MSZP
Kovács László szerint az MSZP belső vitáit ezentúl nem szabad a nyilvánosság elé vinni  Ezzel a címmel indított az Origo nevű internet újság. Kovácsnak már korábban is volt hasonló tartalmú, élesebben is megfogalmazott nyilatkozata. Kérdés, hogy tudja-e majd fegyelmezni a pártot. S kizárnak, ha valaki mégis vitázik?

A monarchiában ezt úgy mondták: "pofát tartani és tovább szolgálni".
 

Gerhard Schröder német kancellár, a német szociáldemokraták elnökének köszöntő beszédével kezdődött meg szombaton a Magyar Szocialista Párt VII. Kongresszusának kétnapos tanácskozása. A kongresszuson felszólalt Heinz Fischer, az osztrák parlament elnöke, az Európai Szocialisták Pártjának alelnöke, Ivica Racan horvát és Milos Zeman cseh miniszterelnök is.

Korábban az MDF stílusa volt, hogy vezető nyugati politikusokat vonultatott fel pártrendezvényein. A szocik átvették a stílust. Már csak az MDF jelenlegi helyét kellene átvegyék. Milyen szép is lenne egy kétpártrendszer, ahol a Fidesz és az MDF alternálna? Tán nem is akarnám annyira a magyar CDU-t..

A kongresszus kezdetén lefolytatott ügyrendi szavazáson eldőlt, hogy a kongresszus nem tárgyalja önálló napirendi pontként, a borsodi szocialisták több mint ezer aláírással alátámasztott kezdeményezése alapján, a miniszterelnök-jelölés kérdését.

A tagságnak tehát nem sok beleszólási lehetősége van. De legalább szavazással döntöttek. Az eredmény a Németh vonal komoly veresége.

Schmuck Andortól - mint a váci alapszervezet tagja ezt elmondta - küldöttcsoportja megvonta a felszólalás lehetőségét. A sajtó képviselőinek rendelkezésére bocsátott beszédének szövege szerint Schmuck Andor azt akarta közölni: megbocsát azon párttársainak, akik "a háta mögött hazudtak róla és mocskolták".

Schmuck viselt dolgairól köteteket lehetne írni, s akkor talán nekünk is megbocsátana. De nem tesszük, csak a fentiekből a Horn vonal vereségére következtetünk.

"Lehetőségként számolnunk kell a koalíció válságával, esetleg szétesésével, a kisebbségi kormányzással, vagy egy új összetételű, a MIÉP mostaninál is nyíltabb támogatására is ráutalt koalíció összetákolásával" - mondta Kovács László, az MSZP elnöke szombaton, a kongresszuson. "Az MSZP minden eshetőségre fel van készülve" - mondta Kovács.

Valóban nem tudni, a kisgazda korrupció mennyire felszínes vagy mély jelenség, s hogy az elnök ura-e még a helyzetnek. Az MSZP azonban semmire nincs felkészülve, ezért terjeszti, hogy a kormány előrehozott választásokat akar. Az SZDSZ  teljesen reménytelen helyzetben van, az MSZP tovább halasztja a személyi döntéseket, nincs kész programja, tehát egy tavaszi választás nem kedvez az ellenzéknek. Ám eddig erkölcsi, politikai s következőleg gazdasági tőkét jelentett az országnak, hogy zavartalan az alkotmányos rend. Chirac elnök is elszámította magát az előrehozott választásokon. Nálunk sem szabad taktikai okokból ezt tenni. Ha objektív okok  hoznak létre ilyen helyzetet, az más, akkor álljuk elébe, hiszen nagyon, de nagyon sokat megtettünk már abból, amit négy évre terveztünk.

Kovács szerint a miniszterelnök mindent elkövet a koalíció összetartásáért, a kisgazdák, mindenekelőtt Torgyán József pártelnök-miniszter ügyeinek mentegetésével viszont gyorsan csökkenti saját maga és pártja erkölcsi tőkéjét.

Ez az első alkalom, hogy Kovács elismeri, ilyen erkölcsi tőkével a Fidesz rendelkezik. Mi ezt náluk még nem tudtuk felfedezni.

Kovács László közölte: a választások megnyeréséhez nem elég a kormány iránti bizalom megingása, arra van szükség, hogy az emberek lássák, az MSZP a kormánynál jobb megoldásokat kínál helyzetük javítására.

Ezzel teljesen egyetértünk, csak azt tesszük hozzá, honlapunkon épp most mutattuk meg, mit érnek az MSZP kínálatai.

Kovács László különösen fontosnak nevezte, hogy a párt a miniszterelnök-jelölt személyéről egy olyan időpontban döntsön, amely a lehető legközelebb van a választásokhoz.

Nem tudom felfogni, miért ez a zsákbamacska. Horn esetében ez még világos volt, ha kimondják, ő lesz a miniszterelnök, kevesebb szavazatot kapnak. Most úgy látszik Kovács időt akar nyerni, Németh még mindig erősnek látszik.

Kovács közölte: az újabb győzelemre mindenkire szüksége van az MSZP-nek, így Németh Miklós exkormányfőre is. "Azon leszek, hogy vele együtt megtaláljuk azt a szerepet, amelyben a legtöbbet teheti közös ügyünk sikeréért" - mondta a pártelnök.

Ez lenne a békebal?

"Abszolút többséget szerezhet 2002-ben a szocialista párt" - mondta Horn Gyula volt miniszterelnök. "A Fidesz erősebb ellenfél, mint amilyen 1994-ben az MDF volt, de mi is erősebbek vagyunk mint akkor voltunk" - mondta Horn. Az ex-miniszterelnök szerint lezárult a belső viták időszaka a pártban, holnaptól már csak arról folyhat a vita, hogyan váltsák le a Fidesz kormányt. Miniszterelnök-jelöltet legkorábban 2001 végén vagy 2002 elején kell választani. Horn Gyula azt mondta, jobban örült volna, ha most túlesnek ezen, de annak nincs értelme, hogy a személyi viták miatt tovább gyengüljön a párt. Németh Miklósról annyit mondott: nem kérdés, hogy szükségük van rá, neki meg a pártra. A viszony rendezésében Horn Gyula felajánlotta közreműködését. Változtatni kell a politizálás stílusán is - mondta a volt kormányfő. Akciókra, önálló kezdeményezésekre van szükség - mondta Horn.

Horn a miniszerelnök jelölés dolgában beállt a sorba. Egyébként viszont a vezetés nyakára tette a kést. Vagy győznek, akkor minden rendben, de ha nem, s akkor menniük kell, hiszen állítólag 2002-ben jobb pozícióból indulnak. Ez egyébként nem áll, 1994-ben nem terhelte őket a Bokros meg a Tocsik szó.

 "Az emberek bíznak az MSZP-ben, de megújulást, megtisztulást akarnak" - mondta a kongresszuson Németh Miklós. Az egykori kormányfő szerint nagy hiba volna, ha személyi döntések állnának a tanácskozás középpontjában.

Itt megint a későkádárihadova. Ha bíznak egy pártban, kinek kell megújulni, kitől kell megtisztulni. Hogyan lehet ezt megtenni, ha nincsenek személyi döntések?

SL
Az MSZP is mutat epigon jeleket, a Fidesz nyomán az ő kongresszusuk is kint van az interneten. Található a honlapon egy szavazógép is, ahol arról lehet véleményt mondani, hogy mennyire lesz jelentős ez a kongresszus Magyarország számára. Mintegy kétszáz szavazó volt eddig, érdemes oda kattintani, ha valakinek van ideje. Az eddig kép nem a hurráoptimizmust terjeszti. Kérdés, hogy a kongresszus után kint lesz-e még. Egyébként hibásan működik a gépük, a eredményeknél például még a korábbi szavazás felvezető szövege jelenik meg. Nos, a mi szavazatunk a politikai véleményformálás egyik eszköze.

Vissza a kezdőlapra