Csíksomlyói búcsú

"Maradjatok hűek hitetekhez, ragaszkodjatok kultúrátokhoz,   anyanyelvetekhez, ápoljátok a szülőföld szeretetét."

Több mint 200 ezer zarándok jelenlétében kezdődött szombaton a déli órákban a csíksomlyói szentmise, amit Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek a legnagyobb magyar keresztény találkozásként emlegetett. Az érsek emlékeztetett arra, amit II. János Pál pápa tavaly üzent Bukarestből magyarul a magyaroknak: maradjatok hűek hitetekhez, ragaszkodjatok kultúrátokhoz, anyanyelvetekhez, ápoljátok a szülőföld szeretetét. Ez az a pápai üzenet, amit a pápának itt, Csíksomlyón nem engedtek elmondani - mondta az érsek, aki összességében köszöntötte a jelenlévő polgári és egyházi méltóságokat.

Egyébként a zarándokok sorában ott volt a magyar kormány három minisztere, Rockenbauer Zoltán, Torgyán József és Dávid Ibolya, valamint Németh Zsolt államtitkár és számos romániai magyar vezető politikus. A szentbeszédet Bosák Nándor, a legfiatalabb magyarországi katolikus egyházmegye vezetője, Debrecen-Nyíregyházi püspök mondta. Emlékeztetett a 2000 éves kereszténység és az ezer éves magyar keresztény állam jubileumára és arra figyelmeztetett, hogy a népeknek és nemzeteknek az új évezred kezdetén elsősorban tiszta fényre és tisztánlátásra van szükségük.

Ahogy előzetesen jeleztük este 9-kor mutatták be a Szent Kinga gyűrűje című misztériumjátékot, ma hajnalban pedig ismét szentmise volt, és a napfelkeltét köszöntötték a Somlyó-hegy keleti oldalán.

Vissza a kezdőlapra