Mit hoz a jövő?

Amerika és Irak

Az Egyesült Államoknak sikerült meggyőznie az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait, hogy az iraki fegyverkezésről szóló dokumentumokhoz először csak az öt állandó tag férhessen hozzá. E döntés ésszerűségét még a Vatikán is megkérdőjelezte. A Fehér Ház magához is ragadta a terjedelmes anyagot.

Az iraki fegyverkezésről szóló beszámolóról nem szabad gyors következtetéseket levonni. Még a keményvonalas amerikai védelmi miniszter is elismeri, hogy alaposan meg kell vizsgálni az anyagot. Az előzetes információk szerint a dokumentum azonban semmilyen új információt nem tartalmaz, annak minden adatát már az előző fegyverzetellenőrzés feltárta. Amerika minden bizonnyal úgy véli, hogy Irak hazudik a dokumentumokban, mindazonáltal Washington mérsékelt hangvételének oka sokkal inkább az, hogy az ENSZ által meghatározott utat végig akarja járni, így szerezve nemzetközi támogatást Szaddám hatalmának megdöntésére.

Amerika fenntartja magának a jogot, hogy egyedül is megtámadhassa Irakot, a nemzetközi támogatás regionális támogatást nyújtana számára egy Szaddám utáni, elfoglalt Irakban. Ha az Egyesült Államok nem tartja magát az ENSZ politikájához, akkor a háborúellenességet erősítené és növelné az Amerika ellenes hangulatot világszerte. Hiszen Schröder választást tudott nyerni, mégpedig vesztes pozícióból, azzal, hogy ellenezte az iraki beavatkozást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441 számú határozata szerint a szervezet csak akkor mérlegeli az Irak elleni katonai támadást, ha a fegyverzetellenőröket nem hagyják dolgozni, vagy a tömegpusztító fegyverek létére bizonyítékokat találnak. Az ellenőrök eddig nem találtak semmi terhelőt Irakra nézve és zavartalanul végzik munkájukat. Washingtonnak várnia kell. Miközben szakértők vizsgálják a Bagdad nyújtotta dokumentumokat, addig az amerikaiak egyre nagyobb erőt fektetnek a bizonyítékok felkutatásában. Eredmény eddig semmi, de az ellenőrök nehezményezik, miért nem osztja meg velük az Egyesült Államok, amit tud. Kétkedők még arra is gondolnak, hogy nem is tud semmit, csak blöfföl. Van még idő, hiszen a támadó csapatok még nem sorakoztak fel Irak határain. Szakértők szerint a támadás 2003 első felére várható. Amennyiben erre az időszakra Amerika nem tud meggyőző bizonyítékot találni Irak ellen, akkor Bush elnök nehéz döntésre kényszerül. Apját viszonylag sikeres iraki kaland után nem választották újra. Vajon neki mit rejt ez az olajgazdag föld?

És nekünk?

Time és a Nemzetközi Hírfigyelő nyomán

 

 

S

vissza Vissza a kezdőlapra