Fonákja és színe
Az MSZP hírek - MHL kommentár

Egy olvasónk eljuttatta hozzánk a szocialista párt e-mail körlevelét. A körlevél nyilvános, bárki megrendelheti.
Néhány részletet és az azokhoz csatlakozó kommentárjainkat most megosztjuk olvasóinkkal.
Az e-mailt ékezetek nélkül kaptuk, így is adjuk tovább.

Tartalom:
Ünnepi köszöntő
Figyelem elterelés
Dabas
Képviselők vagyonnyilatkozata
Munka Törvénykönyv módosítás
MSZP Platformok, klikkek
Nyugdíj kérdés
Miniszterelnök jelölt kerestetik

Ünnepi köszöntő

Husvet elott nem mondhatunk mast, mint hogy a remeny soha sem keso. Hivo es vallasilag kozombos emberek szamara kozos ertek lehet a tarsadalmi igazsagossag eszmenye. Ezt hirdeti tarsadalmi tanitasaban a keresztenyseg. Erre epul a szocialdemokracia vilagkepe is. Az emberek kozti egyuttmukodes, a masik ember es az elovilag erdekeit tiszteletben tarto onkorlatozas, a szolidaritas rendje megvalosithato a huszonegyedik szazadban. Nem konnyen, az biztos - de ha Csernobil, Ruanda, Koszovo es a tobbi evilagi pokol tukrebe nezunk, akkor latjuk, hogy nincs mas valasztasunk.

Ezt írták a szocialisták. Tetszik nekünk is, a mi szavaink, gondolataink. "Erre épül a szociáldemokrácia világképe" - lehet. Az MSZP-jé azonban egészen más. Vajon hogyan egyeztetik összemindezt az általuk felépített valósággal? Tudjuk az 1990 előtti dolgaikat (egy általuk kitalált etika szerint)  "nem illik" felemlegetni. Ám újabb cselekedeteik sincsenek összhangban állítólagos elveikkel. De csak egy példa a mostanában már szemérmetlenül dicsért Bokros csomagból: Hogyan egyezik a társadalmi igazságossággal az, hogy a fogtömést csak pénzért végeznek, a foghúzás az ingyenes? A szegénynek nem kell fog? Szolidaritás MSZP módra...

FIGYELEM ELTERELÉS
Nagy Sandor szerint: Napnal vilagosabb, hogy Magyarorszagon kormanyvalsag van, hiszen a kabinet honapok ota nem mukodik normalisan - jelentette ki. Nem tartja kizartnak, hogy elorehozott orszaggyulesi valasztasra kerul sor. Ez azt jelentene, hogy a kormany megbukott. Az MSZP erre a valtozatra is felkeszult, Kover Laszlo pedig ne remenykedjen, mert a szocialistak soraiban nincs panik. A szocialisták, mint majd még látjuk, még abban sem voltak márciusban egységesek, hogy beszéljenek a választások előrehozataláról vagy sem. Kormányválság nem akkor van, ha az ellenzék beszél róla. A kormány ráadásul zavartalanul működik. A fenti idézet jó példa, hogyan próbálják becsapni az embereket szocialistáéknál. Az ő belső válságuk leplezésére is jónak vélték felrajzolni egy kormányválság rémét.

VAGYONNYILATKOZAT

Az MSZP-s parlamenti kepviselok nem jelennek meg vallomastetelre az ugynevezett vagyonvizsgalo bizottsag elott - mondta az MTI erdeklodesere Toth Andras kepviselo, az Orszaggyules Ugyrendi Bizottsaganak alelnoke.
A politikus annak kapcsan nyilatkozott errol, hogy a parlamenti kepviselok vagyoni helyzetet vizsgalo bizottsag ugy hatarozott: azok a honatyak, akik nem juttattak el vagyonnyilatkozatukat bizottsaghoz, megsertettek az alkotmanyt, es kotelesek abece-sorrendben a testulet elott vallomastetelre megjelenni.
Annak megallapitasa, hogy mi alkotmanyserto es mi nem, nem Repassy Robert fideszes kepviselo tiszte, hanem az Alkotmanybirosage - reagalt a hirre Toth Andras. Az MSZP, mint eddig, ugy a jovoben is betartja a kepviselok jogallasarol szolo torveny es a hazszabaly rendelkezeseit. Emlekeztetett arra, hogy a 136 szocialista honatya nyilvanossagra hozta va-gyonnyilatkozatait, amelyek az Interneten barki szamara hozzaferhetoek.

