Kis pártok nagy igyekezete

Ez a hétvége a kis pártoké. A nagyok közül csak az MSZP választmánya ülésezett, s érdekes módon visszaadta a programtervezetet az elnökségnek továbbdolgozás és módosítás céljából. Tehát a sorok rendezése még nem fejeződött be. Az elnökség azért módot talált arra, hogy egyik tagját nélkülözze, aki részt is vett Thürmer miniszterelnök jelöltté választásán.
Az MDF választmányi ülése viszont nem adott módot arra, hogy bárki is részt vegyen a Békejobb Unió megalakulásán. A kis pártok legnagyobbika az MDF kemény tárgyaló partner lesz Pokorni Zoltán számára. A Választmány kialakította elképzeléseit, a rádióadók szerint 44 helyet kérnek.

Az MDF országos választmányának ülése

Az MDF választmánya megerősítette: a Fidesz szövetségese lehet, de nem mindenáron, hanem a párt csak az egyenrangúság elve alapján kész a megegyezésre. Dávid Ibolya szerint pártja azt szeretné, ha a következő választáson polgári kormány legyen, ebben pedig megkerülhetetlen méretű képviselőcsoportként saját politikáját érvényesítve részt kíván venni a döntéshozatalokban.
A párt elnöke az agráriummal kapcsolatban jelezte: aggodalommal tölti el az agrárválság néhány jele. Magyarország agrárpolitikája megújításra szorul. A párt elnöke szerint az elmúlt három évben az agrárium soha nem kapott ennyi pénzt, mint most, mégis ilyen kis hatékonysággal sem tudta azt a sok pénzt felhasználni.
"Az MDF ha kormányzati pozícióba kerül, egy olyan tárcára feltétlenül igényt tartana, amely területfejlesztéssel, vidékfejlesztéssel és agráriummal foglalkozna. Ma a vidék Magyarországa és a vidékfejlesztés az egyik legfontosabb program a népegészségügyi program mellett. Én magam egy hosszú távú polgári kormányzást a Fideszre és a Magyar Demokrata Fórumra alapítottan tudok elképzelni. Amennyiben a kisgazdáknál helyreáll az egység vagy a többség, nyilvánvaló, hogy részt kíván ebben venni. Amennyiben a Fidesszel megállapodást tudunk kötni az elkövetkező választási ciklusra, együtt leszünk felelősek azért, hogy hogyan tudjuk integrálni a közeli csoportosulásokat, amelynek része az MDNP, adott esetben a KDNP, a Vállalkozók Pártja és sorolhatnám, de a 98-as választási eredmény is azt mutatta, hogy minden értékes támogatóra szükség van" - mondta a Krónikának Dávid Ibolya.

A választmány megvitatta azt a választási együttműködésről szóló ajánlatot is, amelyet az MDF elnöke a Fidesz elnökével, Pokorni Zoltánnal folytatott tárgyalás után készített. A testület híve a választási együttműködésnek, de nem mindenáron. Az MDF elnöke kiemelte: abban teljesen egyetértenek, hogy a közös cél: a mostani ellenzék mindhárom pártjának távoltartása a kormányzástól és a polgári kormányzás újabb négy évének biztosítása. Dávid Ibolya szólt arról is, hogy a hozzászólók fontosnak tartják azt is, hogy nem szabad az időt elvesztegetni, a két párt közötti megállapodás megkötésére a végső határidőt mielőbb meg kell szabni. A párt elnöke szerint a mostani politikai helyzetben az MDF széles politikai integrációra alkalmas erő, a párt előtt pedig más út is van, hogy céljait elérje.

Az MDF most a tárgyalóasztalánál azt akarja elérni, amit a szavazófülkékben képtelen lenne.
A MIÉP is készül. Ők viszont nem másokban, hanem magukban bíznak.

Csurka beszéd Békéscsabán

Csurka István szerint pártja 2002-ben minimum a háromszorosára akarja növelni országgyűlési képviselői mandátumainak számát.
 A MIÉP megkezdte a felkészülést a választásokra és úgy tervezik: mind a 176 egyéni választókerületben önálló jelöltet állítanak. A jelöléskor a kiválasztottaknak egy szerződést kell aláírniuk, amely azt tartalmazza majd, hogy milyen támogatásra számíthatnak a párt részéről, illetve mit vár el tőlük a MIÉP. A pártelnök jelezte: a jelöltek nem feltétlenül a párt tagjainak sorából kerülnek ki, ám mindenkinek be kell tartani a párt és a frakció működési szabályzatát. Csurka István szerint bár ez a fogadalomhoz hasonló szerződés nem jogi kategória, erkölcsi súlya azonban mégis nagy, mivel ha a jelölt vagy a már megválasztott képviselő eltér a párt szellemiségétől, akkor mandátumát vissza kell adnia. A pártelnök elmondta: a jelölési folyamatban kizáró ok az alkoholizálás, a kábítószer-élvezés, valamint a homoszexualitás is, ez utóbbival kapcsolatban Csurka István kiemelte: a MIÉP nem "másságellenes", hanem úgy véli, hogy ezek a emberek könnyen befolyásolhatók, vagy zsarolhatók.

