ezzel a lépéssel viszont megszűnt a kizárási indítvány is.

Csak emlékeztetőül: az ET legnagyobb frakciója a szocialista frakció, az ET-ben az Európai Unió tagállamainak jelentős ereje van, a közgyűlés mégis elutasította, hogy tárgyaljon az "osztrák ügyről".
Vissza a kezdőlapra