A szocialisták nem tudják, hogy az Alkotmánybíróság a jogszabályok és nem személyek alkotmányellenességét vizsgálja? 2001. marcius 28. Az MSZP parlamenti frakciojanak jogi es ugyrendi munkacsoportja a kepviseloi vagyonvizsgalo bizottsag feloszlatasat kezdemenyezi, mivel a testulet mukodese torvenyellenes - derul ki az MTI-nek csutortokon eljuttatott kozlemenybol.
A kozlemeny beszamol arrol, hogy Csakabonyi Balazs es Toth Andras (MSZP) januar vegen az adatvedelmi biztoshoz fordult, es kerte az orszaggyulesi kepviselok es hozzatartozoik vagyongyarapodasanak vizsgalatara letrehozott bizottsag felallitasanak es mukodesenek adatvedelmi es ezzel osszefuggesben alkotmanyossagi vizsgalatat. A dokumentum leszogezi: az adatvedelmi biztos marcius 23-an kelt allasfoglalasaban megallapitja, hogy az Orszaggyules hatarozata es az ennek alapjan felallitott vizsgalobizottsag mukodese serti az adatvedelmi torveny szamos rendelkezeset, ezert a hatarozat egeszenek torvenyessege es alkotmanyossaga vitathato. Kulon is hangsulyozza, hogy a szemelyes adatok kezelese es nyilvanossagra hozatala csak torveny vagy torvenyi felhatalmazas alapjan rendelheto el.
Majtenyi Laszlo allaspontja szerint a kotelezo vagyonnyilatkozat intezmenyenel hatekonyabban szolgalna a korrupcio visszaszoritasat a kozpenzek felhasznalasanak atlathatova tetele es az informacios szabadsag garanciainak erositese - tartalmazza a kozlemeny.
Hozzafuzi: "az adatvedelmi biztos megallapitja azt is, hogy az alkotmanynak a Repassyek altal hivatkozott es az ellenzeki kepviseloket alkotmanysertessel vadolo rendelkezese csak az alkotmany egyeb rendelkezeseivel osszhangban ertelmezheto es alkalmazhato. Repassyek allaspontja az alkotmany egyik szabalyanak a masik elleneben valo kijatszasat jelenti".
Megitelesunk szerint tehat nem az ellenzeki kepviselok magatartasa - mely szerint megtagadtak az egyuttmukodest a vizsgalobizottsaggal -, hanem e bizottsag letrehozasa es mukodtetese a torvenyellenes. Mindezekre tekintettel az MSZP kezdemenyezi a vizsgalobizottsag feloszlatasat. Ebben az a legfurcsább, hogy a korábbiakban az alkotmányosság megállapításának kérdésében az Alkotmánybíróságot tartották egyedül hitelesnek, most meg az adatvédelmi biztos is jó nekik.
Érdemes csokorba szedni, miket is mondtak Dabasról

A masodik forduloban jeloltunk megszerezheti a tobbseget - reagalt a vasarnapi idokozi orszaggyulesikepviselo-valasztas elso fordulojanak eredmenyere Kovacs Laszlo szocialista partelnok Kozolte: ez a valasztokorzet eddig sem volt az MSZP-e, ehhez kepest viszont nem rossz a szocialista jelolt eredmenye, ami 5 szazalekkal haladta meg az 1998-ban ra adott szavazato-kat. A 15-bol 11 telepulesen az MSZP jeloltje vegzett az elso helyen - hangsulyozta a partelnok, hozzateve: ezt azonban az ocsai eredmeny megforditotta. Ennek nyilvanvalo oka, hogy az elhunyt fideszes kepviselo eppen Ocsan volt polgarmester. Riasztonak tartja a MIEP jeloltjenek harmadik helyet, amiben valoszinuleg szerepet jatszik a kormany folyamatosan elnezo magatartasa a szelsojobboldallal szemben.

Az elkovetkezo napokban az MSZP a nagyobb aranyu reszvetelre fogja buzditani az erintett valasztopolgarokat.

