Már megint be akarnak csapni
Kovács László nyilatkozott Békéscsabán
Élesen támadja Kovács László a kisgazda pártot és ezen keresztül a miniszterelnököt az utóbbi időben kipattant visszaélések kapcsán. Békéscsabán kijelentette: nem ismer olyan demokratikus jogállamot, ahol "ilyen rövid idő alatt ilyen valóban átfogó és összefüggő" ügyek kerültek volna elő.

Kovács nem mond igazat. A következő példákat hozza fel: Székely ügy, a Kis Újságnak adott minisztériumi támogatás, és a Környezetgazdálkodási Intézet visszaélései.

A három ügy között legfeljebb annyi a kapcsolat, hogy mindegyikük a kisgazdák háza táján történt. Ez nem jelenti azt, hogy mindhárom ügy ténylegesen összefüggene egymással. Már csak azért sem, mert a három vád nincs is azonos helyzetben. A Kis Újság támogatásáról, illetve annak esetlegesen törvényt, erkölcsöt sértő voltáról nincs bizonyíték, csak vádaskodás. A Székely ügy eléggé egyértelműnek látszik, s ha ezzel kapcsolatban az MSZP hitelesen akarna megszólalni, egyrészt ki kellene emelni, hogy az ügyészség szakszerűen és hatékonyan lépett fel, és meg kellene dicsérni a kisgazda pártot, amiért példaszerű gyorsasággal járt el. Kovácsék példát is vehetnének akár, és kizárhatnák Boldvait a frakcióból, függetlenül a bírósági ítéletektől. A Környezetgazdálkodási Intézet körüli botrányoknál is arról kellene beszélni, hogy ezek először is régen történtek, másodszor is az új miniszter által kinevezett új igazgató rendteremtő munkája nyomán kaptak nyilvánosságot. Az FKGP minisztere tehát ebben az esetben is helyesen járt el, s a társadalom csak megköszönheti, hogy rendet teremt. A bűnözés elleni fellépés közös ügy lehetne, s a közélet megtisztítását végzőket az ellenzéknek is támogatni kellene, nem durva általánosításokkal belpolitikai célzatú nyilatkozatokat tenni.

Tudjuk, Kovács Lászlót most más nem érdekli, mint hogy baj nélkül megőrizze pártelnöki székét. Hornt mintha már zárójelbe tette volna, Molnár Gyula félretevését elvégezte a budapesti MSZP, Némethnek várnia kell, s egy év alatt le is lehet járatni. Így egyedül maradhat, de még nem érzi magát biztonságban. Harcias nyilatkozatának másik indító oka az lehet, hogy elterelje a figyelmet saját pártja piszkos ügyeiről. S nemcsak Boldvairól van szó, aki tényleg csak a szocialisták korrupciós jéghegyének csúcsa. A minapi győri kilépés megmutatta, egészen az önkormányzatokig elkorhadt a szocialista adminisztráció.

Ha azt látjuk, hogy a kisgazdáknál épp egy öntisztító folyamat zajlik, akkor ezt egyrészt támogatnunk kellene, másrészt aki sáros, az inkább vegyen példát. A miniszterelnök bekeverése az ügybe, ahogy ezt Kovács tette, igaztalan és értelmetlen. (Ha felelősséget érez és nem cselekszik, alkalmatlan, ha nem érez felelősséget, méltatlan.) Kovács maga is tudja, ezekben az ügyekben a miniszterelnöknek nincs tennivalója. Talán meg kellett volna akadályoznia, hogy az ügyészség lebuktassa Székelyt? Talán meg kellett volna védenie a Környezetgazdálkodási Intézet alkalmatlan igazgatóját, amikor felmentették? Kovácsnak hiányérzete van. Az MSZP miniszterelnöke nyílván így járt el 1998 előtt.

SL
Vissza a kezdőlapra