Ahol a bűnözés gyakorlattá váltMiért mondta Rogán Antal, hogy az MSZP a bűnözők pártja? A Tocsikoló Boldvaira  mindannyian emlékezünk, az ő ügye még nem záródott le, de pártja most nem adott sokat az ártatlanság vélelmére, nem indította el. Folyamatban van a szövevényes vecsési számlagyár dolgának tisztázása, amelytől az MSZP megpróbált elszakadni. Megszületett viszont az ítélet Szirbik Imre szocialista polgármester ellen, felfüggesztett börtönt kapott. Tanulságos történet. A jelek alapján ez is nyúlni fog, mint a rétestészta.

Felfüggesztett börtönre ítélték az MSZP jelöltjét

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a szentesi polgármestert és két vádlott-társát a Szegedi Városi Bíróság hétfőn; az ítélet nem jogerős. Szirbik Imre polgármester harmadrendű vádlott és két társa, az elsőrendű vádlott K. Gy. valamint a másodrendű vádlott P. Z. egyformán egy év és hat hónap börtönbüntetést kapott, amelynek letöltését a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság egyszersmind előzetes mentesítésben részesítette a vádlottakat, s kötelezte őket az 54 sértett javára 7 millió forint kártérítés megfizetésére. A vád ellenük 90 rendbeli társ tettesként elkövetett csalás – közte üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó is –, továbbá egy rendbeli társ tettesként jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és az első rendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többiek felmentésért fellebbeztek. A vádirat szerint az 1990-ben alakult Szenteshús Kft. – amelynek K. Gy. ügyvezetője, P. Z. kereskedelmi igazgatója, Szirbik Imre pedig gazdasági tanácsadója volt – folyamatosan egyre nagyobb veszteséggel működött, 1994-ben pedig fizetésképtelenné vált, s nem volt reális esély e helyzet megváltoztatására. A vádirat azt is megállapította, hogy a kft.-t ennek ellenére működtették, s "a fizetőképesség látszatát keltve tévedésbe ejtették a beszállító társaságokat és a kistermelőket".
A Szegedi Városi Bíróság 2000 végén nem jogerősen felmentette a vádlottakat a vád alól. A Csongrád Megyei Bíróság tavaly májusban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárásra utasította a városi bíróságot, amely ezúttal bűnösnek találta a vádlottakat.
Szirbik Imre az ítéletről úgy nyilatkozott: az előzetes mentesítés számára azt jelenti, hogy a bíróság sincs meggyőződve arról, valóban elkövette a bűncselekményt. – A károsultakat természetesen kárpótolni kell, valószínűleg ezért döntött így a bíróság – vélekedett a polgármester, aki egyben az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. Elmondta továbbá, hogy politikai pályafutásán sem kíván változtatni, indulni fog a választásokon. Hozzáfűzte: az 1998-as helyhatósági választásokat megelőző időszakban bizonyos szentesi pártaktivisták a postaládájába dobálták az akkor elkészült vádirat fénymásolatait, s terjesztették a városban. – Ennek ellenére a helybéli szavazópolgárok 66 százaléka polgármesternek választott, mert nem hittek a bűnösségemben.

Számunkra nem pont ez a magyarázat. Inkább arra gondolunk, hogy a választások idején, politikai erők egymás elleni vélemény nyilvánítása inkább a megtámadott javát szolgálja. Ahogy Orbán Viktor mondta: aki sárral dobál, területet veszít. Kérdés, hogy most, amikor tudtunkkal senki nem dobálja sárral a polgármester urat, hogyan fog vitézkedni a választásokon. Bárhogy is, lesz, Rogán szavait tények támasztják alá.

Szelle György
Vissza a kezdőlapra