A gyűlölködők

Július utolsó vasárnapján a Vasárnapi Újságban Lovas Istvánnak egy olyan jegyzete hangzott el, amely pontosan illeszkedik a MHL gondolatköréhez. Lovas konkrét idézetekkel mutatja be, hogy milyen mélységes gyűlölet uralkodik politikai ellenfeleink szívében.
Az ember nem is tudja elgondolni, hogyan lehet ebben a légkörben megvalósítani azt a kiengesztelődést, amelyre oly sokan vágynak. Persze igaza lehet egy idős barátomnak, aki szerint ennek nincs értelme, hiszen mi nem haragszunk de nem is vétettünk a másik oldal ellen.

Apró rövidítésekkel közöljük Lovas István írását.

Lovas szerint aki olvassa "Tőkéczki László, a Pázmány Péter Tudományegyetem tanárának írásait, higgadt, érvelő embernek tudja. Nemrégiben jelent meg a baloldali terroristák által meggyilkolt Tiszta István miniszterelnökről írt kitűnő könyve a Kairosz kiadónál. Tőkéczki rokonszenvvel festi le e hazáját szerető, szabadelvű politikust. Kötetével sokan vitatkoztak és vitatkoznak majd még, mint például Szabó Miklós eszdéeszes történész a Mozgó Világ legújabb számában. De hogy a monográfiája – és most szó szerinti idézet következik – „a mai jobboldal zsigeri gyűlölködései, fröcsögő indulatai” lennének „minden idők hazai progresszívjeivel szemben”, ezt nem tudtuk egészen addig, ameddig a könyvszakma állítólag politikamentes hetilapja, a Könyvhét IV. évfolyamának 14. számában ezt Nyerges Andrástól meg nem ismertük. Nyerges idézetekkel is alátámasztja ezt „a jobboldali zsigeri gyűlölködést és fröcsögő indulatokat”. Mivel Nyerges ezek közül is, saját szavaival, „csúcsnak” tekint egy Tőkéczki-véleményt, idézzük pontosan tehát ezt: Tisza „igen helyesen”, írja Tőkéczki, „a népszeretet nem az osztogatásban látta”. Idézet vége."

Lovassal együtt mi sem értjük, hogy mi ebben a „jobboldali zsigeri gyűlölködés és fröcsögő indulatok” bizonyítéka.

"Most pedig nézzünk arra példát, miként vélekedik az ellenfeléről a balliberális oldal. A példát a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül a magyar adófizetők forintjaiból támogatott Élet és Irodalom július 14-i számának Visszhang rovatából vettük. A Soros Alapítvány által is finanszírozott lapban egy Hajmási Zsuzsa nevű hölgy a kettészakadt Magyarország két táborának harcáról ír így: „Ma – sajnos vagy nem sajnos – harc van. Háború, így is mondhatnám. Elég pontosan érzékelhető, kik között. Most – szerintem – nem szabad(na) azokat bántani, akik támadását most Ön, Bayer Zsolt, Galsai Dániel, Seszták Ágnes, Csurka István, hogy csak a szemétből fél fejjel kiemelkedőket említsem, számára teszi könnyebbé vagy feleslegessé”. Idézet vége. Levelét ezzel a mondattal zárja: „Gyilkos indulatainkat tartogassuk ellenségeinknek”. Eddig az idézet. Hajmási Zsuzsa tehát jelzi, harc illetve háború van és ezt nem feltétlenül sajnálja. Lehet, hogy élvezi is, hiszen ő írta: harc van – sajnos vagy nem sajnos. Majd a vele nem egy véleményen lévőket „a szemétből fél fejjel kiemelkedőknek”
jellemzi és hozzáteszi: „Gyilkos indulatainkat tartogassuk ellenségeinknek”.

Hogy Hajmási Zsuzsa kicsoda, azt az Élet és Irodalom olvasói nem tudhatták meg. Viszont megtudták a Demokrata hetilap olvasói Seszták Ágnestől, aki e cikkre reagálva felfedte Hajmási Zsuzsa tisztségét. Ő nem más, mint az MSZP-s országgyűlési képviselő, Dr. Szabó Zoltán, VII. kerületi polgármester sajtófőnöke."

Szabó dr. a parlamenti mikrofonba mondott trágár indulati kifejezéseiről, s nem hajdani államtitkári tevékenységéről híresült el. Hajmási mondatai inkább SZDSZ befolyást sejtetnek, bár a sajtófőnököt nem szokta más pártból maga mellé venni az ember.Lehet, hogy ismét összenőtt, ami összetartozik?  Hajmási írását és az általa megkritizált cikket azért tettük ki mi is, mert így olvasóink maguk ítélhetnek felőle. Ne feledjék, a stílus maga az ember. A háttérként közölt két írástól természetesen elhatárolódunk. Eltérő megjelenítésükkel is a különállást hangsúlyozzuk.

Érdemes odafigyelni Lovas írásának végére is:

"Hajmási szélsőséges, a Rákosi korszakot és az ÁVH-t idéző indulataitól sem főnöke, Dr. Szabó Zoltán, sem pártja, az MSZP eddig nem határolódott el. De nekik tehát nem is kell. Hiszen ők nyilván kiválasztottak, akik minden törvényen, normán és elváráson felül állnak. Ellentétben Tőkéczki Lászlóval, aki azt merészelte írni Tiszáról, hogy „igen helyesen a népszeretet nem az osztogatásban látta”. Szemben Dr. Szabóval és munkatársaival, akik hivatali népszeretetüket talán a barátoknak járó szeretetosztogatással és hivatali ellenségeiknek kijutó gyilkos indulatokban látják."
 

Vissza a kezdőlapra