2003. szeptember 24. szerda 22:34

 

Rövid hírek

 

 

A Népszabadság információi szerint igen nagy a "morgás" a szocialista pártban és frakcióban a jövő évi költségvetés tervezete miatt. A képviselők sérelmezik, hogy nincs mozgástér a módosító javaslataiknak; a képviselők inkább a költségvetési hiányt növelnék, mintsem fékeznék a jóléti programot. A lap által megkérdezett szocialista politikusok mindazonáltal úgy vélték: lázadásig nem fajulnak a dolgok, nem fognak a kormány ellenében, ellenzéki támogatással módosító javaslatokat megszavazni.

 

¤¤¤¤¤

 

László Csaba úgy érzi: teljesítette, amit vállalt, de nem kapaszkodik a székébe. A pénzügyminiszter a Magyar Hírlapnak elmondta: természetesnek tartja az MSZP-ből őt érő, sokszor a menesztését követelő támadásokat. Úgy véli, hogy az adóelképzelések nem az ő tárcájától szivárogtak ki, de az ötletek tálalása nem volt mindig szerencsés. László Csaba a Napi Gazdaságnak pedig arról mesélt, hogy jövőre legalább 3,5 százalékkal bővülhet a gazdaság, majd 2-3 éven belül visszaállhat a számára optimálisan elérhető 4-5 százalékos növekedési pályára.

 

¤¤¤¤¤

 

Perek százainak kellene indulnia felháborító közpénzköltések ügyében a Legfelsőbb Bíróság hétfői ítélete nyomán - merült fel jogász körökben. A legfőbb bírói fórum véleménye szerint egy érvényes szerződés megállapításakor az üzleti életben a tisztességesen gondolkodó emberek értékrendje az irányadó mérce. Ezen kritérium pedig több nagy botrányt kavaró szerződés érvényességét is megkérdőjelezheti - írja a Népszava, mintha csak olvasták volna tegnapi Elég volt című írásunkat.

 

¤¤¤¤¤

 

A magyar vállalkozások azért nem jutottak üzletekhez az iraki újjáépítésben, mert a nyertes amerikai cégek más alvállalkozókat választottak maguknak Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége által finanszírozott munkálatokra a nyertes amerikai fővállalkozók amerikai, brit, iraki, kuvaiti és szaúd-arábiai alvállalkozóknak juttattak megbízásokat. Ebbe a körbe mások nem jutottak be. Emlékeztetőül: a Medgyessy kormány azzal indokolta az iraki kalandban való részvételt, hogy ezzel teremtünk lehetőséget az újjáépítésben való részvételre. Reméljük, hogy a kicsábított magyarok haza is jönnek, bár a szeptember 23-i gránáttámadás aggasztó jelenség.

 

¤¤¤¤¤

 

Budapesti központot alapított az olcsó repülőjegyeket kínáló SkyEurope Airlines. A légitársaság éves szinten legalább 200 ezer utasra számít Magyarországon. Christian Mandl vezérigazgató elmondta: november 14-től Londonba és Párizsba, majd december 15-től Milánóba és Zürichbe közlekedtetnek Budapestről naponta járatokat. A diszkont légitársaságok megjelenése megmozdította a légiközlekedési piacot, az európai hagyományos légitársaságok akciókkal teszik vonzóbbá kínálatukat és a szolgáltatások csökkentésével javítanak a hatékonyságon - mondta Nemes Ervin. A Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettese bejelentette: a Malév a téli időszakban újabb akciókat kínál az utasoknak. A légitársaság közelmúltbeli akcióinál mintegy 14 ezer utas élt a lehetőséggel és közel 500 millió forintos plusz forgalmat ért el a társaság. A hagyományos repülőtársaságok árai azonban még mindig értelmetlenül magasak.

 

vissza Vissza a kezdőlapra