2005. január 30. vasárnap 21:55

Boldogság és politika

 

2003-ban Richard Layard angol közgazdász három előadást szentelt a társadalmi boldogság kétségkívül fontos kérdésének. Az előadások színhelyéül a patinás gazdaság- és társadalomtudományi egyetem, a London School of Economics szolgált.

Az Egyesült Államokban, Angliában és Japánban végzett kutatások szerint - és ez nagy valószínűség szerint igaz más európai országokra is - hiába javult jelentős mértékben a lakosság anyagi helyzete, az állampolgárok mégsem elégedettebbek életükkel, mint fél évszázaddal korábban. Layard professzor a társadalmi boldogság hét alapvető tényezőjét jelölte meg, úgy mint:

Ezekre a tényezőkre igenis lehet sikeres társadalompolitikát építeni.

Layard szerint Nagy-Britanniában például elsősorban az emberek mentális állapotáról feledkeznek meg a döntéshozók. A különböző mentális zavarok okozzák az országban jegyzett fogyatékosság 50 százalékát, mégis, az orvosi kutatásokra szánt összegeknek csupán öt százalékát fordítják erre a célra. S bár a súlyos depresszió általában kezelhető, mégis csupán az esetek egynegyedénél alkalmaznak bármilyen kezelést.

A munka világában a teljesítmény-elv gyakran a kiemelten fontos biztonságérzet rovására érvényesül. Megoldást jelenthet például a dolgozók biztonságtudatának és jóléti támogatásainak növelése, amit Layard szerint a családok támogatásával kell kiegészíteni. Számos kutatás támasztja alá azt is, hogy kulturális háttértől, életkortól és jövedelmi szinttől függetlenül a házasemberek a fejlett világ legboldogabb polgárai.

Továbbá nagyobb támogatást érdemelnének az önkéntes civil szervezetek, tekintve, hogy a közösség iránti elköteleződés és a társadalmi kapcsolatok egyéb formái az elégedett élet legfontosabb tényezői.

Ennek a Layard féle hét pontnak - amelyekkel az origo ismertette meg a magyar olvasókat, - a fényében értékeld, hogy az SZDSZ háza táján mi mindenben látják a liberális politika által irányított ország fő jellemzőit. Látogass el az enorszagom.hu oldalra, s az ottani kérdéseket vizsgáld a fenti hét szempont szerint. Még a butugya bulvár boldogságtan is jobban illeszkedik Layardhoz, mint a szadi 44 kérdése.  E parlamenti küszöb alatt tanyázó kormányzópárt mostani kérdőíves akciójának kritikáját is érdemes elolvasnod. A kritika annyira találó, hogy mi nem is akarunk most mélyebben foglalkozni a szabaddemokratákkal. Pillanatnyi célunk csak annyi, hogy rámutassunk: az általuk liberálisnak vélt elvek - Layard professzor szerint - nem vezetnek egy országban sem a boldogabb élethez.

Persze sokan nem hisznek ma a politika boldogság-teremtő erejében, s maguk keresik a megoldást. Számukra is akad jó tanács bőven, csak kattintsanak IDE.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra