Megjelent: 2003.08.22. 21:23:14

 

A maffia javára

Az MSZP vezetése az csütörtöki elnökségi ülés után nagy hangon kijelentette, hogy a K&H bank és Kulcsár Attila ügye nem politikai kérdés, a rendőrségnek kell tisztáznia például, hogy ki mosott pénzt.

Igen ám, de a K & H-nál alkalmazott módszert a Medgyessy kormány alatt hozott rendeletmódosítás tette lehetővé. A változások révén az értékpapírok hozamából és elidegenítéséből származó összegeket minden további megkötés nélkül át lehet utalni bármilyen számlára. Korábban csak a számlatulajdonos nevére és csak az adott hitelintézetnél vezetett számlára lehetett pénzt utalni. Hiheti-e bárki, hogy ez a véletlen műve? 

Aligha. Demeter Ervin miniszter úr szerint sem lehet az új rendelkezés  figyelmetlenség, a véletlen vagy a hozzá nem értés eredménye. "A dologban tetten érhető a tudatosság." Szavai szerint a kormányrendelet módosításának előzménye, hogy "a Medgyessy-kormány az árfolyam-különbözet személyi jövedelemadóját eltörölte". "Ezzel lehetővé tette, hogy a nyilvántartási rendszernek ezt a részét ne használják" - mondta. A felületes szemlélő pedig csak arra gondolt, hogy Medgyessy többek között önmagának adott adómentességet. Most úgy látszik, többről van szó.

Sokkal többről. Ha egy kormányzat a bűnözők számára kedvező rendeletet hoz, akkor minden megtörténhet és gyors beavatkozásra van szükség.

Nemrégen olvastuk, hogy Szász Károlyt egy seprűnyéllel közösen kocogó ember hirtelen felindulásból verte meg. Derék és szakszerű rendőrségünk ezt a lehetőséget sem látja kizárva. Mi meg az a lehetőséget sem hallottuk még cáfolni, hogy Szász megveretése és a megfélemlítésére irányuló törekvések mögött az MSZP áll. Ha ilyen ügyleteik vannak, akkor persze hogy kellemetlen nekik egy független bankfelügyelet. S hogy akkor se legyen baj, ha mégis kiderül valami, ahhoz bizalmi embert kell ültetni a legfőbb ügyész székébe. Hogy ez csupa megalapozatlan, politikai indítatású vádaskodás? Talán. De pillanatnyilag van e jobb hipotézis, amely megmagyarázná a rendeletmódosítás, a Szász Károly és a Polt Péter elleni támadásokat? Mi nem ismerünk ilyent, ráadásul Keller most szemmel láthatóan a legfőbb ügyész ellen támad, akár frakcióvezetőjét is meghazudtolva. A fenti hipotézis semmiféle örömöt nem okoz, sőt boldogan adnánk hírül, hogy egy szó sem igaz belőle.

vissza Vissza a kezdőlapra