2005. január 27. csütörtök 00:09

 

Balettáncos vagy hosszútávfutó?

 


A napokban több cikkben is foglalkoztunk Hiller pártelnök úrral. Az arányosság is megkívánja, hogy Gyurcsányról is legyen mondanivalónk, bár korábban már több írásunk próbálta árnyalni a róla festett képet. (Pl:
 Gyurcsány Ferenc nem ért hozzá, vagy nem érdekli

Rekordok dőlnek  - Kábult pókok

Gyurcsány hatása a pártok népszerűségére

Gyurcsány a Fidesz utcájában

Csalódtam Gyurcsányban

Gyurcsány és a jótékonyság

Gőgős Gyurcsány Gedeon mondásai)

Ezekben nem láttuk őt sem balettáncosnak, sem hosszútávfutónak. Mivel a publicisztikákban ez a két kép jelent meg róla, mi sem térhetünk ki ezen megközelítések elől.

Az állóképességét vesszük górcső alá. Tavaly elfoglalta a startnál a helyét, megszerezte az induláshoz való jogot, most erre még párt pecsétet is rakatott: hivatalosan is miniszterelnök jelölt lett. Nekilendült és megkezdte a hosszú futást. Bírja-e majd? Csontos János szerint aligha. Nézzük, mit írt a Magyar Nemzetben (2005. jan. 26): „A belső puccs útján hatalomra jutott miniszterelnök meggyőződésem szerint olyan pozőr, akinek nincs egy őszinte mozdulata; személyisége mentálisan szemlátomást terhelt; úgy blöfföl, hogy még 20-ra sem átall lapot kérni; kormányzása pedig Potemkin-falu, amihez még a papírmasé díszleteket sem állítja fel; értelmisége egyszerűen hinni akar benne, mint egyfajta muszáj messiásban". Farkasházy Tivadar „a vitézlő Gyurcsány Ferencet” a spiccelő balett-táncoshoz hasonlította, akinek a lába alig érinti a földet, azaz a valóságot. Csontos: „A baletthasonlat csupán szerény kísérlet az országrontás érzékeltetésére – a mutatvány gyatra mentegetése pedig (nehéz ám kitartóan spiccelni) egyenesen szánalmas: aki nem tud spiccelni, nagy ívben kerülje el a Hattyúk tavát.”

De ne gondoljuk, hogy csak jobbról merülnek fel kételyek. A Magyar Hírlapban Kósa András sem biztos, hogy a hosszútávfutás gyurcsányi műfaj: "Az a kérdés, hogy ki bírja jobban szusszal a leghosszabbnak ígérkező választási kampányt. Gyurcsánynak akár túl hosszú is lehet. Amilyen nagy lendülettel kezdett ősszel, akár ki is fulladhat jövő áprilisig".

Jövő áprilisig? Bizony. Már csak 14-15 hónap van hátra. Ezt azonban a magyar polgároknak nehezebb lesz kibírni, mint Gyurcsánynak lefutni vagy spiccelni. Nehezek lesznek ezek a hónapok, de megéri: látni fogjuk, - ha lefutja a távot, ha nem, - hogy leszerepel.

 

Surján László

.

vissza Vissza a kezdőlapra