2003. október 14. kedd 23:20

 

Rejtőt saját kérésére szállították az ügyészségre

 

Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre - közölte a legfőbb ügyész a belügyminiszterhez írt válaszlevelében.

 

A Magyar Hírlap mai száma szerint Lamperth Mónika levélben kért magyarázatot Polt Pétertől arra, hogy "miért vonta ki az ügyészség a rendőrségi nyomozás alól a Rejtő E. Tibort". A K and H Bank nyáron lemondott vezetőjét szeptember elején a rendőrség sikkasztással gyanúsította meg és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Polt Péter válaszlevelében rögzíti: Rejtő E. Tibor védője október 7-én a Fővárosi Főügyészség Büntetőbírósági Osztályához címzett kérelmében a fogva tartással kapcsolatban terjesztett elő panaszt, kérve, hogy a büntetés-végrehajtási felügyelettel foglalkozó ügyész soron kívül hallgassa meg.

Az illetékes ügyész másnap intézkedett az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Koordinációs Főosztályánál, hogy a gyanúsítottat október 9-én 9 óra 30 perckor ügyészi meghallgatásra állítsák elő - olvasható a levélben.

Polt Péter levele szerint a rendőrség október 9-én 7 óra 47 perckor küldött telefaxban jelezte az ügyészségnek, hogy - a nyomozati tervben nem szereplő, előzetesen nem egyeztetett - gyanúsítotti kihallgatást kíván foganatosítani.

A levélből kiderül, hogy a gyanúsítottat október 9-én 12 óra 45 perckor állították elő, az eljáró ügyész a fogva tartott panaszát jegyzőkönyvezte. Ez idő alatt a gyanúsított kérte, hogy a büntető ügyében eljáró nyomozás felügyeletét ellátó ügyész hallgassa ki. E kihallgatásra 14 órától 22 óra 50 percig került sor, amelynek tartalma megegyezik azzal, amelyről Polt Péter hétfőn szóban tájékoztatta Lamperth Mónikát.

A kihallgatást követően ügyészi döntéssel a gyanúsítottat büntetés-végrehajtási intézetbe helyezték el.

"Sajnálom, hogy a telefonon adott tájékoztatás - annak tartalmi ismertetése nélkül - nem tükröződött a Belügyminisztérium politikai államtitkárának parlamenti felszólalásában" - áll Polt Péter válaszlevelében.

A legfőbb ügyész a belügyminiszternek megküldött levelében rámutatott: az ügyészség olyan eljárási cselekményeket foganatosított, amelyek az ügyész kizárólagos hatáskörébe tartoznak és nem befolyásolják a nyomozati eljárás tervezett és jóváhagyott menetét, azzal együtt sem, hogy azonnali ügyészi döntést igénylő helyzet alakult ki.

Emlékeztetem Miniszter Asszonyt arra, hogy a büntetőeljárási törvény 165 Í-a (1) bekezdésének első mondata szerint "az ügyész rendelkezik a nyomozásról" - olvasható Polt Péter levelében.

A legfőbb ügyész levelében úgy fogalmazott: az eljárási cselekményekről és az ezekből nyert bizonyítékokról a nyomozó hatóságot a Fővárosi Főügyészség a törvényi előírásoknak megfelelően kellő időben tájékoztatni fogja. "Addig azonban a felmerült büntetőeljárási információk idő előtti kiszivárogtatóinak kell vállalniuk a felelősséget az eljárás esetleges meghiúsításáért".

"Megjegyezni kívánom, hogy nyugtalanítónak és az adott büntetőeljárás sikerét súlyosan veszélyeztetőnek tartom azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a széles nyilvánosság előtt törvényes nyomozati cselekményeket politikai vita tárgyává tesznek" - áll Polt Péter levelében.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra