Újabb felháborító vádaskodások
Egybehangoltak-e a magyar kormányt érő támadások?
(2000. január 07.)

Január 3-án a New York Times terjedelmes cikkben foglalkozott hazánkkal és a magyar Szent Koronával. Másnap a cikkről beszámolt a magyarországi sajtó egy része. A történet azonban nem ezzel a cikkel kezdődik, hanem azzal, hogy még december 27-én kézigránát robbant a Rezső tér 15. udvarán.

Miért függ össze ez a két dolog? - vethetik fel a kétkedők. Igazuk van, nem is tartoznak egymáshoz. Ám akkor miért olvassuk a New York Times említett cikkében  - amelynek címe: - A régi korona az új demokráciáról szóló ádáz csata központjába került" - a következőket: "A múlt hónapban gránátot dobtak annak hetilapnak az irodája közelébe, amely párt tisztségviselők rokonait, köztük Orbán úr apját vádolta azzal, hogy adócsalás révén gazdagodtak meg. A párt pert indított. Néhány héttel korábban ismeretlenek gyújtóbombát dobtak egy humorista kocsijára.
Senkit nem tartóztattak le.
A parlamentben számunkra sok elfogadhatatlan gondolat hangzott el a Szent Koronáról, de fentihez hasonló összefüggéseknek közelébe sem ért a legdurvább ellenzéki felszólalás sem. A cikkben a fenti részt Szűcs Gábor nyilatkozata előzi meg, aki szerint "Van itt sajtószabadság, de sajtolnak is bennünket. Ahogy a kínai  mondás tartja: Ha meg akarod rémiszteni a majmot, ölj meg egy csirkét a szeme előtt. Ez üzenet: viselkedjetek!"
Az újságíró, McNeil jr. semmit nem állít, egymás után ír le bizonyos dolgokat, amelyek kimondatlanul arra utalnak, hogy maga a kormány állt a Rezső téri robbantás mögött.
Mindezt a magyar millenniumi ünnepségek megkezdése alkalmából sikerült összehordani. Nem kellett sokat várni, hogy bebizonyosodjék, nem láttunk rémeket, amikor a fenti összefüggéssel való vádaskodást éreztük ki a New York Times cikkéből. Január 5-én már arról írt a magyarországi bal-liberális sajtó, hogy egy nemzetközi újságíró-védelmi szervezet (CPJ) levélben fejezte ki aggodalmát a magyar miniszterelnöknél a robbantás miatt, és azt összefüggésbe hozta az ÉS úgymond tényfeltáró cikkeivel. 
Hogyan kezelte az ügyet a magyar sajtó?
Vissza a kezdőlapra