A MIEP jeloltjenek visszaleptetese a dabasi idokozi valasztason, es a part vezetesenek ezzel kapcsolatos nyilatkozatai azt bizonyitjak, hogy a kozeledes a Fidesz es a MIEP kozott 2002-ben valasztasi egyuttmukodest eredmenyezhet. Csurka Istvan, a MIEP elnoke, parlamenti frakciovezetoje budapesti sajtotajekoztatojan kijelentette: van ra lehetoseg, hogy a Fidesz es a MIEP a 2002-es orszaggyulesi valasztasokon egyutt meghaladja az 50 szazalekos eredmenyt.- Hasonlo es hasonlokeppen titkolt kozeledes eredmenyekent jott letre 1998-ban a Fidesz-kisgazda koalicio is, amelynek kovetkezmenyeit azota is viseli az orszag. A dabasi idokozi valasztasok tetje, hogy bizalmat kap-e egy Fidesz-kisgazda-MIEP osszefogas, vagy pedig a valasztok elutasitjak azt a jovot, amit egy ilyen osszetetelu koalicio jelentene Magyarorszag, a magyarorszagi demokracia szamara.

Nyilt level Szucs Lajos urhoz, a Fidesz, az MDF es az FKGP kozos kepviselojeloltjehez

Tisztelt Szucs Ur!

Mi mindannyian hisszuk es valljuk, hogy az emberi meltosagot sutba tipro, faji megkulonboztetest alkalmazo feligazsagok es valotlansagok iteletnapig ismetelgetesen alapulo politikanak nincs helye a XXI. szazad modern, polgari Europajaban! Tevekenysegunk soran ezert mindig is elhatarolodtunk a szelsoseges nezeteket vallo tarsadalmi szervezetektol es politikai csoportosulasoktol. Igy teszunk hat ma is, amikor megannyi korabbi eset utan ujabb, minden korabbinal ijesztobb jelet tapasztaljuk a Fidesz vezette koalicio es a MIEP egyuttmukodesenek. Azt latjuk ugyanis, hogy a korabban csak az orszagos politikaban ta-pasztalt titkolt (olykor nyilt) egyuttmukodes a politikai kozelet helyi szintjen is megjelent. E jelenseg pedig szorosan kotodik az On szemelyehez es politikai tevekenysegehez.

Franka Tibor kepviselojelolt visszalepesere gondolunk, amelyet a kovetkezo valasztas Fidesz-FKGP-MIEP egyuttmukodese foprobajanak tekintunk. Partjanak elnoke a minap ugyan ta-gadta a MIEP-pel valo koalicios szandekot, de a harom evvel ezelotti orszaggyulesi valasztasok ket forduloja kozott az On partjanak prominens szemelyisegeinek szajabol a Kis-gazdaparttal kapcsolatban elhangzott kijelentesek, es az azt koveto koaliciokotes hatasara Kover Laszlonak es tarsainak tobbe mer nem tudunk hinni!

Ezert kerjuk tehat Ont, Szucs ur, hogy nagy nyilvanossag elott hatarolodjon el mar a mai nap a MIEP-tol es nyilvanitsa ki, hogy nem igenyeli a szelsoseges part tamogatasat! Jozan belatasaban bizva kerjuk, hogy szemelyes erdekein felulemelkedve az europai politikai legkor megteremtesenek erdekeben tegye ezt meg!

Arato Gergely elnok
az Ifju Szocialistak Mozgalma neveben

A Pest megyei 14. szamu valasztokerulet idokozi kepviselovalasztasanak eredmenye nem modositotta a parlamenti aranyokat, ez a hely eddig is a Fidesze volt. Az MSZP jeloltje az elso fordulohoz kepest kozel 1000 szavazattal kapott tobbet, igy a MIEP jeloltjenek visszalepese biztositotta a jobboldal gyozelmet. Ezert nem valaszolt Orban Viktor Kovacs Laszlonak, az MSZP elnokenek a hozza intezett leveleben feltett kerdesekre, ezert kerulte el, hogy elhatarolodjon a MIEP politikajatol.