Thürmer Gyula marxista programot hírdetett

A Munkáspárt 19. kongresszusán a párt elnöke volt az egyedüli miniszterelnök-jelölt.
A megválasztott kormányfő-jelölt beszédében azt mondta: a munkások érdekeit egyedül képviselő erőként a Munkáspárt részt akar venni Magyarország irányításában, mert mint mondta "jobbak vagyunk, mint a mostani parlamenti emberek, becsületesebbek, tisztességesebbek". Thürmer Gyula bírálta a Fidesz vezette kormányt, aki szerint, aki akadályozza a Munkáspárt bejutását a parlamentbe, az akarva-akaratlanul a MIÉP-nek segít. Az elnök szónoklatában a párt általa marxista munkásprogramnak nevezett választási programjának főbb elemeit ismertette.

Az alábbi felhívás ugyan nem ma érkezett, hanem kicsit korábban. Betűhűen közöljük, csak a tördelés lett más. Kár ilyesmivel törődni? Igaz, de a híreket olvasva, eszünkbe jutott. A lemondási nyilatkozatuk kicsit a Csurka féle szerződésre emlékeztet.

Kezdő párt jelölteket keres: Magyar Munkavállalók Pártja

FELHIVÁS!

Magyar Munkavállalók Pártja ( MMP) országos felhivásban fordul a munkavállalókhoz, dolgozni akarókhoz, munkanélküliekhez. MMP országos 176 egyéni választókörzetben országgyűlési képviselő jelőlteket, társakat keres a 2002-es országgyűlési választásokra. Keressük azokat a jelentkezőket, jelőlteket akik hiányolják a parlamentben a munkavállalók képviseletét. Hajlandók lennének tenni is képviselőként bejutva a törvényhozásba a lakókörnyezetük és a munkavállalók, munkanélküliek érdekében! Elsősorban olyan jelentkezőkre számitunk, akik szociálisan érzékenyek. Választókörzetében laknak, választási törvény előirásainak megfeleljenek (választhatóság miatt is). Birják környezetüknek a szimpátiáját,szakmailag képezzék magukat ( segitők, szakemberek, stb).
Garanciát adjanak a választóiknak : irásos LEMONDÁSI NYILATKOZAT ! formájában. Amely lehetőséget ad a visszahivhatóságára akkor, ha választói elégedetlenek a munkájával. Kérünk pontos elérhetőségi cimet: e-mail ill. levél cim.(regisztrációs célból) Regisztrálásról értesitjük a jelentkezőket. Felhivjuk a figyelmet, hogy gondosan olvassák el a meghirdetett felhivást és annak szellemében jelentkezzenek !
Jelentkezési határidő : 2001.07.01.
Levél cim : Bp.1124.Vércse.u.24/a.
e-mail : mmpoo1@drotposta.hu
Bp.2001.05.14. Antal Péter MMP.ügyvivő. ***
 

Új változat a Békejobbra

Megtartotta alakuló közgyűlését szombaton Budapesten a Magyar Demokrata Néppárt és a Vállalkozók Pártja által létrehozott szövetség, a Békejobb Demokrata Unió. A két párt 20-20 képviselőjéből álló közgyűlés elfogadta az unió alapszabályát és megválasztotta az elnökséget.
Eszerint az unió társelnökei Pusztai Erzsébet, az MDNP és Ékes József, a Vállalkozók Pártjának elnöke. Az elnökség tagja lett az MDNP részéről Kónya Imre és Zsigmond Attila, a Vállalkozók Pártja részéről pedig Takács János és Mata Elek.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Pusztai Erzsébet kiemelte, hogy elsőként jön létre Magyarországon egy olyan szerveződés, amelyben pártok alkotnak formális szövetséget.
Hangsúlyozta, hogy az unión belül a pártok megőrzik önállóságukat, de létrehoznak egy közös szervezetet, amely dönt a legfontosabb kérdésekről.
Elmondta, hogy bővíteni kívánják a szövetséget. A Kereszténydemokrata Néppártban nemrég megindult folyamatok alapján Pusztai Erzsébet reményét fejezte ki, hogy ez a párt is csatlakozik majd az unióhoz.
- Biztatónak látjuk egy egységesülő kisgazda szerveződés kialakulását is - jegyezte meg az MDNP elnöke.
Kiemelte, hogy az unió a jobbközép integráns része, célja a kereszténydemokrata értékeken nyugvó konzervatív politizálás érvényesítése, és a jobbközép politikai erők társadalmi beágyazottságának növelése.
- Célunk továbbá megakadályozni, hogy kialakuljon a kétpártrendszer Magyarországon - fűzte hozzá Pusztai Erzsébet.
Mint fogalmazott: a kétpártrendszer veszélye, hogy megerősödhetnek a szélsőséges pártok, és fokozódhat a választói érdektelenség is.
Pusztai Erzsébet tájékoztatta az újságírókat arról, hogy az ülésre meghívták partnereiket is. A KDNP részéről Bartók Tivadar főtitkár, a Kisgazda Szövetség részéről pedig Utassy Béla főtitkár vett részt. A Magyar Demokrata Fórum képviselője pártja választmányi ülése miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak.
Kérdésre válaszolva Pusztai Erzsébet úgy vélekedett: az MDF és a Fidesz között folyó tárgyalások nem jelentik akadályát annak, hogy az MDF a Békejobb Demokrata Unió élére álljon.

Nyilvánvalóan ez az a lehetőség, amire Dávid Ibolya célzott.

Vissza a kezdőlapra