Az MSZP esetleges és jellegtelen
 
Horn Gyula szerint meg kell őrizni az MSZP higgadt, európai szellemiségű stílusát. De vajon rajta kívül ki tapasztalja ezt a stílust? Valószínű, hogy ez csak a kritikai hangot megelőző udvariassági formula volt. Horn szerint komoly változtatásokra van szükség az MSZP politizálásában. Azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a szocialisták csütörtöki elnökségi ülésén zárt ülésen ismertette elképzeléseit az MSZP választási felkészülésével kapcsolatban.

"Meg kell szüntetni az MSZP politizálásában az esetlegesség és a jellegtelenség elemeit". Ez persze azt is jelent, hogy az MSZP-ben van esetlegesség és jellegtelenség. Van bizony. Persze a kormány sem maradt elmarasztalás nélkül. Szerinte a Fidesz vezette kormány "új kihívások tömegét zúdítja a társadalomra, sikerpropagandájával és a hatalmi eszközök, a közpénzek gátlástalan kezelésével súlyos károkat okoz az országnak".

A kialakult helyzet új feladatok elé állítja az MSZP-t - hangsúlyozta Horn Gyula. Úgy látja, hogy pártjának az eddigieknél markánsabban kell megjelenítenie álláspontját és törekvéseit, illetve minden olyan esetben fel kell emelnie szavát, amikor kormánydöntések, nemzeti nagyvállalatok vagy bizonyos társadalmi csoportok helyzetében kedvezőtlen változásokat okoznak. A volt pártelnök javasolta az MSZP elnökségének, hogy a párt hirdessen új kezdeményezéseket és akciókat, továbbá konkrét üzenetekkel szólítsa meg az egyes társadalmi rétegeket. Szerinte korszerűsíteni kell az MSZP kommunikációs gyakorlatát és széles körű felmérést kell készíteni az ország valós állapotának feltárása érdekében. Hozzátette: haladéktalanul hozzá kell látni a mezőgazdaságban "a kisgazda vezetés által okozott több száz milliárd forintos károk helyreállításához", és világossá kell tenni, hogyan szüntethetőek meg az egészségügyben szerinte eluralkodott kaotikus állapotok, illetve a gazdaság teljesítménye és az életkörülmények alakulása közötti szakadék. Véleménye szerint a mai körülmények között nem vezet eredményre a nagyvonalú gesztusok által motivált politizálás, mert "egy arrogáns, gyakran minden nagyvonalúságot nélkülöző és egy társadalmi kisebbség érdekeit szem előtt tartó konzervatív jobboldallal" szemben joggal igényelnek az MSZP-támogatók erőteljesebb és dinamikusabb politizálást a párttól. Horn Gyula elmondása szerint az elnökség fogadókészséget mutatott felvetései iránt. Közölte: néhány napon belül részvételével elkészül egy konkrét és offenzív akcióterv az MSZP tevékenységének sikeresebbé tételére.

Figyelemre méltó, ahogy Horn a nagyvonalúságról beszél. Elég gyakori, hogy a szocialisták egy általuk adott kegynek tekintik a többpártrendszer visszaállítását. meg vannak sértve, hogy nem értékelik eléggé az ő nagyvonalúságukat, s legszívesebben vissza is vennének az engedményekből.
Érdemes megfigyelni azt is, hogy Horn semmi konkrétumot nem mondott. A szocialista papagálykommandónak kiadott sémák hangzottak el (arrogáns, kisebbség érdekeit védi) Sem a Fidesz bírálatában nem jutott túl a jelzős szerkezetek alkalmazásánál, sem a választók megszólításához nem ajánlott megfogható dolgokat. Lehet, hogy vissza akar térni 93-as lózunggyűjteményéhez?
 

Kovács László kicsinyítette Horn kijelentéseinek értékét. Horn Gyula volt pártelnöknek a párt politizálására vonatkozó javaslatai Kovács László szerint összhangban voltak mások felvetéseivel, így a volt miniszterelnök csak "a választékot gazdagította" indítványaival. - Kovács beismerte: a párt politikájában van javítani való. Rámutatott: az az elhatározásuk önmagában váltást jelent, hogy a következő egy évben minden hónapban egy-egy, a társadalmat érintő téma köré építik kommunikációjukat, rendezvényeiket.

Az MSZP elnöksége megállapította, hogy a különböző februári közvélemény-kutatások eltérő képet vázolnak a Fidesz és az MSZP támogatottságának alakulása szempontjából. - Mindaz, amit az MSZP politizálásának dinamizálása érdekében elhatároztunk, nem a közvélemény-kutatási eredményekre válasz, hiszen ezeket a lépéseket akkor is érdemes lenne megtenni, ha az MSZP arról gondolkodna, hogy 70 százalékról hogy tornászhatná fel 80 százalékra a támogatottságát - mondta Kovács László. Talán nem is foglalkoztak azzal, hogy megértsék, mi történik a magyar társadalomban. Régi hiba, hogy a pártok nem elemzik, miért fordulnak el tőlük a választók. Struccpolitikát folytat az MSZP is.

A pártelnök beszélt arról, hogy szerdán - az igazságügy-miniszter kezdeményezésére - megbeszélést folytatott Dávid Ibolyával az alkotmányozásról. Jelezte az MDF elnökének: az MSZP kész az alkotmányozás folytatására, de nem "az alaptörvény kozmetikázását", hanem annak tartalmi megújítását támogatja.

Kovács László példátlan helyzetnek tartja, hogy ideiglenes miniszter irányítja az agrártárcát, "lemondott alelnök" vezet plenáris ülést a parlamentben, és több kisgazda is frakcióvezetőnek tartja magát. - Ebben a helyzetben elvárjuk a miniszterelnöktől, hogy tegyen rendet a koalícióban, és a házelnök tisztázza az Országgyűlésben uralkodó rendezetlen viszonyokat - fogalmazott a pártelnök. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MSZP-nek számos kifogása van a köztisztviselői törvénnyel kapcsolatos javaslattal összefüggésben és munkavállaló-ellenesnek tartja a Munka törvénykönyve módosítására benyújtott előterjesztést. Az MSZP a Munka törvénykönyve átfogó reformjára önálló javaslatot készít. Azt ugyan nehéz megmagyarázni, hogy ezt a javaslatot több szocialista képviselő még 1995-ben megtette, s kormányzásuk alatt mégsem született meg a Munka Törvénykönyvének új változata.
Ám az MSZP elnöksége nemcsak általánosságban kereste a kiutat. Közelgő választási vereségére utalnak a körülötte és vezetői körül sűrűsödő botrányok is. Most azért kellett mosakodniuk, mert kiderült: Stadler vélhetően több tíz milliócskával támogatta őket. Természetesen az elnökség cáfolt. Állásfoglalásuk jelzi, hogy az akasztói vállalkozó tevékenységét az arra illetékes hatóságok vizsgálták, ügyében még a Horn-kormány idején hozott a bíróság első fokon elmarasztaló ítéletet. Ennek azonban nem sok köze van az ügyhöz. Ráadásul úgy tudtuk eddig, hogy a bíróságok a Horn korszakban is függetlenek voltak…

SL
Vissza a kezdőlapra