A MIEP szavazoival megerositett jobboldal gyozelmeben szerepet jatszott az is, hogy maga a kormany is reszt vett a kampanyban, tobbek kozott azzal, hogy szombaton, mar a kampanycsend ideje alatt jelentettek be a kormany egyelore nem is vegleges donteset a nyugdijemelesrol. A kormanyoldal kampanyat a megszokott, am demokratikus jogallamban elfogadhatatlan egyoldalusaggal szolgalta ki a kozszolgalati televizio es radio is.

A második forduló előtt a választások tétjéről beszéltek, utána pedig eljelentéktelenítették az eredményt.
A  fő üzent a MIÉP-pel való riogatás volt. Ezzel felhívták a figyelmet erre a pártra, azaz propaganda eszközt adtak nekik. Érthető, hiszen az MSZP számára fontos, hogy szétszedje a jobboldali szavazatokat. A riogatás pedig semmit nem használ. A korábbiakban kimutattuk, hogy a Fidesz a második fordulóban nem kapta meg az összes visszalépő szavazatát, s az első fordulóban leadott szavazatokból nem lehet megmagyarázni a másodikban leadott többlet MSZP szavazatokat csak úgy, hogy feltételezzük, részben nem ugyanazok az emberek vettek részt a két fordulóban. Azt is kimutattuk, hogy a MIÉP szavazók támogatására nem is volt feltétlen szükség, bár az valószínű, hogy a győzelem mértékéhez a MIÉP szavazók hozzájárultak.


MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE

Kovacs Laszlo szerint az MSZP a munkavallalok partjan van es nem szavazza meg a Munka Torvenykonyvenek tervezett modositasat, amely korlatozna a munkavallalok jogait, s gyakorlatilag eltorolne a szabad szombatot. Megerositette: amennyi-ben a kormanyoldal megszavazza a modositast, az MSZP-nek, ha a kovetkezo valasztasokon a valasztok bizalmabol hatalomra kerul, egyik legelso intezkedese lesz az eredeti allapot visszaallitasa.

Kérjük, hogy mindenki, akinek a szabad szombatja a törvény hatályba lépése miatt odalesz, szavazzon a szocialistákra! A Fidesz-MKDSZ viszont számít a többiek támogatására. Az MSZP kepviselocsoportja nem szavazza meg a Munka torvenykonyve modositasanak a szakszervezetek altal kifogasolt reszeit. Egyuttal felszolitunk minden orszaggyulesi kepviselot es a kormany tagjait, hogy ne tamogassak a magyar munkavallalok cseledsorba taszitasat.

Marcius 24-en a szakszervezetek nyilvanvalova tettek, hogy nem hagyjak magukat manipulalni sem a kormany, sem a hozza kototo sajtoorganumok altal. Zsufolasig megtoltottek - korulbelul 40 ezer ember - a Hosok teret a munkavallaloi jogok csorbitasai ellen demonstralok, erot mutatva a kormany szandekai ellen. Az MSZP tovabbra is egyetert a szakszervezetek allaspontjaval. Amennyiben a Fidesz vezette tobbseg megis megszavazza a modositasokat, ugy kormanyra kerulesunk eseten visszavonjuk azokat.

Figyeljük meg, minden üzenetüket többször mondják el. Többen, több időpontban. E világ fiai okosabbak, állapíthatjuk meg és nem szégyen tanulni sem tőlük. A kulfoldi nagyvallalatok es nem a magyar munkavallalok erdekeit szolgalja a Munka Torvenykonyve tervezett modositasa, amelyet, ha megszavaz az Orszaggyules, "errol fog szolni majus elseje" - jelentette ki az MSZOSZ altal szervezett a hetfoi bekescsabai vitaforumon Sandor Laszlo. Az MSZOSZ elnoke hangsulyozta: nincs torvenykezesi kenyszer, amely miatt a kormanyzat rakenyszerulne a Munka Torvenykonyvenek a munkavallalok szamara elfogadhatatlan modositasara.

