2005. október 21. péntek 20:17

 

Szégyenpadon

Betelt a mérték, kitelt a becsület

Tegnap már részletesen ismertettük az Európai Bizottság véleményét a hazai költségvetésről. Mára is maradt még a mondanivalóból. Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa úgy véli,  „példátlan” az, hogy a Gyurcsány-kormány már másodszor nem követi Brüsszel ajánlásait az ijesztően magas hiány csökkentésére. Sikerült tehát elérni, hogy pellengérre állítsanak. Tudod-e kedves olvasó, hogy mi az a pellengér? Bizonyára igen, de engedd meg, hogy megmutassuk ezt a mostani helyzetet. Világ csúfja, nevetség tárgya lett a két csaló:

Nagyításhoz kattintson a képre! 


A bizottság tegnapi ülésén azt is megállapította, hogy a magyar költségvetés helyzete július óta jelentősen romlott: az eredeti 3,6 százalékkal szemben a kormány immár 6,1 százalékos hiányt irányoz elő az idei évre. Magyarország 2006-ra szintén jelentős módosításokat végzett céladataiban, amelyeket az eredeti 2,9 százalékról 5,2 százalékra emelt. A bizottság ezért a tanácsnak azt javasolja, hozzon olyan döntést, amely szerint Budapest ismét elmulasztotta kiigazítani túlzott deficitjét. Újságíró kérdésére, hogy – tekintettel a Gyurcsány-kormány rendkívüli felelőtlenségére, vagyis arra, hogy a választási kampányban tovább növelheti a hiányt – nem állna-e a magyar gazdaság érdekében megindítani a strukturális alapokhoz adott uniós segély megnyirbálását, Almunia így válaszolt: ez az eljárás a túlzott deficiteljárástól független, s ennek megindítását komolyabban még nem mérlegelték. Mellesleg nem is rájuk, hanem a kohéziós alapok kezelőire tartozik a kérdés, amelynek gondolatát egyébként már Brüsszelben is felvetették. Idén aligha kerül rá sor, hiszen nincs épeszű ember, aki arra gondolna, hogy Gyurcsányék ezek után ne tennének meg mindent a megegyezésért. A pellengérre állított urak nem magukat, hanem hazájukat szégyenítik meg. Egyébként megszégyenítették Almuniat is, mert a nyáron még elhitte, hogy Veres azt teszi, amit ígér.

Nagy baj az is, hogy a gondokra a kormány továbbra sem cselekvéssel, hanem szómágiával, egyfajta strucc politikával válaszol. Az Európai Bizottság megállapította: a magyar hiánycélok tarthatatlanok, Az uniós testület kritikáira Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára úgy reagált: tartható az államháztartási hiány három százalék alá csökkentése 2008-ra. Katona közölte, hogy nincs alapvető nézetkülönbség a tárca és az Európai Bizottság között: míg a bizottság statikus elemzésekből indul ki, a tárca folyamatában értékeli az eredményeket, s ez optimizmusra ad okot. Katona nem mondott igazat, hiszen a Európai Bizottság eleve kétségbe vonja, hogy a 2006. évi hiánycél tartható volna. A Magyar-Hon-Lap Tények sorozata épp most mutatta ki, hogy amióta nem Orbán kormányoz, mindig eltért, és mindig nagyobb lett a hiány a tervezetnél. Miért lenne ez másképp most?  Mellesleg Orbánéknak háromszor sikerült kevesebb hiánnyal zárni az évet, mint a tervezett.

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Pénzügyminisztérium álláspontját nem osztják az uniós bizottság állásfoglalását kommentáló elemzők sem. Kizárt, hogy hazánk 2010-ben be tudja vezetni az eurót. Reinhard Cluse, az UBS befektetési csoport londoni elemzője az MTI-nek elmondta: még a magyar kormány által kitűzött 2006-os hiánycél tartása esetén is szélsőségesen nehéz lenne 2008-ig három százalék alá csökkenteni az államháztartási deficitet, a hiány azonban jövőre akár 1-2 százalékponttal még magasabb is lehet a felülvizsgált hivatalos célnál.
Hasonló állásfoglalást adott ki a Dresdner-csoport, amely arra figyelmeztetett, hogy hazánkban az elmúlt é
vekben semmilyen érdemi költségvetési konszolidáció nem ment végbe, „csupán kiterjedt kreatív könyvelés zajlott”, ezért elérhetetlennélt a 2010-es magyar euró csatlakozás. A Reuters hírügynökség elemzői sem adtak hitelt azoknak a kormányzati ígéreteknek, amelyek arra vonatkoznak, hogy 2008-ra az euró bevezetéshez szükséges háromszázalékos szint alá csökken a magyar államháztartás hiánya. Az Európai Bizottság jelentése alapján a hírügynökség térségi elemzői a 2010-es hivatalos céldátum helyett a magas deficit miatt 2013-as euró-övezeti csatlakozást jósolnak.  A nagy államháztartási hiány és az államadósság miatt Magyarország legkorábban 2012–2013-ban léphet az euró övezetbe – véli a Le Monde című francia napilap tegnapi gazdasági elemzésében. Veres még hivatkozhat arra, hogy parancsra tette, amit tett. Gyurcsány azonban nem mutogathat másra. Rá mutogatnak, épp ezért képünk tanúsága szerint Veresnél tovább kell magát mutogatnia. Ám, ha jövő ősszel is ő lesz a miniszterelnök, akkor ránk fognak mutogatni. Meg is fogjuk érdemelni. Ma mit teszel az ügy érdekében? - teszem fel konokul a kérdést.

Surján László

Vissza a kezdőlapra