2004. január 02. péntek 12:15

 

Újévi szentmise a Vatikánban

 

Legyen a 2004-es esztendő mindenki számára a béke és a kibontakozás éve - mondta az újesztendő első napján a vatikáni Szent Péter bazilikában II. János Pál pápa. Az újév első napján, a béke 37. világnapja és a Szűzanya ünnepének alkalmából tartott első idei vatikáni misét Angelo Sodano bíboros-államtitkár mutatta be, a pápa a bevezető és záró szertartásban vett részt, s ő mondta a szentbeszédet.

 

A megroppant egészségű egyházfő viszonylag jó fizikai formában jelent meg a délelőtti misén - beszédproblémái ellenére világosan formálta a szavakat -, majd vezette az Angelust, az Úrangyala imádságot.

A katolikus egyházfő homíliájában megismételte a hagyományosan január elsejére és a béke világnapja alkalmából hetekkel ezelőtt megfogalmazott békeüzenetének alapgondolatait, így azt a meggyőződését, hogy a béke lehetséges, s ezért kötelezettség is.

Új nemzetközi világrendet sürgetett, amelyben a fegyverek erejét a jog és az erkölcs erejének kell felváltania. Emlékeztette a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy szükség van az összefogásra és megbocsátásra a problémák megoldása érdekében. Nincs béke megbocsátás nélkül - erősítette meg a pápa, a Közel-Keletre is utalva. Leszögezte: sajnálatos módon Jézus szülőföldjén változatlanul drámai helyzet uralkodik, s a konfliktusokat csak a kölcsönös bizalom erősítésével lehet áthidalni, közös erőfeszítésekre van szükség minden érintett fél részéről.

Január elsejei szokásos békeüzenetében - amelyet még két héttel ezelőtt ismertettek a Vatikánban - II. János Pál hangsúlyozta: szükség van az igazságtalan és kilátástalan helyzetet teremtő-kiváltó okok felszámolására is, annak oktatására, hogy az emberi életet minden körülmények között tiszteletben kell tartani. Megerősítette, hogy csakis a nemzetközi jog, az ENSZ adhat felhatalmazást erőszak alkalmazására, s a világszervezet működésének tapasztalataira építve lehet csak kialakítani az új nemzetközi rendet.

MTI alapján

 

A homilia teljes szövege olasz nyelven

 

vissza Vissza a kezdőlapra