Az Europai Unio kilenc jogharmonizacios iranyelvenek hazai alkalmazasabol nyolc kedvezo a magyar munkavallaloknak. Az egyetertes teljes lehetett volna, ha a kormany kesobbre ha-lasztja a multinacionalis nagyvallalatok erdekeit szolgalo torvenykonyv-modositast - hangoz-tatta az MSZOSZ elnoke. A Munka Torvenykonyvenek a munkaido rendjet, a pihenoidot es az egyeb kedvezmenyeket megvaltoztato modositasa az MSZOSZ vezetoje szamara ezert is elfogadhatatlan, mert a jo gazdasagi eredmenyek ennek eppen az ellenkezojet, a munka javara torteno egyensuly-javitast is lehetove tettek volna.

Milyen egyezség az, ahol nyolc kedvezmény fejében nem lehet egy kedvezőtlen dolgot elfogadni? Toth Karoly bekescsabai szocialista orszaggyulesi kepviselo kijelentette: amennyiben a mai ellenzek nyeri a kovetkezo valasztast, megvaltoztatjak a Munka Torvenykonyvenek a modositasat.
Az MSZP egy időben azzal próbálkozott, hogy a Fideszt állítsa be a csatlakozás ellenségének. Most ők kezdenek el olyanokat ígérgetni, hogy felszámolják a jogharmonizációs lépéseket. Még szerencse, hogy erre nem feltétlenül kell sor kerüljön.


BELSŐ CSOPORTOK

Harmadik Evezred Harmadik Hullam neven uj platform alakul az MSZP-ben a partba ujonnan belepett fiatalok kezdemenyezese nyoman, amely legfontosabb celjanak a szocialistak valasztasi gyozelmet tartja. A jelenleg tobb, mint szaz tagot tomorito testulet egyik alapitoja, Mesterhazy Attila az MTI-t ugy tajekoztatta, hogy a Harmadik Hullam elnevezes tobbek kozott az ipari forradalmat koveto informacios forradalom bekoszontere, illetve a szocialdemokracia ugynevezett harmadik utjara utal. Az uj platform torekvesei kozott szere-pel, hogy erjen veget az Orban-Torgyan kormany botranyos uralma. Mi az oncelu hatalom helyett egy modern, europai Magyarorszagot akarunk es ez az orszag elkepzelhetetlen a mo-dern baloldal nelkul. Ez a baloldal uj politikai kulturat akar, amely a politikatol alazatot es szolgalatot kovetel.

Immár rendszeres lett, hogy az MSZP tagolódik. Ez az új Harmadik Hullám jóval Torgyán lemondás után Orbán-Torgyán kormányról beszél. Ha mást nem tudnak ellenünk mondani, akkor nem álunk rosszul. A parton beluli oszinte velemenycserenek akar forumot teremteni az a szervezodes, amelyet G3 Klub elnevezessel hoztak letre a kozelmultban az MSZP-n belul "egyszeru parttagok". Az errol tajekoztato felhivas kozos gondolkodasra hiv minden MSZP-tagot, aki ugy erzi, hogy "eleg volt a tobb honapja tarto tetlensegbol, a part valasztasi eselyeit mergezo szethuzasbol".- Nem mehet tovabb az a gyakorlat, ahol azok szava tobbet er, akik a partbol elnek, viszont azok velemenye nem is szamit, akik tetteikkel bizonyitottak, nem a partbol, hanem a partert elnek - olvashato a dokumentumban.

Az egyik alapito, a parttagsagat a vaci MSZP-szervezetben - elmondasa szerint - marcius masodikaval visszaallitott Schmuck Andor az MTI-vel azt kozolte, hogy felhivasukat minden partszervezethez eljuttattak. Tajekoztatasa szerint a G3 nev a "Gondolkodtunk, gondolkodtok, gondolkodjunk!" jelmondat szavainak kezdobetuire utal. A G3 Klub alapitoi felhivasukban tobbek kozott javasoljak, hogy az MSZP orszagos listajanak elso helyen a miniszterelnok-jelolt alljon es ne szerepeljenek a megyei partlistan azok, akik 1987. elott barmilyen tisztseget, apparatusi funkciot toltottek be az MSZMP-ben.

