Mi is történt az Erzsébet hídon?
Olvasóink a Sajtóklub elmaradt, illetve a MOM székházban megtartott mûsorát megismerhették, ha letöltötték annak videó, illetve magnó felvételét. Most a mûsornak arra a részére utalunk, amely a Magyar Nemzetben 2002. augusztus 26-án külön cikkben is megjelent. Ez a cikk - a Sajtóklubban is levetített videofelvétel alapján - azt állította, hogy az emlékezetes július 4-i tüntetés elõtt a rendõrség megállította, illetve lelassította a hídon a forgalmat. Az újságcikket a BRFK még aznap cáfolta. A cáfolatot az Internetre is kitették, pontos címe:

 http://web.b-m.hu/belugy/hir2002.nsf/262067e6e5c6411dc1256b380073fc29/d11a07ecfcab2561c1256c210055bfc9?OpenDocument

Nem tudjuk, hogy meddig lesz kint a szöveg, ezért ide is másoltuk:

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság vezetõje a Magyar Nemzet 2002. augusztus 26-án „Rejtélyes rendõri akció” címû újságcikkében foglaltakkal kapcsolatban vizsgálatot rendelt el.

Ennek eredményeként a BRFK határozottan cáfolja az újság azon állítását, amely szerint „ A hatóság már a tüntetés kezdete elõtt megbénította az Erzsébet hídon a forgalmat július negyedikén”.

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság I. Kerületi Rendõrkapitányság ügyeletére 2002. 07. 04-én 07 óra 50 perckor érkezett elsõ bejelentés szerint Budapesten, az Erzsébet hídon három gépkocsi állt keresztbe, amelyek lezárták a forgalmat.
A helyszínre irányított két segédmotoros és egy gépkocsizó járõr jelentette, hogy a jármûvezetõk nem tettek eleget a továbbhaladásra irányuló felszólításnak, csak a külsõ sávban voltak hajlandók félreállni, ezért õket elõállítják az I. kerületi rendõrkapitányságra.

A vizsgálat a fentiek alapján egyértelmûen megállapította, hogy a rendõrök a cikk állításával ellentétben a demonstráció elõtt nem voltak a helyszínen.

A rendõrségnek az Erzsébet híd lezárásáról elõzetesen tudomása nem volt.
A rendõri jelenlét az ott tapasztalt jogellenes tevékenység megszüntetésére és nem annak elõidézésére irányult.

A vizsgálat során olyan eredeti felvételek nem álltak rendelkezésre, amelyek a rendõrségnek a július 4-i jogellenes demonstrációkkal kapcsolatos álláspontját megváltoztatnák. Amennyiben fentieket érintõen hiteles felvétel, vagy adat kerül a BRFK birtokába, azok tartalmát megvizsgáljuk.

2002.08.26.

BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY
A mi szempontunkból talán mást kellene kiemelni, mint a BRFK tette. Ezeket a szavakat a szövegben piros színnel jeleztük. A cáfolat több lapban is megjelent.

Eltelt két nap, s más szelek kezdtek fújni. A rendõrségi szóvivõ beismerte, hogy vagy fél órával a tüntetés elõtt valóban rendõök zárták le a hidat, s meg is indokolták miért: egy rablás menekülõetteseit keresték. Az errõl szóló híradás az infostarton és más helyeken is olvasható.

Szerkesztõségünk nem tartja magát bûnüldözési ügyekben illetékesnek, de néhány kérdést nem lehet elhallgatni.Ezek a rend?rök, akik nincsenek itt... , azaz
Hogyan fordulhat elõõ, hogy az egyik nap kijelentik, a demonstráció elõtt nem voltak rendõrök a helyszínen, két nap múlva azután beismerik, mégiscsak ott voltak?
Van-e szabad sajtó abban az országban, ahol erre az ellentmondásra nem kérdeznek rá?
Milyen vizsgálat az, ahol egy a sajtóban felvetett és videofelvétellel dokumentált jelenségre úgy adnak ki cáfolatot, hogy a szóban forgó videó szalagot nem kérik be vizsgálatra? (Feltételezzük ugyanis, hogy szakértõi vizsgálattal megállapítható, ha a szalag hamisítvány. Ha viszont nem az, akkor megkímélhették volna magukat a fenti, - legjobb indulattal is legalább ügyetlennek minõsíthetõ - cáfolattól.)
Mi az oka annak, hogy a szóvivõ beismerõállítása nem jelent meg mindeddig a BM honlapján ugyanott, ahol a hamisnak bizonyult cáfolat még olvasható?
Végül, úgy néz-e ki az Erzsébet hídon a néhány motoros rendõr, mint aki éppen menekülési útvonalat vág el? Ez utóbbi kérdés megválaszolására mellékeljük a Magyar Nemzet on line kiadásában közölt egyik felvételt, érdemes megtekinteni a többit is. A kérdésekre nem olvasóinktól várjuk a hivatalos választ: írásbeli kérdéssel fordulok a belügyminiszterhez, viszont örömmel helyt adunk olvasóink véleményének is.

Surján László


vissza Vissza a kezdõlapra