2005. január 30. vasárnap 15:39

 

A kiszámítható boldogság

 

Bulvár boldogságtan

 

Majdnem írtam, kiszámítható bolondság. Mégis közreadom ezt a bulvár boldogságtant, egyrészt mert farsang táján játszadozni talán megfelel, másrészt meg ha komolyan gondolkodunk a boldogságról, akkor nem árt tudnunk, hogy mások másként, nagyon másként vélekednek erről.  Az alábbiakban tehát jön a bevezető a bulvár boldogságtanba. Tudósok eszerint megtalálták a magyarázatot az emberiség egyik legnagyobb rejtélyére: mi a titka a boldogságnak? A válasz nyilvánvalóan nem egyszerűen az igaz szerelem, sok pénz vagy izgalmas munka birtokában lenni. Azt, hogy boldog vagy-e egy  "szellemes" képlettel ki is számíthatod.

Boldogság = Sz + (5xÉ) + (3xM)

Sz a Személyes Jellemvonásokat takarja, beleértve az életszemléletet, alkalmazkodóképességet és rugalmasságot.
É az Életminőséget jelenti, egészséghez, anyagi biztonsághoz és barátsághoz fűződő viszonyunkat tekintve.
M a Magasabb Rendű Szükségleteinket jelenti, magába ölelve az önbecsülést, az ambíciókat és a humorérzéket.

A legtöbben valószínűleg nem is tudják, mi a boldogság, azt hiszik sok pénzt, menő autót vagy nagy házat jelent. De azok az emberek, akiknek mindez megvan, nem szükségszerűen boldogabbak, mint azok, akik egyszerűen csak élvezik az életet. Úgy tűnik, megszállottan tudunk arra figyelni, mi az ami rossz vagy hiányzik, vagy amink nincs, ahelyett, hogy arra figyelnénk, mit szeretnénk, és aztán azt megszereznénk. Vagyis a boldogság ezek szerint mégiscsak valaminek a birtoklása. Pedig a fenti három sor inkább a mi saját képességeinkre utal. Méginkább ez az utóbbi erősödik meg, ha az alábbi kérdésekre keressük a választ:

1. Társaságkedvelő, energikus, rugalmas és változásokra nyitott vagy?
2. Pozitív az életszemléleted? Hamar felépülsz a kudarcokból és úgy érzed, kézben tartod az életed?
3. Összhangban vannak-e egészségi, anyagi, biztonsági feltételeid, döntési szabadságod és közösségi érzeted valóságos létszükségleteiddel?
4. Számíthatsz-e a hozzád közelálló emberek támogatására? El tudsz-e mélyülni abban, amivel éppen foglalkozol és tevékenységed megfelel-e elvárásaidnak? Fontosnak érzed magad, amikor belekezdesz egy tevékenységbe?

Minden kérdésnél osztályozd magad. Képzelj el egy tízes skálát, ahol 1 az "egyáltalán nem" és 10 a "teljes mértékben"
Mind a négy kérdésre döntsd el külön, hogy 1 és 10 között hol állsz.

Ha az embereket kérdezgetjük a boldogságról, sajátos válaszokat lehet kapni. Íme: 
Tízből négy férfi állította, hogy a szex boldoggá teszi, és tízből hárman kedvenc sportcsapatuk győzelmétől is boldogabbak. Tízből hét nőnek a boldogság a családdal eltöltött időhöz kapcsolódik, és négyből egy nő a fogyást is boldogságnak találta. A flörtölést a férfiak inkább kiemelték, mint a nők. A fizetésemelés és hobbitevékenység is a férfiaknak fontosabb. Ugyanakkor a nők a nyári napsütéstől boldognak érzik magukat.

Elég a szamárságokból, nézzük a számokat. Az első és második kérdésére adott pontszámokat összeadva kapjuk Sz értékét. A  harmadik kérdés pontszáma az É értéket adja ki, a negyediké pedig az M-et. Már csak az van hátra, hogy helyettesítsd be ezeket a fenti képletbe és egy feltehetően kétjegyű számot kapsz. Ha hinnél az efféle játszadozásnak ebből megtudnád, hogy boldog vagy-e: minél közelebb a százhoz, annál nagyobb a boldogság.

Aki tovább akar bulvárosodni, az ide kattintson. Akinek pedig ez elég volt, de a boldogság, mint téma még érdekli, lépjen tovább IDE.

Surján László

.

vissza Vissza a kezdőlapra