Hírek az MSZP háza tájáról
Schmuck-Kovács szóváltás

Nagyon sajnálom, hogy Kovács László nem emlékszik mindarra, ami beszélgetéseinken elhangzott - reagált Schmuck Andor szocialista politikus pénteken az MSZP elnökének közleményében foglaltakra. Kovács László közleménye szerint ugyanis nem felel meg a valóságnak Schmuck állítása, miszerint személyesen közölt volna vele az MSZP több vezetőjét súlyosan érintő tényeket.

 A Fidelitas korábban arra szólította fel Kovács Lászlót: ha vezető szocialista politikusokra nézve terhelő adatok vannak a birtokában, akkor azokat az MSZP szűk pártpolitikai érdekeire való tekintet nélkül hozza nyilvánosságra, és ezzel járuljon hozzá a közélet megtisztításához.

- Bízom benne, hogy a kongresszusi hozzászólásom elemei elősegítik Kovács László amnéziájának elmúlását - mondta Schmuck Andor. Hozzáfűzte: úgy véli, hogy mint párttagnak csak a kongresszus előtt van lehetősége elmondani mindazt, amit Kovács Lászlóval is közölt. - Bízom benne, hogy kongresszusi küldöttként nem akadályozzák meg, hogy szóljak - jegyezte meg.
 
 


 
 

Az ügyvezető alelnök szerint nem múlhat személyek alkuján az MSZP választási esélye

Nem bízhatjuk személyek alkujára a Magyar Szocialista Párt 2002-es választási esélyeit - szűrte le a kongresszus előkészítésén dolgozó jelölő bizottság előtt a minap történtek tanulságát, szombaton Salgótarjánban, a párt ügyvezető alelnöke.


Kiss Péter az MSZP Nógrád megyei tisztújító küldöttértekezletén szólt az úgynevezett három tenor kérdéséről, s kijelentette: kollektív, a párttagsággal egyeztetett forgatókönyvhöz kell kiválasztani a megfelelő személyeket. Annál is inkább, mert a fordított sorrend azzal a kényszerképzettel jár, mintha egynéhány ember tudná választási győzelemre vinni a pártot - mondta az alelnök.

- Az MSZP az egyetlen párt, mely le tudja váltani a mostani kormányt - jelentette ki Kiss Péter. A tét nagy, mert igenis van revans hangulat, csak nem a szocialisták körében, ahogyan a fiatal demokraták riogatják egymást, hanem éppen a Fidesz-ben - tette hozzá.

Arra lehet számítani ugyanis, hogy újbóli győzelme esetén a Fidesz beveszi az utolsó várat is, a politikai pártokét. Csak akkora ellenzéket tűr majd el, mely éppen hogy legitimálja hatalmát, azonban politikai alternatívát felmutatni nem képes - vélekedett a szocialista párt ügyvezető alelnöke.

- Közérthető programra, világos választási üzenetekre van szükség ahhoz, hogy a program alapján azokat is megszólíthassuk, akik értékalapon egyébként nem a szocialistákat választanák - hangsúlyozta Kiss Péter.

A vitában a küldöttek egyértelműen megfogalmazták: nem akarnak választani a három tenor közül, ellenben elvárják tőlük, hogy képesek legyenek együtt dolgozni. Azzal ugyanis, ha Németh Miklós sem párttisztséget, sem miniszterelnök-jelöltséget nem vállal, a szocialista párt sokat veszíthet támogatottságából - fogalmaztak a küldöttek. A volt kormányfővel szemben nagy várakozásokat mutat a közvélemény, s ez a párt számára kamatozhat.

Találják meg mindhárman helyüket és feladataikat a Magyar Szocialista Párt vezetésében, s egymást erősítve dolgozzanak a párt sikeréért - adtak hangot ajánlásuknak szombaton Salgótarjánban a szocialista párt Nógrád megyei küldöttei, akik tisztújítással fejezik be az értekezletüket.

