Hogyan hirdetnek a hollandok?
Amnesty International (AI) magyar szervezete megdöbbentőnek találja a  holland hirdetést. Mi is. Persze a címben jelzett vád nem tisztességes, biztosak vagyunk ugyanis abban, hogy a hirdetési botrányból nem lehet az összes hollandra következtetni. Ez épp olyan tisztességtelen volna, mint amit ők csináltak.

Az eset annál inkább kínos, mert az AI nagytekintélyű szervezet, amelynek a kritikai megjegyzéseit komolyan szokás venni. Most viszont nekik kell megmagyarázni a bizonyítványt. Az Amnesty International (AI) magyarországi szervezete megdöbbenéssel értesült a magyar hírközlő szerveken keresztül a hollandiai szekció fizetett hirdetéséről, amely megalapozatlanul vádolja a magyar rendőrséget azzal, hogy az kiverte gyermekek fogait - közölte Szekeres-Varsa Vera, az AI magyarországi elnöke péntek éjszaka az MTI-vel.
A hirdetés általánosító megfogalmazása még azt is sugallja, hogy a többi felsorolt kínzás - például 9 éves kislány talpába vezetett áram - szintén a magyar rendőrség bűnlajstromát terheli - olvasható a közleményben. - "Felszólítottam a holland szekció vezetőségét, hogy azonnal állítsák le a hirdetés további megjelentetését. Kértem, hogy ugyanabban az újságban, ugyanolyan méretű hirdetést adjanak közre, amelyben kijelentik, a fenti vád megalapozatlan volt. Emiatt a magyar közvélemény és a saját olvasóik elnézését kérik, valamint keressék meg a hollandiai magyar nagykövetséget továbbá a magyar Külügyminisztériumot a félreértésék tisztázása céljából" - olvasható aközleményben. Szekeres-Varsa Vera minderre ígéretet kapott, és a hollandok eljuttatták hozzá az újságnak küldött helyreigazításuk másolatát, egyúttal jelezték, hogy a jövő hétre időpontot kértek a magyar nagykövetségtől.
A közleményben az elnök leszögezi: szervezetük alapszabálya értelmében egyik nemzeti tagozat sem dolgozik saját országában, már csak ezért sem származik a hollandok bármilyen híre a magyarországi Amnestytől. Beszámol arról is, hogy megkereste az Amnesty International londoni székhelyű nemzetközi titkárságának Európáért felelős tisztségviselőjét. A munkatárs az AI magyarországi elnökét arról tájékoztatta, hogy a nemzetközi titkárság semmiféle ilyen tartalmú hírt nem adott a holland szekciónak. Az Európáért felelős tisztségviselő emiatt már felkérte a holland szekciót, hogy állításaikat vagy támasszák alá bizonyítékokkal, vagy jelentsék ki, hogy híreik valótlanok, és kérjenek bocsánatot.
Adri Kemps, a holland szekció vezetője közölte az AI magyarországi elnökével: vizsgálják, hogyan került a valótlan állítás a hirdetésbe. Az Amnesty International határozottan és következetesen küzd az emberi jogok megsértése ellen, s nagyon sajnálatos módon Magyarország is rendre szerepel a szervezet éves jelentésében, amely - főleg romák ellen elkövetett - rendőri atrocitásokkal kapcsolatban marasztalja el Magyarországot.
"Ezeket az atrocitásokat mi súlyosan elítéljük. Mindazonáltal ragaszkodunk ahhoz, hogy hamis és/vagy megtévesztő, ki nem vizsgált hírek ne jelenjenek meg egyetlen ország sajtójában sem, még fizetett hirdetésként sem" - olvasható az AI magyarországi elnökének tájékoztatásában.
Az m1 péntek esti híradójában elhangzott, hogy az Amnesty International londoni kampányközpontja leállította a holland tagszervezet hirdetési kampányát, amelyben magyar rendőrök állítólagos gyerekkínzásáról számoltak be.
Mindez némileg másképp hangzik, mint a korábbi hírekben szereplő pökhendi hang. Ám tegnap már azt is közölték, sokan tilakoztak náluk a hollandiai magyarok közül. Nos ez az, amit meg kell tanulnunk: az állampolgárnak fontos kérdésekben hallatnia kell szavát. Az internetező közönségnek különösen sok alkalma van erre.
A Holland Nagykövetség címe: 1022 Budapest, Füge u. 5-7.  Postacím: 1388 Budapest 62, Pf. 56.
Telefon: 326-5301 Fax: 326-5978 E-mail: nlgovbdp@pronet.hu

A téma megér néhány tiltakozó emilt!

A kár, amit okoztak, - mindenféle visszatáncolás ellenére - aligha hozható helyre. A magyar hatóságok is vizsgálják az esetet és lehet, hogy jogi útra is terelik az ügyet. Még Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, korábbi szabaddemokrata képviselő is kijelentette, hogy nem tud a hirdetésben szereplő esetről. Elismerte ugyanakkor, hogy más atrocitásokról maga is beszámolt az AI megbízottjainak.
 

Vissza a kezdőlapra