Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN                                                                                                       K/     Írásbeli kérdés

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. § (2) bekezdése alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani az ügyben illetékes miniszterelnök  a külügyminiszter alkalmassága tárgyában.

 Megengedhető-e, hogy a Magyar Köztársaság külügyminisztere ne ismerje az Európa Parlamentbe küldött megfigyelő képviselők jogait és az Unió működésének alapelveit?

Tisztelt Miniszterelnök !

Mindannyiunk meglepésére Kovács László külügyminiszter úr, pártelnök megszégyenítő tudatlanságról tett tanúbizonyságot, amikor 2004. március 16-án az országgyűlésben Ékes József képviselő úr napirendelőtti felszólalására válaszolva számon kérte az ellenzéki képviselőkön, hogy miként szavaztak az Európa Parlamentben. A külügyminiszter arra a szavazásra volt kíváncsi, amelynek révén a parlament elítélte az ön demokrácia és Európa ellenes ötletét a közös listáról. Önnek, miniszterelnök úr, nem kell ismernie a részleteket, tehát elárulom, hogy azon államok képviselői, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, nem szavazhatnak az Unió parlamentjében.

Szomorú, hogy ide süllyedtünk. Egyetlen kérdésem van: alkalmasnak tartja-e Ön ezek után Kovács Lászlót arra, hogy irányítsa a Magyar Köztársaság külpolitikáját és diplomáciai szolgálatát?

Budapest, 2004. március 16.

Köszönti: 

Dr. Surján László
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség

Melléklet:    Parlamenti napló - részletek
                   Ékes József felszólalása
                   Kovács László válasza

vissza Vissza a kezdőlapra