 Salgótarján
MTI


 
 

Németh Miklós a novemberi kongresszuson nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

Németh Miklós nem kíván a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje lenni - jelentette be az ex-miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit követően Szabó György, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke pénteken Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján. Németh Miklós döntése nem meglepő, miután kiderült, hogy a volt kormányfő másképpen látja az ország és a párt helyzetét, a szocialisták 2002-es választási esélyeit, mint az MSZP-t jelenleg vezető politikusok többsége - kommentálta az elhatározást Szabó György.


Mint ismeretes két héttel ezelőtt Ózdon tartott megyei  küldöttgyűlésükön éppen a borsodi szocialisták  kezdeményezték, hogy a párt, novemberi kongresszusán  nevezze meg miniszterelnök jelöltjét.

Szabó György elmondta: ha Németh Miklós a most  kialakult helyzetben vezető tisztséget vállalna, az folyamatos konfliktusokhoz vezetne és megosztaná a pártot, márpedig az ország jövőjéért felelősséget érző politikus ezt nem vállalhatja.

Az ex-miniszterelnök csütörtökön az MSZP jelölőbizottsága előtt bejelentette, hogy nem kíván a párt vezetésében tisztséget vállalni. Szabó György - aki ott volt a bizottsági meghallgatáson - elmondta a továbbiakban, hogy a meghallgatást követően a jelenlévők egyetértettek abban hogy, Németh Miklós kijelentése egyértelmű és félreérthetetlen volt. Miután Szabó György személyesen is beszélt Németh Miklóssal, az ex-kormányfő úgy fogalmazott, hogy nem kíván mindenáron tisztséget viselni, de az aktív politizálással nem akar felhagyni.

Szabó György azt is kizárta, hogy Németh Miklós elindul az ócsai időközi országgyűlési képviselő-választáson.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a novemberi pártkongresszuson ezek után napirendre kerül-e a miniszterelnök-jelölt megnevezése, Szabó György azt válaszolta: - Másfélezer szocialista párttag aláírásával kérte a téma napirendre tűzését, így az alapszabály szerint ebben a kérdésben a párt elnökségének, illetve a kongresszusnak kell majd állást foglalnia.

Miskolc
MTI)

 
 

Kovács László újraválasztása esetén lemond a frakcióvezetésről

Kovács László, a Magyar Szocialista Párt első embere megválik a frakcióvezetői poszttól, ha a párt november végi kongresszusa újraválasztja a pártelnöki tisztségre.


- Már a nyár elején arra a következtetésre jutottam, hogy a választásokra való felkészülés feladatai az eddiginél nagyobb terhet fognak róni a párt elnökére - fogalmazott Kovács László az MTI-nek adott pénteki nyilatkozatában.

Hozzátette: ezért elhatározta, hogy ha a novemberi MSZP-kongresszuson újraválasztják a pártelnöki tisztségre, megválik a frakcióvezetői poszttól, "ami a csapatépítés szempontjából is előnyös lehet". Kovács László - elmondása szerint - a kongresszus után kívánta nyilvánosságra hozni elhatározását, de az elmúlt hetek fejleményei arra késztették, hogy előbb a megyei elnököket, majd a jelölőbizottságot tájékoztassa szándékáról.

Kovács László - aki a szerdán zárult határidőig a legtöbb jelölést kapta a pártelnöki szék betöltésére - kitért arra: a frakció-tisztújítás várhatóan az őszi-téli ülésszakot követő szünetben, valószínűleg a jövő év januárjában lesz.

- A frakció-tisztújítás időpontját úgy kellene megválasztani, hogy az Országgyűlés következő tavaszi ülésszakán már az új vezető irányítsa az MSZP parlamenti munkáját - mondta Kovács László.

Budapest
(MTI


 
 

Fenti témákkal kapcsolatosan hosszabb kommentárt, elemzést közöl a Világgazdaság pénteki száma

Vissza a kezdőlapra