Népművészet

KékDolmány

Van egy félig kész honlap, a http://www.kekdolmany.ini.hu. Kiírja, hogy coming soon, de az ember többnyire hiába vár. Pedig jó lenne, ha láthatnák. A Kék dolmány Alapítvány megtisztelte a MHL-ot azzal, hogy ne kelljen soká várnunk az említett oldalon.

S amit kaptunk, attól elállt a szemünk-szánk. Hatalmas népművészeti anyag, felbecsülhetetlen érték. Az Alapítvány engedélyével és felkérésére megosztjuk olvasóinkkal. Pontosabban csak hozzákezdünk a dologhoz, mert időnk, erőnk nekünk is véges. Célunk, hogy felkeltsük e gyűjtemény iránt az érdeklődét, hiszen tudományos rendszerzésre, feldolgozásra vár az anyag, ami pedig tudjuk jól, pénzigényes munka.

Az alapítvány célja egyébként az alapítók kizárólagos tulajdonában lévő néprajzi gyűjtemény bemutatása és felhasználása a fiatalok képzéséhez egy élő hagyományőrző ház keretében. Örülünk, hogy a Magyar-Hon-Lap virtuális háza a maga korlátozott módján hozzájárul e cél megvalósításához. Az alapítványtól egy hosszú tanulmányt kaptunk, bőséges illusztrációkkal. Címe: A századforduló népi díszítőművészete a Kárpát-medencében és a Kárpátokon túl.

Most induló KékDolmány sorozatunkban ebből a tanulmányból közlünk részleteket és illusztrációkat. Díszítsük hát már belépéskor hagyományőrző házunkat egy szép fából faragott kereszttel:

 

 

A KékDolmány sorozat tagjai:

Bevezető

KékDolmány01

KékDolmány02

Fonás-szövés

Hímzések

Bőrhímzés

Használati tárgyak

A gyűjtemény tulajdonosai:

Gábor Zsuzsa
foto: Gábor György
elérhetőség: kekdolmany@gmail.com
tel: 00-36-70/2685549

 

vissza Vissza a kezdőlapra