Fordulat után

Kövér László politikai helyzetértékelése a Fidesz választmány 2001. február 10-i ülésén

Nyílt ülésen értékelte az 1998 óta eltelt időszakot Kövér László, a Fidesz elnöke. Két és fél éve egy reményét vesztett, jövőkép nélküli ország irányítását kaptuk feladatul. Mindenki bizonytalanul érezte magát, aminek az oka a rendszerváltáshoz kötődő három nagy baj: a növekvő munkanélküliség, a magas infláció és a rossz közbiztonság.
Mindhárom téren konkrét mérhető fordulat történt azóta. Kétszáz ezerrel több munkahely van, a munkanélküliségi rátánk 6.2 százalék, jobb két százalékkal, mint az Európai Unió (EU) átlaga, s nem nevetséges, ha kitűzzük a célt, ismét legyen teljes foglalkoztatottság Magyarországon. Az infláció tíz százalék alá csökkent, s bár 2000-ben külső okok miatt nem értük el a tervezett mértéket, a mi minimális csökkenésünk és az EU-ban bekövetkezett emelkedés eredménye: tavaly is közeledett a magyar infláció az EU átlagához. Csökken a bűncselekmények száma, 1999-ben tizenhat, 2000-ben további tíz százalékkal, ami együtt több mint 25 százalékos csökkenés 1998-hoz képest.

Az elnök kitért az ellenzékkel folytatott szócsaták néhány elemére is. A NATO tagság elérése érdekében minden magyar kormány megtette, amit megtehetett. Felvételünk a mai kormány szolgálati idejére esett, ami nem csökkenti az előző kormány érdemeit a jelentkezést illetően. Ám a tényleges felvétel, azaz a NATO-ba való gyakorlati beilleszkedés munkája és terhei ennek a kormánynak a feladatai. A haderő reform kiváltotta emberi konfliktusok és anyagi terhek kezelése nemcsak ránk maradt, hanem sokszor ellendrukkerek akadályozásával találkozunk. Itt komoly sikerek vannak. Most jutottunk el például, hogy megkezdődik a vezérkarnak a minisztériumba való integrálása. A parlament épp a jövő héten kezdi meg tárgyalni az ehhez szükséges törvényeket, köztük a két-harmadot kívánó alkotmánymódosítást.

A választmány elnöksége, bal oldalt Rubovszky György az MKDSZ képviseletében

A lakosság több mint hetven százaléka helyesli a gyermektámogatások új rendszerét, a minimálbér emelését, a hallgatói hitel bevezetésének szándékát és a vállalkozói adókedvezményeket. A parlamentben sokat szidott gyermek utáni adókedvezményt az MSZP támogatóinak 75 százaléka is helyesli… Kár, hogy a szocialisták nem konzultálnak saját választóikkal.

Nem kell tehát sok figyelmet fordítanunk a kákán is csomót keresők akadékoskodásaira, hanem tenni kell a dolgunkat. A lakosság 82 százaléka szegény volt 1998-ban, abban az értelemben, hogy nem tudott havi jövedelméből semmit félre tenni. Ma lényegesen jobb a helyzet, s egyre többen bíznak saját felemelkedésükben. Mutatja ezt a hitel állomány megnövekedése - hiszen okkal remélik, vissza is tudják fizetni a hiteleket, s mutatja ezt a születések számának növekedése is.

A siker nem a jelen kormány érdeme, és semmiképp nem az előzőé. A siker a polgárok munkájának eredménye, mert ők tudtak élni a kormány által felkínált lehetőségekkel.

Politikai ellenfeleinktől csak annyit kérünk, ne mondják a jóra, hogy rossz, a sikerre, hogy kudarc.

Kövér László arra is rámutatott, hogy 1998 előtt az volt a baloldali taktika, hogy saját szavazótáboruk fegyelmezettségében bízva a választásokat unalomba akarták fullasztani. Most erősebb módszerekhez nyúlnak, a politika iránti undorkeltéssel próbálkoznak. Mi ne foglalkozzunk a parlamenti folyosó pletykáival, inkább azokkal a tényekkel, amelyek valóban megtörténnek az országban, s amelyek a fentiek alapján a magyar társadalomban egy valós, pozitív irányú fordulatra utalnak.

A választmányi ülés bezárása után Stumpfhauser József (MKDSZ) azt mondta, hogy a polgároknak nemcsak lakást, hanem Hazát kell kapniuk. Valóban, a jubileumi ünnepségek ezt célozzák, s a baloldaltól eltérő gondolkodásunk lényegét az 1996-os és a 2000-es ünnepségek közötti eltérés világosan megmutatja. (Mellesleg, az előző kormány sem lakásban sem hazában nem jeleskedett.)

SL


Az MTI és a Teletext a beszédről
Vissza a kezdőlapra