Megjelent:2003.07.28. 23:33:39

 

 

Előbb-utóbb minden kiderül... 3.

Előbb-utóbb minden kiderül, írtam már kétszer is. Ez a harmadik nekifutás, s ekképp akár már sorozatról is beszélhetnénk.

A három írás közül az elsőben voltak már kiderült dolgok, a másodikban az előbb inkább utóbb-nak látszik. Most egy olyan témával kell foglalkoznunk, amelyben szintén sok a kérdőjel, de amely belátható időn belül tisztázódni fog.

A magyar gazdaság helyzetéről van szó, s arról, mennyire sikerül a kormánynak versenyhelyzetbe hoznia a gazdaságot. Az eredmény eddig lesújtó. Az európai uniós csatlakozásra váró közép-európai országok mindegyikében romlott a gazdaság versenyképessége de az egy termékre jutó munkaköltség Magyarországon jóval kedvezőtlenebbül alakult, mint a másik négy tagjelölt országában - állapítja meg a gazdasági növekedést vizsgáló nemzetközi szervezet egyik igazgatója, Gáspár Pál. A Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Szlovéniát összehasonlító tanulmány hangsúlyozza, hogy a forint sávközepének eltolása, a hazai valuta mesterséges gyengítése nem éri el célját a versenyképesség növelésében.

A kormány a világgazdaság fellendülésének szívó hatásában és magában az európai integrációban reménykedik. Az európai integráció arra jó, hogy a mozgásban, lendületben lévő gazdaság fejlődését felgyorsítsa – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Magyarország válsághoz közeli állapotban van. Növekedés, fejlesztés és beruházás helyett a kormány éppen megszorításokra készül. Megszorítással el lehet érni a költségvetés átmeneti egyensúlyát, de nem lehet az országot olyan állapotba hozni, hogy ki tudja használni az európai uniós csatlakozás lehetőségeit. A pénzügyminisztérium épp most ismerte be, hogy az idei hiány nagyobb lesz a vártnál, annak mértékét a hazai termékek értékének 4,5 százaléka helyett már 4,8-ra várja. A hírek alapján úgy tűnik, Orbán Viktor ellenzéki vezetőkén is jobban látja a teendőket és a kétségtelenül nehéz helyzetben is jobb javaslatai vannak, mint a kormányzó erőknek. A szocialistáktól csak annyi telik, hogy alkalmazzák a régi technikát: el kell híresztelni, hogy három nagy pofont fogunk kapni, s azután szinte ajándéknak érezzük, ha csak kettőt kapunk. Így készül az MSZP megvédeni az 53. heti nyugdíjat és a lakástámogatásokkal kapcsolatos adókedvezményeket. Felmérték ugyanis, hogy ezeken a területeken nagyobb a politikai veszteség, mint a gazdasági nyereség. Mindez azonban csak toldozgatás-foltozgatás. A Kovács-féle demagógia mindig felteszi a már megunt lemezt, a bajok oka az előző kormány hibás gazdaságpolitikája volt. Tényekkel azonban ezt nem lehet alátámasztani, csak a gyűlöletkeltés marad, az érzelmek felszítása. 

Előbb-utóbb viszont kiderül, elég-e ez ahhoz, hogy a választó elfogadja az ígéretek ismételt megszegését, vagy sem. Előbb-utóbb a többség alighanem felismeri: helyes választ csak a polgári oldaltól kaphat egyre égetőbb kérdéseire. Előbb: 2004-ben, az európai parlamenti választásokon, utóbb: 2006-ban, a magyar országgyűlési választások során. Remélhetőleg mindkétszer jó döntés születik.

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra