Megjelent:2003.07.28. 23:35:12

Barátom Cato, de még inkább barátom az igazság

 

Előbb-utóbb minden kiderül...2.

Előbb-utóbb minden kiderül, írtam tegnap, arról, hogy a Bush adminisztráció lódításai, amelyekkel megszerezte a felhatalmazást az irkai kalandhoz, alighanem inkorrektek. Más kérdés, hogy mi vezette Soros Györgyöt és barátait, hogy egy vagyont költsenek a Bush kormányzatot lejárató hirdetésekre.  (Érdekes egyébként, hogy a New York Times elektronikus kiadásában a Soros-féle hirdetést nem találtuk, Wolfowitz helyettes államtitkár cáfolatát viszont igen. Wolfowitz szerint a terrorizmus ellen bizonytalan információkra is támaszkodni kell. Ezt persze akár beismerésnek is tekinthetjük.)

 

Erre a kérdésre természetesen most nincs hiteles felelet. Élek viszont a gyanúperrel, hogy a hirdetéseket megfizető tőzsdeguruk és un. filantrópok inkább a demokraták sikerében érdekeltek, mint a republikánus vezetés meghosszabbításában. 2004-ben, tehát nem is nagyon soká ismét, elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban. Az első öbölháborút elegánsan megnyerő idősebb Bush megverhető volt 1992-ben. Az ifjabb Bush, ha lehet még ügyesebben növelte népszerűségét, s szinte semmi esélye sem látszik a még ismeretlen kihívójának.

 

Kiderült azonban, hogy Bush nemcsak Irak dolgát akarja elintézni, hanem békét szeretne Izrael és a palesztinok között is. Mivel az arab világ számára - ha nem is voltak Szaddam hívei, - az iraki beavatkozás nehezen emészthető valami, az amerikai külpolitika legalábbis kiegyensúlyozott kell legyen Izrael és Palesztina között. Ez sok Izrael barát amerikai számára jelent konfliktust, és az elnök számos fenyegetést kapott már ezekből a körökből. Ráadásul népszerűsége csökkenőben van, s lehet, hogy a Soros-féle akció éppen átbillenti a mérleget a Bush ellenzők és a Bush támogatók versenyében.

 

Bush  ellen szól, hogy szinte naponta halnak meg amerikai katonák Irakban. Nem erről volt szó. Bizony nem felszabadítóként, hanem feldúlóként tekintenek az irakiak az amerikai katonákra. Miért is ne lenne így? Az egész iraki beavatkozás olyan, mint amikor éretlen gyümölcsöt eszik valaki. Élvezet semmi, s a káros hatások egyértelműek.

 

Hogy mindez elég-e Bush újraválasztásának megakadályozásához, nem tudom. De előbb-utóbb ez is kiderül.

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra