2005. április 28. csütörtök 23:27

 

Egy éve vagyunk EU-tagok

 

Az Unióba való belépésünk óta eltelt egy év. Tegnapi anyagunkban mi is mérleget készítettünk a hivatalos statisztikai adatok alapján. Nem igen lehetünk elégedettek az eredményeinkkel. A szocialisták viszont elégedettek. Az alábbiakban olvasható az MTI-ben megjelent MSZP közlemény, melyet az EU-évfordulóra adtak ki, s mellette közreadjuk a Fidesz frakció EU-kabinetjének reagálását is.

 

 

EU-évforduló - Egyéves a magyar EU-tagság - MSZP

 

Budapest, 2005. április 27., szerda (MTI) -

Az MSZP országgyűlési frakciója sikeresnek értékeli Magyarország uniós tagságának első évét - mondta az MTI-nek szerdán Varju László, a szocialisták frakcióvezető-helyettese Magyarország EU-csatlakozásának május elsejei, első évfordulója kapcsán.

A kormánypárti honatya szerint Magyarországon egyre többen érzik úgy, hogy valóban európai polgárként tudnak élni. Ehhez természetesen hozzá kell, hogy járuljon, hogy a csatlakozással együttjáró fejlesztési elképzelések is megvalósuljanak - jelentette ki Varju László.

Utalt arra, hogy intenzív munka folyik a Nemzeti Fejlesztési Terv első szakaszát érintő programok megvalósítása érdekében, és hogy a három évre vonatkozó, 1350 milliárd forint felhasználásának keretében számos fontos beruházás jöhet létre.

Rendkívül fontosnak mondta, hogy a fejlesztési terv második szakasza érdekében is folyik a tervező munka, az eddig elfogadott dokumentumokat társadalmi vitára bocsátották.

Mint hangsúlyozta, pártja és frakciója támogatja a bővítési folyamat folytatását, és kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarország konkrét tettekkel is elősegítse Románia csatlakozását.  

Közlemény

(Reagálás Varju László nyilatkozatára)

 Amint azt a mai nyilatkozat is bizonyítja, a kormánypártok EU-tagságunk első évének kapcsán sikerpropagandát folytatnak, nap mint nap hangzatos és a valóságtól elrugaszkodott bejelentéseket, értékeléseket tesznek közzé.

 

Nem hajlandóak tudomást venni arról a tényről, hogy a gazdák, a vállalkozók és az önkormányzatok döntő többsége a csatlakozás vesztesének érzi magát. Uniós tagságunk első 12 hónapja – a Kormány állításával szemben – nem a megragadott, hanem az elszalasztott lehetőségek éve volt. Legfőképpen azért, mert a Kormány ráült az Európából érkező pénzekre: elég csak arra gondolnunk, hogy ez idáig a 2004-2006 évi uniós keret mindössze 1,3 %-át fizették csak ki a jogosultak számára.

 

Ilyen teljesítmény mellett aligha meglepő, ha a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a Gyurcsány-kormány EU-bizonyítványát elégtelenre értékeli.

  

Budapest, 2005. április 27.

  Nógrádi Zoltán

országgyűlési képviselő

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

EU Kabinet

 

.

Vissza a kezdőlapra