Legyen továbbra is győri keksz!

A Danone központi honlapján március 29-én jelent meg a hír, hogy a kekszgyártás reorganizációját határozták el. A sajtóközlemény Magyarországot is említi. Az angol közleményből szó szerint idézünk:

Hungary

Biscuit production would be increased. The modern factory of Szekesfehervar which produces 7000 tonnes has the infrastructure to reach 25 000 tonnes without major structural investment. The site would receive the volume produced at Gyor. 270 positions would be created at Szekesfehervar. The site at Gyor, in the middle of a built up area, would be closed.

A közlemény segíti a tisztánlátásunkat. Korábban - az ellentmondó információk tengerében - a tervezett bezárás elleni tiltakozás természetes érzéséből indultunk ki, de a boykott gondolatával nem barátkoztunk meg.

Most sem gondoljuk, hogy ezzel eredmény lehet elérni. Viszont a helyzet a tiltakozás minden formáját indokolja. Miért? A fenti néhány sorból világos, hogy a Győri gyár megvétele nem volt indokolt, ha a cégnek saját számításai szerint 18000 tonnás kihasználatlan gyártási kapacitása van. Ez az adat igazolja, hogy valójában a versenytársat akarták lenyelni.

Egy dologgal nem számoltak. Győr sokunk szemében, akik itt élünk Magyarországon, összekapcsolódott több mindennel, többek közt a több mint száz éves Keksz és Ostya Gyárral. Az ilyen szimbólummá vált cégek bezárása nemcsak magánügy. Lehet, hogy jogilag módjuk van megtenni, amit elterveztek. Nekünk viszont jogunk van felháborodni, tüntetni, megrendelésekből kizárni, a konkurenciát támogatni. Jogunk van a márkanevet védeni. Próbálkozhatunk például utcai blokáddal a Danone cégek áruszállítását akadályozni, - valami a sok közül csak hatásos lesz.

A cég magyarországi közleménye, amely Tallózó rovatunkban is szerepelt, nem meggyőző, illetve nagyon is bizonyítja, hogy a vásárlás célja eleve rosszhiszemű volt. Kiderül a közleményből, hogy a cég a problémát a dolgozókkal való törődéssel, azaz szociális gondjaik megoldása révén akarja kezelni.

Nem csak erről van szó. Kit érdekelne, ha szebb és jobb porcelánt készítenének mondjuk Veszprémben, de ennek fejében megszűnne Herend?

De ezt a Danone központban nem értik. Talán nem is akarják érteni. A mi dolgunk, hogy megpróbáljuk megmagyarázni nekik.

A Magyar-Hon-Lap a saját műfajában szeretne részt venni ebben a munkában. A Danone honlapja tartalmaz ugyan egy levélírási lehetőséget, de nem adja meg az ő saját e-mail címüket. Ezért azt a figyelem felhívási lehetőséget, hogy árasszuk el őket rengeteg "emillel", nem érdemes megvalósítani. Mi viszont készek vagyunk akármilyen nagy számú levél fogadására. Kérjük, hogy akik követelik a győri kekszgyártás megtartását (Danone vagy más tulajdonban) küldjenek egy e-mailt nekünk. A levél szövege tetszőleges, illetve üresen is maradhat, a tárgy, (subject) sor legyen a következő: Győrött a kekszgyártást megszűntetni nem szabad.

Akinek a böngészője megengedi, elég ha ide kattint és elküldi a megjelenő levelet.

A Kisalföld on line lapján szavazni lehet a kérdésről, s a véleménynyilvánítók több mint 80 százaléka a bojkott mellett van. A MHL azt tervezi, hogy

Amennyiben kellő számú levél érkezik, ez érvéként felhasználható lesz a cég befolyásolására. Szükség esetén a vallásszabadsággal kapcsolatos aláírásgyűjtéshez hasonló lehetőséget is megnyitunk.

Surján László

U.i.: Az elhalványított háttérkép az a logo, amely miatt a Danone egy francia honlapot perelt.