Íme egy újabb csoport. Schmuck már egyszer nagyon kikapott a kongresszuson, most újra próbálkozik. A három G elég gyermeteg dolog. Mindenesetre érdekes, hogy az MSZP-ben feltűnik, ha valaki gondolkodik, s ez csoportképző elemmé is lehet. Jó lenne, ha a többiek is megpróbálkoznának vele. 2001. aprilis 8. Level az MSZP orszagos elnoksegenek

Az MSZP Orszagos Elnoksegenek kuldendo level temakoreirol szavazott hetvegi alakulo ulesen az MSZP Alulnezetbol Kore. A Kor celja, hogy elosegitse a demokratikusabb hatalomgyakorlas erdekeben az MSZP tagok, a szimpatizansok, a valasztok velemenyenek intezmenyes eljuttatasat a part elnoksegehez, valasztmanyahoz es parlamenti frakciojahoz.

A Kor fel evre titkos szavazassal haromfos vezetoseget valasztott Fay Laszlo ujsagiro, Hanti Vilmos pedagogus es Szucs Istvan Gergo egyetemi hallgato szemelyeben. A Kor vezetoje Hanti Vilmos lett.

Nos, itt egy újabb kör. Mint információs csatorna akar beépülni az MSZP-be. Három fős vezetőség van, de vajon hányan vannak tagok?

NYUGDÍJ

Csaknem hatezer alairast gyujtott ossze Kaposvarott es kornyeken egy het alatt az MSZP an-nak erdekeben, hogy a kormanyt rabirja, fizesse ki a nyugdijasoknak a tavaly megigert otezer forintos egyszeri nyugdij-kiegeszitest - jelentette be penteken a somogyi megyeszekhelyen Lamperth Monika, a varos orszaggyulesi kepviseloje.

Ez a hatezer aláírás meglepően kevés. Ki ne írná alá, hogy több pénzt szeretne magának vagy szeretteinek? Ám a kérdést ezek szerint úgy tehetjük fel: Ki írna alá Lamperth Monikának?
A kormány nyugdíjemelési terveiről nem szólnak, csak napokkal később találtak néhány gyenge mondatot. Mindössze annyira futotta első mérgükben, hogy összezagyválták ezt a bejelentést a dabasi kampánnyal.


Miniszterelnök jelölt kerestetik

Az MSZP Nograd megyei elnoke arrol szamolt be, hogy a part megyei tagsaga es bazisa koreben eroteljes igeny mutatkozott a miniszterelnok-jelolt mielobbi kivalasztasara. A nogradi szocialistak - bizonyosodott be - egyetertenek Nemeth Miklos legutobbi kongresszuson megfogalmazott elkepzeleseivel, amelyekben a Nograd megyei erdekeltsegek is szerepelnek. Puszta Bela megfogalmazasa szerint felkeszultseguk alapjan nagyon jo kormanyfo-jeloltek kerultek kepbe, de e szemelyek kozott alapveto kulonbsegek mutatkoznak abbol a szempontbol, hogy ki milyen figyelmet, erdeklodest es tamogatottsagot tud szerezni.

Nograd megyeben egyertelmuen az a velemeny erzekelheto, hogy Nemeth Miklos kore kel-lene szervezni az osszefogast - mondta a megyei elnok, utalva ra, hogy e velemenyek az ex-kormanyfo tavalyi ketnapos latogatasa utan erosodtek fel. Az MSZP nogradi elnoke arra is kitert, hogy a legtobb bizonytalan szavazo a falvakban el, vagyis a valasztas videken fog eldolni. Ezert olyan jeloltet kell talalni, aki itt rendelkezik a legnagyobb ismertseggel es elismertseggel - hangsulyozta.

Egyetértünk azzal, hogy a választás vidéken dől el. 1998-ban is ott dőlt el, a javunkra. Szerintem most jobb lehet a helyzet, s nem fogják a nyakunkra ültetni a kisgazdákat, hacsak nem rendeződik addig a párt. Ez esetben viszont nem baj, ha megint koalíciós kormány lesz.

Németh Miklós valóban bejárta a nógrádi kocsmákat, duhajkodott is egy kicsit. Ettől azonban kár lenne az idő kerekét visszatekerni 1989-re. Nem árt tudatosítanunk, hogy miközben az MSZP megújulásról beszél, miniszterelnöknek csak olyanokat jelöl, akik még a rendszerváltás előtt kormányzati tényezők voltak: miniszterelnök, miniszter, államtitkár. Ismét a múlt fog a jövővel csatázni.Kommentálta: Surján László