Mérséklődött a népességcsökkenés üteme
Áttörés nincs, de folytatódik az a kedvező tendencia, amelyről korábban már hírt adtunk!

Mérséklődött a népességcsökkenés üteme az év első öt hónapjában, a lakosság lélekszáma május végén 10 millió 24 ezer fő volt -  derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből, amelyet hétfőn  juttatott el az MTI-hez. A KSH korábbi jelentése szerint idén áprilisban a lélekszám 10 millió 26 ezer fő volt. Január-májusban folytatódott a születésszám mérsékelt emelkedése és tovább csökkent a halálozások száma.
Az előzetes adatok szerint az első öt hónapban 14.967 pár kötött házasságot,  39.482 gyermek született és 59.117 lakos halt meg. A lélekszám idén január-májusban 19.635 fővel csökkent, míg az előző év azonos időszakában a  népesség fogyása 24.702 főt tett ki.

Az áprilisi megtorpanást követően májusban 5 százalékkal nőtt a születések száma, így  első öt hónapban összességében csaknem 1.300 gyermekkel született több, mint egy évvel  korábban.A KSH kimutatása szerint 1.000 lakosra számítva az év első öt hónapjában 9,5 élve  születés és 14,2 halálozás jutott. A népesség természetes fogyása 4,7 ezreléket tett ki.   Ezer lakosra 3,6 házasságkötés jutott, ami 0,4 ezrelékpontos emelkedést mutat az előző év  első öt hónapjához viszonyítva.

Kedvezőtlenül alakult viszont a csecsemőhalálozás az első öt hónapban, száma - január kivételével - minden hónapban magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az első öt hónapban 13 százalékkal emelkedett, és 9,1 ezreléket tett ki a csecsemőhalálozások ezer  élveszületésre vetített aránya.

MTI
2000. július 24.

Vissza a kezdőlapra