In memoriam Balatonszárszó 1943
Meghívó augusztus 7-én 16 órára
Balatonszárszó főterén, augusztus 7-én délután 4-kor fogják felavatni az 1943-as szárszói táborozás emlékművét.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
1943. augusztus 23-29-én Balatonszárszón, a magyar Református Diákok Soli Deo Gloria Szövetségnek telepén 600 fő - értelmiségi- munkás- és parasztfiatalok - részvételével rendezték meg a szárszói konferenciát.

A táborozás a háborús Európában egyedülálló módon, nyíltan meghirdette a magyar nép békevágyát és akaratát a független, szabad, demokratikus Magyarország megteremtésére. A konferencia előadói, a népi mozgalom  kiválóságai előadásukban feltárták az ország súlyos helyzetét s a  küszöbön álló sorsforduló előtt megfogalmaztak azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom a háború utáni változásoktól várt.  Megállapításaikat azóta igazolta az idő.

A Millenniumi Kormánybiztosság, Somogy Megye Önkormányzata, Balatonszárszó Község, a Magyar Református Egyház, a hajdani rendező és ma is működő Püski kiadó és a táborozás még élő résztvevőit tömörítő  Szárszó Baráti kör összefogásával, Dienes Attila szobrászművész alkotásával, ötvenhét év után most megvalósul az egyedülálló esemény megörökítése.

"Mint a jó mag szétszóródunk,
mint szent kéve megoldódunk.
De nem hullunk pusztulásra
Szétszóródunk újulásra.
Újulásra, új vetésre
- ha kell, meg is halunk érte!"
(Sinka István, 1943) 

Márványbékesség - Torday E. Kornél írása
 
Vissza a kezdőlapra