Fonákja és színe

Avagy hogyan próbálnak lejáratni egy dinamikus minisztert?

FIGYELEM, A SZEGFŰ HALVÁNYODIK!

A Fonákja és színe nemcsak a MHL különlegessége. Rendszeres parlamenti gyakorlat, amint az a következő jegyzőkönyvi részletből is kitűnik. Az interpelláló ellenzéki képviselő megmutatja a dolgok fonákját, a válaszoló meg a színét. A témában járatlan képviselő agresszivitása előrevetíti a kampány várható durvaságát.

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Miniszterré történt kinevezését megelőzően, de azt követően is a sajtó önt olyan embernek mutatta be, aki rendkívül energikus, szereti a sikert, nagy intenzitással tevékenykedik. Úgy gondolom, három hónap elteltével illik megvizsgálnunk azt, hogy ez alatt mit sikerült önnek sikerként felmutatnia. Elsőként, mint ahogy jó színészhez illik, belépőként, a hatásos belépés érdekében eltávolította azokat a munkatársait, akikkel korábban személyes konfliktusa volt, és beültette helyükre a barátait és barátnőit (A kormánypártok soraiból: Húúú!), így kerülhetett a Traumatológiai Intézet élére egy urológus. Mérgében, hogy hazarendelték a szépnek induló svédországi kirándulásáról, a rendőrség munkáját is átvéve azonnal nyomozást kezdett a Fekete Angyal után, és azt követően pedig - hogy minden tökéletes legyen - mindjárt a bíróság helyett ítéletet is hozott: vizsgálatot rendelt el az összes kórházban. És amikor kiderült, hogy csak kisebb szabálytalanságok vannak, ahelyett, hogy megkövette volna a megsértett, vérig sértett kollégáit, további gyanúsítgatásokat követett el, a tényekkel ellentétes nyilatkozataival tovább gyengítette a betegek bizalmát keményen dolgozó, alulfizetett kollégáival szemben.
 

Talán felesleges a lentebb olvasható miniszteri választ még kiegészíteni, de a fenti szöveg olyan aljas, hogy okvetlenül kell rá reagálni. Kovács Tibor összekeveri az ítéletet a vizsgálattal. A vizsgálat nem büntetés, sőt épp az volt a célja, hogy megpróbálja helyreállítani azt a bizalmat, amit a "Fekete Angyal" főnöke vesztett el, mondván, hasonló gyilkosságok bármikor és bárhol bekövetkezhetnek. Ki akar ezután kórházba menni, ha életben akar maradni? A Kórházszövetség - pedig szocialista elnöke van - üdvözölte a vizsgálatot. Tudta ugyanis, hogy annak legfőbb haszna maga a kórházi hálózat lesz, amelynek szüksége van arra, hogy a beteg bízzon benne.


Együttműködést ígért a szakszervezetekkel, a kamarával - ma szóba sem áll egyikkel sem. Azt hirdette kinevezését megelőzően, hogy maximum 4 százalékkal emelkedhetnek a gyógyszerek. Ma a vény nélküli gyógyszerárak 12 százalékkal, a vénykötelesek pedig több mint 6 százalékkal kerülnek többe, mint korábban.

Tévéstúdiót építtetett a minisztériumban, ahol beszédeit gyakorolja, miközben megfenyegeti az újságírókat, ha ennek nyilvánosságot adnak.

A parlamentet - nyilván a képviselők egészségének védelme érdekében - olyan törvénnyel traktálja, amit maga is salátatörvénynek nevez.

Az még nem árt a betegeknek, bár nem illik ilyet mondani, hogy szűkebb körökben outsidernek nevezte az elődjét, de az azért már mégiscsak furcsa, hogy leállítja az általa elindított programokat, olyant, mint a sürgősségi betegellátó-rendszer fejlesztése: felépített, vadonatúj sürgősségi osztályokat nem működtet.

Több milliárd forintot vesztegetett el az egészségügy amúgy is kevés pénzéből, miközben az egészségügyben dolgozók sokasága a létminimum környékén él.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezt követően szeretném meghallani az ön véleményét arról, hogy egyébként a betegek érdekében mit tett az elmúlt három hónapban. Várom válaszát.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Olyan nagy érdeklődéssel hallgattam az interpellációt, hogy elfelejtettem feltenni a mikrofonomat.

Alapvető tárgyi tévedések vannak az interpellációban (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Megszoktuk!), éppen ezért tételesen szeretnék végigfutni rajta. Sajnálom, hogy Kovács képviselő úr nem támogatja az egészségügynek azt a megújulását, ami megkezdődött, illetve újabb lendületet vett a ciklus közepén, de be kell látnom, hogy egy nagy barátom napokban mondott intelmét meg kell fogadnom, az intelem pedig úgy szól: nem biztos, hogy az egysejtűnek alapvető érdeke és leghőbb vágya a filogenezis. (Derültség a Fidesz soraiban.)

