Állambiztonsági múlt: Kádár Béla, Sárossy László
A Fidesz tiltakozása

Kádár Bélát, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszterét annak idején megpróbálták beszervezni, de nem működött együtt az egykori III/II-es csoportfőnökséggel - ezt Mécs Imre, a jelenlegi és volt kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság elnöke közölte csütörtökön.

    Mécs Imre a Magyar Televízió esti híradójának azt mondta, hogy Kádár Bélát be akarták szervezni, beszélgettek vele, de ő erre nem volt hajlandó.

    - Ezután kiállítottak róla egy kartont, és úgy tüntették fel, mintha beszervezték volna - tette hozzá.

    Kádár Béla nevét a múlt héten egy országos napilap tette közzé azzal, hogy róla is talált adatokat a Történeti Hivatalban az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság.

    A testület elnöke a híradónak azt mondta: bár az egykori kémelhárítás több kísérletet is tett, hogy rábírja az együttműködésre, Kádár Béla minden alkalommal nemet mondott.

    Mécs Imre közölte: Kádár Béla 1977-ben a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetében dolgozott és többször megkeresték a belügyi összekötő tisztek.

    Kádár Béla korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy soha beszervezési nyilatkozatot nem írt alá, jelentést nem készített, javadalmazásban, vagy egyéb kedvezményben nem részesült.

    Mécs Imre a híradónak azt is elmondta, hogy a következő hetekben várhatóan ismét ellenőrzik eredetiek-e a dokumentumokat a titkosszolgálatok irattáraiban és a Történeti Hivatalban.

    Sárossy László, az Antall-kormány földművelésügyi politikai államtitkára - aki szintén szerepelt az érintettek listáját tartalmazó újsághírben - az InfoRádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában azt közölte, hogy Mécs Imrével, a parlamenti vizsgálóbizottság elnökével együtt járt a Történeti Hivatalban és ott tisztázta magát.

    Kijelentette, hogy 1969 óta semmilyen kapcsolata nincs az állambiztonsági szolgálatokkal, és azt megelőzően sem volt ügynök.

    Mécs Imre csütörtök délután az MTI érdeklődésére még azt közölte, hogy nem tud új információkkal szolgálni a bizottság munkájával kapcsolatban.

MTI

Vissza a kezdőlapra