Az Országgyűlés elfogadta a 2000. évi zárszámadást
 • Szavazás
 • Szájer József a szavazásról
 • A zárszámadási törvény tétje

 • Szavazás
  Az Országgyűlés 207 igen szavazattal, 160 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hétfőn elfogadta a 2000. évi központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály - amely több törvény, köztük az idei büdzsé módosítását is tartalmazza - szentesíti a költségvetési többletbevételek felhasználását.

      Az előterjesztést a teljes létszámban jelen lévő Fidesz- és MDF-frakció tagjai megszavazták, és egységesen igennel voksoltak az ülésteremben lévő MIÉP-es képviselők.

       Az FKGP képviselőcsoportjából 25-en szavaztak igennel, míg 8-an nemmel. A Torgyán József pártelnök mellett álló képviselőknek - az országos vezetőség döntése alapján - meg kellett jelenniük az ülésen, és kötelesek voltak nemmel szavazni. Maga az elnök és az ő kedves felesége nem volt látható a parlament épületében.

       Az MSZP-frakció tagjai közül 122-en utasították el a zárszámadást, 3-an - Bodzás Ferenc Árpád, Páva Zoltán és Szűrös Mátyás - igennel voksoltak, 3-an pedig tartózkodtak. A javaslatot támogatók közül 2-en tévedésből nyomták meg az igen gombot, Szűrös Mátyás viszont - mint újságírók előtt elmondta - az előterjesztés szociális elemei miatt fogadta el azt.

       Az SZDSZ képviselői egységesen nemmel szavaztak, a függetlenek között 8-6 arányban oszlott meg az igenek és a nemek száma.

       A zárszámadással hagyta jóvá a Ház - többek között - az évközi nyugdíjemelésre fordított költségvetési pénzösszeget, egyes egészségügyi dolgozók bérpótlékának, illetve a köztisztviselői béremelésnek a fedezetét és a Széchenyi terv forrásainak bővítését.

  az MTI nyomán
  SZÁJER JÓZSEF A ZÁRSZÁMADÁSI SZAVAZÁSRÓL

       A Fidesz számára nagyon fontos momentum, hogy az Országgyűlés jelentős többséggel fogadta el a zárszámadással kapcsolatos törvényjavaslatot - mondta Szájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hétfőn, a szavazást követően újságírók előtt. Mint mondta, a voksolást vízválasztónak tekinti. Szerinte ugyanis most megmutatkozott, hogy ki az, aki csak szavakban, és ki az, aki tettekben is támogatja a nyugdíjak, a bérek emelését, az egészségügyi források bővítését.
       Kiemelte, hogy a koalíció az előterjesztés elfogadásához szükséges többséget teljes mértékben biztosítani tudta.
       Annak kapcsán, hogy a javaslatot három szocialista képviselő is támogatta szavazatával, Szájer József úgy fogalmazott: nagyra értékelik azok szavazatait, akik szerint tettekkel is biztosítani kell az ország előbbre jutását.

  A ZÁRSZÁMADÁSI TÖRVÉN TÉTJE

  Nyugdíjasok érintő részek:

  Béremelések:
    Egészségügy finanszírozási nehézségeinek orvoslására fordított összegek: Gazdaságfejlesztés, vállalkozások támogatása

  És minderre NEM szavazott az MSZP, az SZDSZ és a Torgyán-hű kisgazdák maroknyi csoportja, ami azt is jelenti, hogy a többletbevételek fenti szociális, egészségügyi és gazdasági célokra való felhasználásával nem értettek egyet!

  Vissza a kezdőlapra