HÁROM VÁLASZTÁS, AMIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI


ELNÖKVÁLASZTÁS A CDU-BAN. Megrázta Németországot, megrázta a nemzetközi kereszténydemokráciát és megrázta egy kicsit az egész világot, ami a CDU-val, s azon belül Kohl kancellárral történt.
Sokan arra gondoltok, hogy a pénzügyi botrány évekre eltünteti a CDU-t a német politika élvonalából. Mára már biztos, hogy ez nem így lesz. Egy már lezajlott tartományi választáson ugyan elmaradt a korábban feltételezett CDU siker, de megsemmisítő vereségről nem lehet beszélni, ha egy párt az évek óta megszokott szinten szerepel.

A nemzetközi figyelem sem a botrányokra irányul már, hanem a CDU elnökválasztásra. Volker Ruehe visszalépése után az elnöki posztért ketten maradtak versenyben: a 45 éves Angela Merkel és a 70 éves Kurt Biedenkopf. Mindketten Németország keleti részéhez kötődnek. Merkel onnan ment át nyugatra, az eredetileg nyugati Bidenkopf pedig 1990 óta Szászország közkedvelt miniszterelnöke.
A közvéleménykutatások Merkel asszonynak kedveznek.

Bármelyikük lesz a győztes, a CDU mélyrepülése alighanem véget ér.


FŐPOLGÁRMESTER VÁLASZTÁS LONDONBAN. London főpolgármesteréről nem sokat hallunk. Ismereteinek Arany Jánostól valók: a király felkötteti, ha a zajártalom elviselhetetlen számára. Noha a mai városvezetés már nincs a király szeszélyének ilymértékben kiszolgáltatva, az mégis meglepő, hogy most májusban lesz először Londonban polgármester választás.

A választást kisebb politikai botrány kíséri. Az esélyes jelöltet Ken Livingstont a Munkáspárt elütötte a jelöltségtől. A jelölést hármas összetételű bizottságra bízták. London munkáspárti képviselői, a szakszervezetek és a párttagok döntöttek. Livingston a két utóbbi csoportot megnyerte, de a képviselők óriási többsége Mr. Dobson mellett döntött. Ezután a vörös Ken-nek becézett és a miniszterelnök baloldali ellenzékéhez tartozó jelölt bejelentett, függetlenként indul a választásokon. Úgy látszik nem is esélytelenül, hiszen függetlenként is közel kétharmaddal vezeti a közvéleménykutatást. (Az Új Munkáspárt egyébként nem előszür használta ezt a trükköt a politikai tehertételnek tekintett emberek félreállítására.)

A polgármester választás tehát a Munkáspárt feszültségei szempontjából is fontos jelzés lesz. Nehéz bele látni a Munkáspárt belső gondjaiba. Nemrégiben Bécsben találkoztam Lord Simonnal, Tony Blair tanácsadójával. Sikereink annak tudhatók be, mondta, hogy ötvözni tudtuk a liberális gazdaságpolitikát a szociális igazság érvényesítésével. Ezt mi kereszténydemokráciának hívjuk, jegyeztem meg. Mr. Blair nem is tiltakozna ez ellen a minősítés ellen - hangzott a válasz. Ezek után érthető, hogy Livingston, akit a nem a hajszíne miatt becéznek vörösnek, nem lelkesedik feltétel nélkül az új munkáspárti vonalvezetésért.


PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK SPANYOLORSZÁGBAN. Választás előtt van Spanyolország is. 1996-ban a most 47 éves Jose Maria Aznar vezette Néppárt győzött, 38.8 százalékot érve el a 37.7 százalékos szocialisták felett. Azóta a munkanélküliség 23-ról 15 százalékra csökkent, a gazdaság 4 százalékkal növekszik, az adók csökkentek. Az eredményeket a közvéleménykutatások is visszaigazolják. A néppártnak 41,6 a szocialistáknak 36.6 százaléka van.

A választást mégsem tekinthetjük lefutottnak. Az 51 éves szocialista Almunia - ugyan nem olyan karizmatikus vezető, mint Aznar, - de ügyes húzással széles baloldali egységet hozott létre, bevonva az un. egyesült baloldalt, ez a kifejezés többek között a kommunistákat takarja. Az egyesült baloldalnak önmagában 7.4 százalékos a támogatottsága. Aznárnak tehát, bármilyen jók az eredményei, ki kell békülnie a katalánokkal, ha ismét kormányt akar alakítani.

Mi pedig vegyük észre, szocialisták és kommunisták nemcsak Fehérgyarmaton tartoznak egymáshoz.

Surján László
Vissza a kezdőlapra