Újabb értelmetlen feszültség-keltés

A napilapok (Napi Magyarország, Magyar Hírlap)  is beszámolnak a Külügyi bizottság március 16-i üléséről.

A Szocialista párt képviselői Molnár Gyula vezetésével már a délelőtti zárt ülésen, éles hangon kifogásolták azokat a jelölteket, akik nem tartoznak a régi külügyi apparátushoz. A feszült hangulatú vita részleteit az ülés zártságára való tekintettel nem ismertetjük, de a feszültség a délutáni ülésen is folytatódott, ekkor Martonyi János külügyminiszter volt a bizottság vendége, aki ugyancsak zárt ülésen számolt be az uniós csatlakozással kapcsolatos tárgyalásokról.

A vita nyílt ülésen folytatódott a magyar külpolitika elmúlt egy évéről. A szocialisták úgy látták, hogy a kormány nem törekszik széleskörű politikai és társadalmi párbeszédre, és a parlamentet megkerülve dolgozik az integrációs ügyeken. Érdemi megbeszéléseket sürgettek. Vádjaikat a külügyminiszter úr tételesen cáfolta, hiszen például a kormánykoalíció bevezette az integrációs vitanapokat és ebben az évben kétszer is írásos beszámolót ad a Parlamentnek a tárgyalások állásáról. Ezen kívül a külügyminiszter a frakcióvezetők bevonásával hatpárti konzultatív fórumot teremtett, melynek megbeszélésein a külügyi és az integrációs bizottság elnöke, sőt a házelnök is meghívott. A kormánypárti képviselők érthetetlennek és értelmetlennek találták az MSZP magatartását, melytől a szabaddemokrata képviselők is egyfajta jól érzékelhető távolságot tartottak.
Szomorú, hogy az ország jövőjét alapvetően befolyásoló és fejlődésünket elősegítő lépésekről alacsony színvonalú, indulatos kifejezésekkel kísért vitát kényszerített a bizottságra az MSZP.

Vissza a kezdőlapra