Kérem szépen, senkit nem rúgtam ki; az országos intézetek helyzetét rendeztük, új menedzsmentek álltak fel az országos intézetek élére. Mind a három váltás nyugdíjasokkal kapcsolatban történt - jóval magasabb kort töltöttek már be, mint a nyugdíjkorhatár -, és mindegyik intézmény élére közgazdasági egyetemet végzett orvos menedzserek kerültek. Be kell látni, hogy hatalmas országos intézeteket, amelyek több milliárd forinttal gazdálkodnak, ma nem vezethet már világhírű szívsebész, aki reggel kilenckor bevonul a műtőjébe és délután négykor szabadul onnan, és utána öt óráig igazgat egyet - ez ma így nem működik. A váltást ezek indokolták.

Az urológus szakorvos pedig - Kázmér Tibor volt helyettes államtitkár úrról van szó - valóban barátom, képzett egészségügyi menedzser, aki közgazdasági egyetemet végzett, és ilyen minőségben került az Országos Traumatológia Intézet élére.

A barátnőimről nem kívánok itt beszélni, mert nem a kinevezett vezetők között vannak. (Derültség, szórványos taps.)

A Fekete Angyalt nem üldöztem, mert nem is ismerem a Fekete Angyalt, életemben nem találkoztam vele, de sajnálom ezt a szerencsétlen teremtést, akinek a szörnyű tette ilyen viharokat kavart és ennyire megosztja a közvéleményt. A betegeket nem osztja meg, és azokat a polgárokat, akik holnap kórházba fekszenek, nem osztja meg; ők pontosan tudják, hogy az ellátás biztonsága és az a miniszter, aki az ellátás biztonsága oldaláról ilyenkor kemény szóval és tettekkel felvonul, az ő érdekét képviseli.

Szeretném a képviselő úrnak mondani, a kisebb szabálytalanságokat szóvá fogjuk tenni és közzétesszük a következő napokban. Az, hogy a kórházak és a vizsgált osztályok 10 százalékának nincs szervezeti és működési szabályzata, hogy a fővárosban ez az arány 23 százalék, tehát a kórházak negyed részének nincs elfogadott szervezeti és működési szabályzata, nem kis hiba, hanem ezek mulasztások. Egyébként az egészségügy veszélyes üzem, és itt a kis hibákat sem lehet megtűrni.

A betegek bizalma nem gyengült, biztosíthatom a képviselő urat és a tiszaújvárosi polgárokat, hanem a betegek bizalma fokozatosan és folyamatosan nő. A tettek pedig az érdeküket szolgálják.

A szakszervezetekkel folyamatos tárgyalásban vagyunk, ugyanígy mind a két kamarával, az Orvosi Kamarával, Gyógyszerész Kamarával is. Tehát nem tudom, a képviselő úr honnan veszi az információit, de szívesen leülök vele beszélgetni és elmondom, hogy hol tartanak ezek a tárgyalások, mert nagyon tartalmasak és nagyon érdekesek.

A gyógyszer-támogatási rendszerekben gyökeresen új változások történtek, transzparensebb, átláthatóbb, kiszámíthatóbb lett a gyógyszerpiac - ez nagyon nagy érték -, és ezenkívül kétszáz új gyógyszer kerül be a magyar gyógyszerkincsbe, ami megint csak a betegek üdvét szolgálja. Ezek között 66 eredeti új gyógyszer is szerepel.

A tévéstúdió egy háromszor négyméteres kis szoba, ahol valóban beszédképzést, retorikát és egyáltalán píármegjelenéssel kapcsolatos ismereteket tanítunk a minisztérium tisztségviselőinek, mert ez is egy tudomány, ezt is meg kell tanulni annak, aki közéleti szerepet visz.

Az időm sajnos elfogy, de azért annyit még elmondanék, hogy a saláta nagyon egészséges növény, nem tudom most itt az összetételét ecsetelni, de az egészséges táplálkozásban a saláta fogyasztása nagyon nagy érték.

Gógl Árpád úrral pedig hiába próbálnak megosztani bennünket, én az általa megkezdett utat járom tovább, talán kicsit nagyobb lendülettel, kevesebb fáradtsággal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), de mind a sürgősségi program, mind azok a megkezdett programok, amelyek az elmúlt évben indultak, ha egy kis zökkenő után is, de új, friss lendülettel folytatódnak. Tehát kérem szépen a képviselő úr bizalmát a továbbiakban.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

A Fonákja és színe sorozat korábbi tagjai:

Titkos párthatározatok
Hírek az MSZP házatájáról
Hírek és kommentárok
Vissza a kezdőlapra