2004. január 24. szombat 20:51

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR

Az ember élete koncentrikus körökben zajlik. A személy a családban teljesedik ki, a családokat a település, azt pedig rendre a megye, a régió, az ország veszi körül. E körök jelzik látóhatárunkat. beszélhetünk még az egész Földre kitekintő gondolkodásról is, bár ez csak kevesek sajátja. Az Európai Unióba belépő Magyarországnak hozzá kell szoknia, hogy a nemzeti méretű (amely nálunk nem is azonos az ország-mérettel) és az egész Földre vonatkozó gondolkodás közé be kell iktatni az európai látóhatárt.

 

Regionális fejlesztés az Unióban

 

Kik juthatnak hozzá a regionális fejlesztési forrásokhoz?

     A forrásokat az egy főre jutó GDP és a munkanélküliségi ráta alapján osztják szét. Feltétel, hogy a pályázó régióban az egy főre jutó bruttó össztermék az uniós GDP-átlag 75 százaléka alatt legyen.

A szegény rokonok megjelenése - a Tizek minden régiója a fenti átlag alatt van - leviszi az Unió egészének átlagát. Lesz 18 olyan régió, amely eddig támogatás kapott, helyzete egy csöppet sem javult, de az új átlag fölé kerülnek, tehát elesnek a támogatástól. Arra lehet számítani, hogy a jelenlegi és a jövendő tagállamok egyenlően osztoznak a rendelkezésre álló pénzen. Ez Michel Barnier biztos becslése, ami  a jelenlegi előrejelzések összesítéséből adódik.

A Bizottság amellett érvel, hogy a költségvetési év végéig ki nem fizetett regionális célú támogatásokat automatikusan az új, növekedési és versenyképességi alapba folyassák be. Az új alapot  egymilliárd euróban maximalizálnák.

Surján László dr.

Korábbi "kitekintéseink":

Január 16.

Január 17.

Január 21.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra