Archív anyagaink
2004. november

 

(nov.30.)

Megkérdeztük:

Kovács Margit
Kossuth-díjas keramikus, szobrászművész
102 éve, 1902. november 30-án született Győrött

Gyurcsány és csapata  

A kádári emlőkön nevelkedett baloldali értelmiség nem hisz az abszolút korlátokban. Könnyen a törvények fölé helyezi magát, ezt szokta meg egész életében. Nem érzi s talán nem is érti, mit jelent az a szó: jogállam. Ez a politikusi garnitúra nem méri magát semmiféle objektív külső mércéhez, erkölcshöz. A választási siker tesz számára jogossá mindent, ami a cél érdekében történik. Hol vagyunk már a minden ország támasza és talpköve a tiszta erkölcs szemlélettől?

Szécsény üzent: jó lenne, ha Gyurcsány igazat is mondana   

Áder János hétfői napirend előtti felszólalása.

 Család és egészség 5.  

Surján László írásának 5. része. (A hét részből álló cikk egybefüggően is olvasható az "Olvasnivaló" rovatunkban.)

Röviden

A kormánypártok pénzkérdésnek tekintik a kettős állampolgárságot - A Helsingin Sanomat finn napilap tárgyilagos hangnemben számol be a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyarországi népszavazás ügyéről. E szerint a kormánykoalíció két pártja a Magyarországtól elcsatolt területek magyarságának problémáját pénzkérdésnek tekinti, míg az ellenzék pártjai szerint itt elsősorban morális, emberiességi kérdésről van szó. (Finnország az Oroszország területén maradt finnségi népek /finn, karjalai, inkeri, stb./ fiai számára megadja a finn állampolgárságot, ha a négy nagyszülő közül legalább az egyik bizonyíthatóan finn.) 

 

Honlap ajánló - Kivételesen angol nyelvű holapot ajánlunk mindenkinek, aki az Ukrán események és a narancsos forradalom iránt behatóan érdeklődik. Képünkön a "gáz hercegnőnek" is ismert, de a tüntetők körében ukrán Jean d'Arc-nak nevezett Julia Tyimosenko.
Brüsszelben is volt tüntetés Ukrajna ügyében. A Jukasenkót támogatók körében ott volt F. Adwent és C. Tannok is, akik az Európai parlament ukrán bizottságának alelnökei.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.29.)

 

In memoriam Bubik István  

A Magyar-Hon-Lap egy másfél évvel ezelőtt készített riporttal tiszteleg az elhunyt színész emléke előtt.

Majnek Antal munkácsi megyés püspök üzenete   

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nevében Majnek Antal megyés püspök az alábbi nyilatkozatot küldte a december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán

Vajdasági mindennapok     

Szívszorító de egyben szívet melengető is, ahogy Papp Ferenc ragaszkodik szülőföldjéhez s ugyanakkor magyarságához is. Gondoljunk erre is december ötödikén.

 Család és egészség 4.  

Surján László írásának 4. része. (A hét részből álló cikk majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.)

MSzOSz riogatás     

A minap postaládánkba (és a környékünkön minden postaládába) bedobták egy szórólapot, úgy mond a nyugdíjasok tájékoztatására. Aláírók az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége, a Vasutas Szakszervezet Nyugdíjas Szervezete és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. A szórólap szövege sok igazságot tartalmaz, de nem a valóságot.

Felhívás Székelyudvarhely testvértelepüléseinek polgáraihoz     

"Nekünk, székelyudvarhelyi polgároknak meggyőződésünk, hogy a magyar nemzet életében sorsfordító jelentőségű lesz a 2004. december 5-ei magyarországi népszavazás. Az anyaország polgárainak megadatott az a történelmi lehetőség, hogy bebizonyítsák: nem létezik magyar átok, a nemzet fontos pillanatokban igenis összefog. "

Röviden

Elsöprő fideszes győzelem az időközi választásokon - Sopronban érvénytelen - Nagy Andor a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 69,7 százalékával magabiztosan nyerte a választást Szécsényben, az MSZP-s Borenszky Ervin a voksok 24,5 százalékát kapta. Sopronban 0,8 százaléknyi szavazat hiányzott az érvényességi küszöbhöz. Firtl Mátyás itt a szavazatok közel 80 százalékát szerezte meg.

 

Együttműködési megállapodás - November 27-én szombaton délelőtt a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) a Protestáns Újságírók Szövetségével (PRÚSZ tartott közös tanulmányi napot, a Budai Ciszterci Rendház Himfy utcai dísztermében a szekularizált világ megjelenése az egyházi sajtóban és médiában témakörben. A tanulmányi napon Szikora József, a MAKÚSZ, illetve Novotny Zoltán, a PRÚSZ elnöke aláírta a két újságíró-szervezet együttműködési megállapodását, amelynek értelmében összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a társadalmi tudatot rendkívüli mértékben befolyásolni képes média építő, ne pedig romboló erő legyen.

 

Hétfőtől drágább az üzemanyag - A Mol Rt. vasárnap kölzölte, hogy hétfőtől a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát két forinttal, a gázolajét pedig 1 forinttal emeli, a jövedéki adókedvezmény csökkenése miatt. Így a 95-ös ólmozatlan benzin literje 243,5, a 95-ös keveréké 246,5, a 98-as ólmozatlané 252,5, a Diesel gázolajé pedig 233,0 forintba kerül majd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.28.) Vasárnapi gondolat

 

Közlekedési balesetben elhunyt Bubik István

Nyugodjék békében!

 

 

 Még nem volt olyan, hogy egy kormány a saját népe ellen kampányoljon  

Ülésezett a Kereszténydemokrata Néppárt Választmánya. A Választmány egyszerűsítette a párt alapszabályát és aktuális politikai kérdésekkel, elsősorban a december 5-én tartandó népszavazással foglalkozott. A meghívott vendég ezúttal Áder János frakcióvezető volt. Az ülésről részletesen beszámolt a fideszfrakció.hu  

 

 

 Orbán Viktor:  Merjetek jót tenni! 

Úgy tűnik, ma még nem tudunk válaszolni arra, ma még csak vitatkozni tudunk arról, kik is vagyunk, mi, magyarok valójában. Törött nemzetként újra és újra egy törött tükörben próbáljuk felismerni önmagunkat. Ezzel kezdte, de lelkesítő gondolatokkal folytatta mai beszédét a Fidesz elnöke. Itt a teljes beszéd szövegét töltheted le. A Tallózóban rövid hír az összefogás napjáról.

 

 

 Mindenért mi magyarok vagyunk felelősek  

Minden józan ember elborzad a gondolattól, hogy a KDNP után az MDF is öngyilkosságra készül. Kár érte, többre volt hivatott. M. Szabó Imre ebben a cikkben nemcsak szörnyülködik, hanem az MDF szellemiségét hitelesen megjelenítő (immár kizárt vagy kilépett) képviselők iránt határozott rokonszenvet érez. Méltán.

 Család és egészség 3.  

Surján László írásának 3. része. (A hét részből álló cikk majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.)

 

Gombos  

Munkanaplónak is mondhatnánk M. Szabó Imrének ezt az írását, amely bepillantást enged a délvidéki magyar életbe. Rajtuk segítene a leginkább, ha magyar, s ezáltal európai polgárok lehetnének.

 

Röviden

Az ukrán parlament szombati rendkívüli ülésén elfogadott politikai állásfoglalása érvénytelennek nyilvánította az elnökválasztás november 21-i, második fordulóját. A parlament 307 igen szavazattal fogadta el azt a határozatot, amely érvénytelennek minősíti az elnökválasztást a tömeges törvénysértések, illetve amiatt, hogy nem tükrözi teljes mértékben az állampolgárok véleménynyilvánítását. A parlament nyilatkozatának politikai üzenete van, jogi következménye azonban csak a legfelsőbb bíróság hétfőre várható döntésnek lehet.

Az IGEN szavazatra buzdít  a vas megyei közgyűlés felhívása. A megye vezető testületében 21 fő polgári és 19 kormánypárti képviselő van. A szavazás előtt a szocialista "hazafiak" kikapcsolták a szavazatszámláló rendszerüket. Találó a megjegyzés: MSZP azaz Magyar Szégyen Pártja. Ám szerencsére nem mindenütt ennyire pártkatonák ülnek a baloldali padsorokban. Szabolcs megyében is hasonló állásfoglalás született, s noha a polgári oldal kisebbségben van, mégis sikerült elfogadtatni az IGEN párti álláspontot. Nem ment el eddig az említett párt társadalompolitikai tagozatának vitanapján szereplő Szili Katalin, a parlament elnöke, Kerényi György, a tagozat ügyvivője valamint Kósa Ferenc és Alföldi Albert. Ők a tagozat vitanapján a nemzeten belüli párbeszéd fontosságát hangsúlyozták, és arra kérték a választókat, hogy a szavazáskor hallgassanak a lelkiismeretükre.

Korrupt rendőröket értek tetten Budapesten. A három rendőr 30 ezer forintért eltekintett volna egy szabálysértő autós megbüntetésétől.

A Fővárosi Választási Bizottság beadványok alapján megállapította: a kormány kampány-tevékenységet folytatott, amikor napilapokban és az MSZP kampányújságában fizetett hirdetésként megjelentette állásfoglalását. A törvény szerint pedig népszavazással kapcsolatban állami szerv nem foglalhat állást. Az FVB így három határozatban is elmarasztalta a kormányt a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás" megsértése miatt. Az Országos Választási Bizottság ezzel szemben ugyanerre a törvényre hivatkozva elutasította a Fidesz és a Magyarok Világszövetsége hasonló beadványát. Mindenki láthatja, objektív és magas színvonalú nálunk a jogszolgáltatás.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.27.)

Jókai Anna: Ima Magyarországért   

...

Öregisten, Nagyisten
     erősíts a hitben
     hogy ami késik
     azért el nem múlik
     él még a Te nyájad bárha szőre hullik.
               (... csak csendesen, nem használ a lárma,
               mostohaszülők közt még árvább az árva)

...

Összetartozás SMS  

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség életre hívott egy sms-vonalat (06-20-414-0000; 00-36-20-414-0000), amelyen mindenki elmondhatja a véleményét a december 5-i népszavazásról.

 Család és egészség 2.  

Surján László írásának 2. része. (A hét részből álló cikk majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.)

Buldózerek fenyegetik a Margitszigetet   

Százegy aláíró – köztük bírók, orvosok, ismert színészek, professzorok és művészek – nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc kormányfőt: térjen jobb belátásra a Margitsziget beépítésének ügyében.

Duray Miklós: a nem szavazat igen Trianonra    

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke Győrött azt mondta: akik nemmel szavaznak a kettős állampolgárságra december 5-én, azok igent mondanak a trianoni békeszerződésre.

Röviden

Időközi választás: elutasították a Fideszes jelölt elleni panaszt - A szécsényi körzetben a helyi választási bizottság elutasította a Fideszes jelöltet ért panaszokat, a soproniban viszont megállapította a már visszalépett szocialista jelölt törvénysértését a területi választási bizottság..

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.26.)

Babits Mihály
költő
121 éve, 1883. november 26-án született Szekszárdon

 Család és egészség 1.  

A következő napokban részletekben közreadjuk Surján Lászlónak a közelmúltban megjelent írását.
A hét részből álló cikk majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.

MKDSZ-KDNP plakát a népszavazásra  

 

 Szent István szobor Moldvában   

Ünnepélyes keretek között szentelték fel november 21-én, vasárnap Pusztinán Szent István szobrát

Röviden

Magyar sportolók az IGEN-ért - Magyar állampolgárságot minden magyarnak - áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet kilenc világhírű magyar sportoló, Balczó András, Grosics Gyula, Hargitay Andras, Kulcsar Gyozo, Mészöly Kálmán, Kásás Zoltán, Buzánszky Jenõ, Gergely Gábor, Ku Lajos írt alá a Magyarok Világszövetségének székházában. Úgy fogalmaztak: egész életükben a magyar színekért küzdöttek, és ebben a vissza nem térő történelmi pillanatban hittel vallják, hogy a kettős állampolgárságra IGEN-nel kell szavazni, és felhívnak mindenkit, hogy kövessék példájukat.

 

Az ukrán rendvédelmi szervek átállnak az ellenzék oldalára - Az ukrán rendvédelmi szervek átállnak az ellenzék oldalára - jelentették be e szervek képviselői csütörtök este Kijevben, a Függetlenség terén tartott nagygyűlésen. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség és a különleges egységek képviselői nyilatkozatot olvastak fel a tüntetők előtt, amelyben támogatásukról biztosították Viktor Juscsenkót, az ellenzék elnökjelöltjét. Az SZBU képviselői felhívásban fordultak a rendvédelmi szervek tagjaihoz és az ukrán néphez, majd nyilatkozatot olvastak fel,amely a többi között azt tartalmazta: az ukrán nép nem ismeri el törvényesnek az elnökválasztás eredményét,s az emberek joggal kételkednek a szavazás eredményének objektív megállapításában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.25.)

Pilinszky János
költő
83 éve 1921. november 25-én született Budapesten

 Újabb honlap a kettős állampolgárságról  

A Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézete, a Teleki László Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Kara Nemzetközi Jogi Tanszéke közös együttműködésében útjára indult az első tudományos igényességű honlap a kettős állampolgárságról. Az internetes adatforrás feltöltésében magyarországi és külföldi jogászok, politológusok, szociológusok, történészek működnek közre.

EU: Magyar belügy a kettős állampolgárság megadása  

Az állampolgárság megadása a tagállamok felelőssége, abba nem szól bele az Európai Unió - közölte kedden az Európai Bizottság egyik szóvivője.

 Magas Tátra - fájó képekben   

A helyenként 170 kilométeres óránkénti sebességgel haladó orkán pusztításáról holdbéli tájakra emlékeztető, megrázó képeket kaptunk.

Röviden

Szabad Magyarországért emlékérem Mádlnak
Emlékérmet kapott Mádl Ferenc köztársasági elnök a "Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezet"-étől. A szervezet elnöke elmondta: az államfő a hazáért véghezvitt tetteiért kapta a Szabad Magyarországért emlékérmet. (radio.hu)
 

A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint a kormányváltást követő tendencia, a Fidesz és az MSZP szavazótáborainak kiegyenlítődése ebben a hónapban megállt, s valamelyest a visszájára fordult. Az összes választókorú körében nagyjából maradtak a múlt havi arányok: a Fidesz mögé a lakosság 29, az MSZP mögé 23 százaléka sorakozott fel. A Szonda elemzése szerint a novemberi változás lényege, hogy erőre kaptak a Fidesz szavazók, a múlt havi megtorpanás után ismét erőteljes aktivitást mutatnak. Ennek következtében a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékról 52 százalékra növelte támogatottságát, a szocialisták népszerűsége viszont a múlt havi 41 százalékról 39 százalékra csökkent. Az SZDSZ ezúttal 4, az MDF 2 százalékon áll az aktív választói körben. Hasonló eredményt más közvéleménykutató is mért. Lehet, hogy nem sokat használ a Magyar Szégyen Pártjának (MSZP) Gőgös Gyurcsány Gedeon?

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.24.)

Áder János válaszlevele Lendvai Ildikónak    

"Mégis őszintén hiszem, hogy az emberek félrevezetését és oktalan riogatását a lelke mélyén Ön is elutasítja. Higgye el, jómagam ebben is osztozom Önnel. Ezért nem értem kérdéseit, amelyekben azzal vádolja a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget, hogy bárkitől is bármit elvenni szeretne. Épp ellenkezőleg, tisztelt frakcióvezető asszony. Adni szeretnénk."

Az elmúlt kormányok lehetőségei és tettei   

Sem az Antall-, sem az Orbán-kormánynak nem volt meg az a parlamenti többsége, amely lehetővé tette volna a határon túli magyarság ügyének a rendezését.

Hódolat Einstein nagysága előtt  

"Gőgös Gyurcsány Gedeon meg csak mondja, mondja a magáét. Kétszer ritkán egyformán, de egyre nagyon tud vigyázni: igazat csak nagyon elvétve."

Képes beszéd   

Két képeslap ad segítséget a magyar tragédia megértéséhez, és a helyes döntés meghozatalához.

Röviden

Lelépteti magát az MSZP Sopronban? -Az Index információi szerint Kránitz László szocialista jelölt visszaléptetéséről hamarosan tanácskozik az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöksége. A soproni időközi választás szocialista képviselőjelöltjének pozícióit az rendítette meg, hogy kiderült: ötszáz forintos vásárlási utalványt osztott ki 137 nyugdíjasnak a második forduló előtti kampányban.

 

Kijevet blokád alá vonta a hadsereg - Elbarikádozta Kijevet az ukrán katonaság. A hadsereg lezárt minden, a városba vezető utat. Délelőtt ismét nagygyűlés kezdődött százezer fő részvételével a városközpontban Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt támogatására. A jelentős utak, a repülőtér és a főposta elfoglalására szólította a tüntetőket Julia Timosenko ellenzéki képviselő is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.23.)

Rippl-Rónai József
 festő, grafikus, iparművész, a magyar szecesszió kiemelkedő alakja
1927. november 23-án Kaposvárott 66 éves korában meghalt

 Levél László Boglárnak  

A nagyváradi Ady Endre gimnáziumból volt osztály- és iskolatársai nyílt levélben fordulnak a kormány-szóvivőhöz arra kérve őt támogassa a népszavazáson adandó IGEN választ.

Módosították a jegybanktörvényt  

Az Országgyűlés megszavazta a jegybanktörvény módosítását, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma a jelenlegi 9 helyett legfeljebb 11 lehet, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kapna a miniszterelnök.

 Gyurcsány zavart, ingerült és nem tud cáfolni    

Pokorni Zoltán szerint Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja kapcsán a látszat semmiképpen sem kedvez a kormányfőnek.

 Meghívó    

A Magyar Polgári Média Egyesület, "A média 2004-ben" címmel előadást tart 2004. november 23-án (kedd) 18:00 óra kezdettel.

Röviden

Három jelölt visszalépett Szécsényben - Szécsényben visszalépett három jelölt a vasárnapi időközi választás második fordulója előtt. Az MDF-es indulót a megyei szervezet léptette vissza, de a döntéssel ő is egyetért. Visszalépett a MIÉP jelöltje is. A függetlenként a harmadik helyen végzett Gáspár Győző pedig azt mondta, 90%, hogy ő sem indul. Szécsényben így hét jelölt maradt.

 

Kapolyi László szocialista képviselő húz hasznot a hiányzó rendeletből - a képviselő eddig több száz milliós tiszta nyereséghez jutott azzal, hogy a gazdasági tárca nem hozott rendeletet az Európai Unión kívüli országokból importált áram illetékfizetési kötelezettségéről - mondta Deák András fideszes képviselő. Deák már interpellált az ügyben; a politikus szerint az EU-csatlakozás óta kilowattonként egy eurót kellene fizetni a közösségen kívüli országokból behozott áram után. Kapolyi László cége 400 millió megawatt áramot importált az uniós csatlakozás óta Ukrajnából - mondta Deák András. Egy nyilatkozatában Kapolyi László közölte, ha pótolják a hiányzó rendeletet, jövőben minden további nélkül befizeti a az illetéket.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.22.)

Ady Endre
költő, újságíró
127 éve, 1877. november 22-én született Érmindszenten

 A magyar ügy Európában  

Tisztázzuk, mi a magyar ügy ma, a XXI. század elején. Mik számunkra a legfontosabb problémák? Más szóhasználattal: mik nemzeti sorskérdéseink?

 Gyalogos zarándoklat indult a kettős állampolgárságért   

A nagyváradi székesegyházban tartott püspöki szentmise után indult Budapestre gyalogos zarándoklat a kettős állampolgárságért.

A Szórványszervezetek Erdélyi Egyesületének üzenete  

"Imádkozunk a Csíksomlyói Szűz-Máriához, hogy áldjon meg Benneteket, anyaországi magyar testvéreket, az értünk való döntés ajándékával! "

 A NEM híveinek figyelmébe    

Az újvidéki Magyar Szó körkérdésére az áttelepüléssel kapcsolatban mindössze 8 százaléknyian mondták, hogy áttelepülnének.

Röviden

Helyzet-jelentés a nógrádi utak állapotáról - Nógrád megyében 943 kilométernyi utat és 343 hidat kell karbantartani. Erre a munkára ebben az évben 944 millió forint állt rendelkezésre. Ez az összeg össze-vissza 2 kilométernyi új út építésére 18 kilométernyi útpálya használhatóbbá tételére, 4 kis híd kisebb javítására és az útburkolati jelek frissítésére volt elegendő. A 943 kilométernyi megyei útból mindössze 25 kilométerhez tudtak nyúlni valamilyen módon, ám évente 94 kilométernyi karbantartása lenne a kívánatos. Ez pedig annyit tesz, hogy a most rendelkezésre álló pénzt figyelembe véve minden nógrádi útra az eredeti 10 évenkénti felújítás helyett 40 évenként kerülhet sor. A nógrádi utak 42 százalékának teherbírása és majdnem 54 százalékának az úgynevezett felületképessége egész egyszerűen már most nem megfelelő.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.21.) Vasárnapi gondolat

 Gyimesi fohász   

Édesanyja, Nagyasszonya Igaz magyar fiaknak,
Pátrónája, Pártfogója Régi magyar hazánknak!
Tehozzád járulunk, sírva leborulunk,
Légy anyja fiaidnak!

Bármilyen korán kelek, már el vagyok késve  

Brüsszeli beszélgetés Schmitt Pállal a vélemények szabadságáról.

 Böjte Csaba atya csángóföldi tervei    

"Még pontosan nem tudom, hogy mit kér az Isten tőlem, de határozottan érzem, hogy létre kell hoznunk egy jogi személyt, egy alapítványt, mely a Babba Mária nevében felvállalja, és összefogja a magyarul továbbtanulni akaró csángó gyermekeket. Számukra iskolát-, kollégiumot kell létesítenünk. "

 Meghívó   

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. November  hónapban „Hit és Gyógyulás” címmel arról beszélgetnek orvos vendégekkel, hogy mekkora szerepe van  a hitnek a gyógyulásban.

Röviden

A legdurvább cenzúra - A Magyar Televízió elnöke saját döntésével betiltotta az "Örömhír" vasárnapi, egyházi műsorban a Református Egyház Zsinata állásfoglalásának elhangzását a december 5-i népszavazásról, a kettős állampolgárságról. Ugyanekkor megtiltotta a "Katolikus Krónika" szerkesztői számára is, hogy a keddi adásban felolvassák a Magyar Katolikus Püspöki Kar most kiadott, és vasárnap minden magyar katolikus templomban felolvasandó nyilatkozatát. Ezzel egy időben az elmúlt heti Krónika adásából törölni kellett az egyházi iskolák finanszírozására vonatkozó tényszerű adatokat is, hogy azok a vasárnapi ismétlésben már ne hangozzanak el. A sajtószabadság, az egyházi műsorok önállóságának, az egyházak egyetlen hivatalos, a Televízióban elhangzó megszólalási lehetőségének ilyen durva cenzúrája nemcsak a Mindszenty idők diktatúráját idézi, de lehetetlenné teszi normális, szabad kommunikációjukat is. Amíg ugyanis a pártok, társadalmi, állami szervek 24 órán keresztül harsoghatják véleményüket a különféle médiumokban, az egyházak a számukra minimálisra szabott megszólalási időben, egyházi műsoraikban sem mondhatják el véleményüket, hivatalos álláspontjukat. A MTV elnökének és vezetésének ez ellen a kemény, egyház ellenes lépése ellen az érintett egyházak tervezik, hogy az ORTT-hez fordulnak panasszal és a számukra kínálkozó valamennyi fórumon tiltakoznak.
Pákozdi István

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.20.)

 Tragédia négy tételben   

A pénteki nap témája a gyenge vagy erős forint volt. Gyurcsány csak saját cégei szemével tud nézni. Az elemzők már árnyaltabban fogalmaznak. Szlovákia és Németország példája pedig azt mutatja, hogy nemzeti érdek az erős valuta.

Mi, magyar milliárdosok  

Ha a hülyeséget pénzzé lehetne konvertálni, hát sokan milliárdosok lehetnének balgaságaik miatt.

 Félszáz vajdasági magyar szervezet levele Gyurcsány Ferenchez   

Félszáz vajdasági magyar civil szervezet levélben kérte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy támogassa a határon túli magyarok kettős állampolgárságát.

 A Magyar kényszerképzet   

"Már elég sok ideje a népesség egy részét manipulálják, olyan érdekekből, ami nem is rájuk tartózik..."

 A 2005. évi költségvetési törvényjavaslat   

A jövő évi költségvetésben megfigyelhetők a fiskális fegyelemre való törekvés jelei. Az elmúlt évek e téren nyújtott katasztrofális kormányzati teljesítményének következményeképpen azonban csak nagyon feszes teljesítménnyel lehet meggyőzni a piaci szereplőket, illetve a kamatszinttel a költségvetés finanszírozási terheit befolyásoló jegybankot arról, hogy a 4,7 százalékos hiánycél valóban elérhető.

 Az Angelica Leánykar győzelme Athénban  

Egy jó hír: A budapesti Angelica Leánykar a X. Athéni Nemzetközi Kórusfesztiválról abszolút győztesként tért haza. A versenyt 2004. november 10. és 14. között rendezték meg. A kórus Gráf Zsuzsanna vezetésével első helyezést ért el az egyneműkari kategóriában, valamint elnyerte a verseny Nagydíját is.

Röviden

Ismét: Személyiségi jogi pert vesztett Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben (még nem jogerősen) Újhelyi István; a kormánymegbízottat alperesenként 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság pénteken. Az ellenzéki politikusok azért perelték be Újhelyi Istvánt, mert 2003 őszén a köztelevízió két műsorában azt mondta a szocialista parlamenti képviselő: felmerül a gyanú, hogy Szadai Károlyon, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának akkori elnökén és Kövér László volt titkosszolgálati miniszteren keresztül Orbán Viktor sakkban tartotta Kondor Katalint. 

 

Leváltották a Magyar Villamos Művek éléről Pál Lászlót. - Az MVM közgyűlése az ÁPV Rt kezdeményezésére döntött Pál visszahívásáról. A privatizációs szervezet a döntést azzal indokolta, hogy az MVM életében olyan nagy jelentőségű változások zajlanak, mint a villamosenergia-piac liberalizációja, valamint az új országos energiaipari modell kialakulása, amelyek szükségessé teszik az operatív vezetés megújítását. A vezetői feladatokkal december elsejétől Kocsis Istvánt, a Paksi Atomerőmű jelenlegi vezetőjét bízták meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(nov.19.)

Árpádházi Szent Erzsébet
 ünnepe

 Magyarok, mint Szent-Mártonok   

Levél Erdélyországból.

Vérüket is adják  

Kárpátaljai magyar véradók egyre többen érkeznek vért adni Nyíregyházára. Magyarországon külföldi állampolgár egyébként nem adhat vért, erre csak különleges esetekben nyílik mód.

 Nyújts feléje védő kart!   

Az Értékmegőrzők Civil Szervezet  igent mond a kettős állampolgárságra.

 Cenzúrázott vallási műsorok a közmédiában?   

A Református Egyházak Generális Konventjét alkotó egyházkerületi elnökségek tanácskozása szerint a Magyar Televízió és a közszolgálati rádió is cenzúrázta az egyház műsorait, mivel megakadályozta, hogy azokban elhangozhasson a Magyarországi Református Egyház hivatalos álláspontja a kettős állampolgárság ügyében.

Röviden

Zuhan a forint árfolyama - Csütörtökön délután 2-től zuhan a forint árfolyama. Ennek okáról megoszlik az elemzők véleménye. Egyesek szerint egy külföldi nagybefektető jelentősebb forint-csomagot dobott piacra. A Raiffeisennél úgy gondolják: döntő szerepe volt a változásban annak, hogy a miniszterelnök egy reggeli tévéműsorban azt mondta: "Beledöglünk az erős forintba." A tőzsdezárás előtti 3 óra alatt 2 forint 50 fillérrel drágult az euro.

 

Kovács szerint veszélybe kerülhet az eva - Kovács László a Hír Televízió kérdésére tegnap elmondta: még tájékozódnia kell, mennyire EU-konform az eva. Hangsúlyozta: tudja, hogy Magyarországnak fontos az egyszerűsített vállalkozási adó, ezért nem akarja, hogy baj történjen vele, de ha ellentétes az unió szabályaival, akkor ki kell iktatni a magyar adórendszerből. Mint ismeretes, Kovács László szocialista pártelnökként az eva-t zászlójára tűzve kampányolt 2002-ben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.18.)

Kétharmados többséggel megkapta a bizalmat a Barosso bizottság.

Erdélyiekkel az erdélyiek ellen   

Sánta kutya sorozatunkban újra tetten (hazugságon) érjük az MSZP-t. A párt ugyanis titokban kampányújságot készíttet erdélyiekkel az erdélyiek ellen. A kettős állampolgárság leszavazására buzdító 16 oldalas kampányanyagot - az olcsóság miatt - Erdélyben nyomtattatták ki.

Hazugságok kora   

 Az írás alapján ítélje meg ki-ki, hogy hány kormány-közeli hazugsággal találkozik napjainkban.

 Vesztes nyugdíjasok   

A magyar átlagnyugdíjasok számára 11 ezer forint veszteséget okozott a bankárok-milliárdosok kormánya.

Böjte Csaba atya nyílt levele  

"Többen is biztattak, hogy fogalmazzam meg a magam álláspontját az erdélyi magyarság kettős állampolgárságával kapcsolatosan. Szeretettel, alázattal tettem eleget a felkérésnek."

 Valódi tragédiát írnak Gyurcsányék   

A Gyurcsány-Hiller "álompáros" elterelni igyekszik a figyelmet arról, hogy ez a kormány, a törvényeket is lábbal tiporva, alantas és uszító kampányt folytat a határon túli magyarokkal szemben - hangsúlyozta Kövér László vezérszónok, az MSZP által kezdeményezett, "Új magyar nemzetpolitika belföldön és külföldön" című parlamenti vitanapon, szerdán.

 Fonákja és színe   

Két vélemény Kovács biztosi meghallgatásáról.

Röviden

Jegyezzük meg és kérjük számon: A pénzügyminiszter szerint a költségvetési politikát ért aggodalmak ellenére sikerül teljesíteni az idei évre előirányzott 5-5.3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt. Azt azonban meg kell majd vizsgálni, hogy ha Draskovics jóslata bevállik, akkor ebben mennyi szerepe lesz a mesterségesen visszatartott, azaz a gazdaságból hónapokra kivont 100 milliárd ÁFA visszatérítésnek.

 

Januárban vizsgálódik az Európai Parlament a Vajdaságban - Január 29. és 31. között tartózkodik a Vajdaságban az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága - jelentette be Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) Strasbourgban. Az Európai Parlament szeptemberben fogadott el határozatot arról, hogy tényfeltáró bizottságot küld a Vajdaságba az ottani magyarok elleni erőszakos kilengések miatt.

 

Négy nullát vágnak le a lejről - Romániában 2005. július elsején vezetik be az úgynevezett "nehéz" lejt, vagyis 10.000 lej helyébe 1 nehéz lej lép.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.17.)

Csokonai Vitéz Mihály
 költő, író, műfordító
231 éve 1773. november 17-én született Debrecenben

 

Gyurcsániáda 2.    

A Szatmári Friss Újság valóban friss volt, azon frissiben reagált Gyurcsány Ferencnek kedden sugárzott Kossuth rádióbeli interjújára. Az alábbiakban ezt a cikket ismertetjük.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pásztorlevele    

'A magyar nemzetért érzett erkölcsi felelősségünk és elkötelezettségünk tudatában arra kérjük a magyar katolikus hívőket és minden magyar honfitársunkat, hogy a népszavazáson való részvételével és IGEN szavazatával legyen részese ennek a történelmi összefogásnak, és támogassa ezt az új nemzetegyesítést.' - írják a püspökök a pásztorlevélben, melyet a magyarországi katolikus templomokban november 28-án olvasnak majd fel .

Ismét csökkent a reálbér   

Az év első kilenc hónapjában a bruttó nominális átlagkereset 7,9 százalékkal, a nettó 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett ez 0,1 százalékos reálbér csökkenést jelent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

A Magyar Orvosi Kamara felhívása   

A Magyar Orvosi Kamara, az EDDSZ és több más társadalmi szervezet közös - pártpolitika-mentes - demonstrációt tart 2004. november 20-án 9 - 14 óra között Budapesten, az V. Nádor utca Kossuth Lajos tér - Zoltán utca közti szakaszán és a KOSSUTH TÉREN.

Röviden

Kovács átment a pótvizsgán - Kovács az Európai Unió adóügyekért és vámuniós politikáért felelős biztosjelölti meghallgatásán saját szavaival élve "megfelelő" teljesítményt nyújtott. Szájer József a néppárti frakció alelnöke elégedettségének adott hangot, hogy „nem ismétlődött meg Kovács László megszégyenítő vesszőfutása”.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.16.)

Sokadszor a kettős állampolgárságról    

A népszavazást elrendelők tükröt tartanak a politikusok és pártok elé. Némelyek a tükröt akarják összetörni, s nem veszik észre, hogy egyben nemzettársaik millióinak szívét törik ezzel össze. Már a vita ténye is szégyen.

Ideje észhez térni   

"Ha sikerül aktivizálnia a „költségérzékeny” választók tömegeit, simán nemleges válasz születhet a referendumon. Ezzel diadalt aratnának az ellenzék felett, ám minden eddiginél mélyebbre ásnák a politikai árkokat." - írja a Világgazdaság egy cikkében. A cikket írásunkban Surján László kommentálta.

Röviden

Frattini kijelölt biztos hétfő esti meghallgatása alkalmából nyíltan hitet tett a kisebbségek kollektív jogai mellett. Sajnálatosnak mondta, hogy az alkotmányos szerződés csak az egyéni jogok oldaláról adott kisebbség-védelmet. A meghallgatás alkalmából Kósáné Kovács Magda arra kért biztosítékot, hogy vallási meggyőződések nem fogják befolyásolni az európai döntéseket. Frattini nem tért ki a kérdés elől, de nem is ment bele túlzott személyes megfogalmazásba: az állam és az egyház szétválasztását fontos elvnek mondta, amely az Egyház oldaláról is értelmezhető, sőt támogatható. A homoszexuálisok ügyében is az általános emberjogi szemléletre és a vonatkozó kartára hivatkozott.

 

Januárban hazatérhet az iraki magyar kontingens - Nem kapta meg az elfogadásához szükséges kétharmados többséget az Irakban szolgáló magyar szállítókontingens mandátumának meghosszabbítására irányuló előterjesztés a parlamentben. Az Országgyűlés a kormánypártok 191 igen és az ellenzék 159 nem szavazatával utasította el a határozati javaslat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.15.)

Bethlen Gábor
erdélyi fejedelem
1580. november 15-én született Marosillye várában és 1629-ben ugyancsak november 15-én Gyulafehérváron 49 éves korában halt meg

Egy beszéd elemzése    

A MAERT-en elhangzott Gyurcsány-beszédet teljes terjedelmében közöljük MHL kommentárral kiegészítve. Medgyessy beszédei után azt gondolhattuk ennél már csak jobb lehet. Hát Gyurcsányé csak más, de nem jobb.

A XXI. századi kultúrharc   

"...a hitvalló embereknek a kizárása tudatos célja egyes csoportoknak. Mintha Voltaire mai hívei már nem az Egyházra, mint intézményre gondolva sorakoznának fel a „Tiporjátok el a gyalázatost!” jelszó alatt, hanem eltipró haragjukat a keresztények értékeire és ezen értékek képviselőire irányítanák. Ez pedig előrevetíti a XXI. századi kultúrharc lehetőségét, sőt szükségességét..." - áll Surján László írásában.

Kiütéses Fidesz győzelem érvénytelen választáson

Időközi parlamenti választás volt vasárnap Sopronban és Szécsényben. Mindkét helyen 50 % feletti győzelmet szerzett a Fidesz szövetségeseivel, de mandátumhoz az alacsony részvétel miatt mégsem jutottak. Második forduló két hét múlva. Akkor a részvételi küszöb már csak 25 százalék, és minden jelölt újra indulhat.

Röviden

Az MDF 2003. novemberi határozata támogatta a privatizáció megakadályozására indult népszavazási kezdeményezést. Dávid Ibolya a közelmúltban többször is ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, és kijelentette, hogy a kórházprivatizációról feltett kérdéssel nem ért egyet, ezért két MDF tag az elnök kizárását kezdeményezi a pártból. Lehet, hogy a soproni és szécsényi leszereplés is felhívja a figyelmet az MDF teljes ellehetetlenülésére.

 

Gyalogos zarándoklat a népszavazás sikeréért - November 21-tõl 27-ig budapesti fiatalok gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradtól Budapestig, amelynek célja, hogy a december 5-i népszavazás elõtt felhívja a Magyarországon élők figyelmét döntésük súlyára – jelentette a Magyar Rádió.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.14.) Vasárnapi gondolat

 

Érvénytelen időközi képviselő választások Szécsény: Fidesz-KDNP 50,1 %, MSZP 27,8 % MDF 2,4 % Sopron: Fidesz 53 százalék, itt is 20 százalékkal több, mint az MSZP.

 

 

Nézz fel!

 

Fáradt vagy? Úntat már a földi bolygás?

Mélységbe hulltnak érezed magad?

Nézz fel: hegyformáló fehér gomolygás

Himalája-magasba felragad.

Áprily Lajos
(eredeti nevén: Jékely Lajos)
költő, műfordító
1887. november 14-én született Brassóban

Költségvetés 2005 - közoktatás    

A Gyurcsány-kormány a gyermekeken spórol - Emelkedő osztálylétszámok, ellehetetlenülő kistelepülési óvodák és iskolák.

Gyurcsániáda    

Az Index egyik cikke arról számolt be: hogyan ünnepelt a magyar miniszterelnök a minap egy állóhajó fedélzetén; hogyan csocsózott önfeledten, s hogyan csajozott be a régi, felejthetetlen csillebérci, vagy kilián-telepi lendülettel.

A mindentudás Kovácsa   

Vannak univerzális emberek. Alkalmasak arra, hogy irányítsák az Unió energiapolitikáját vagy arra, hogy adó és vám ügyekkel foglalkozzanak. Milyen jó, hogy vannak ilyen polihisztorok a mai túlspecializált világban.

Időgép   

Az időgépek korát érjük. Ehhez persze nemcsak itthon juthatunk hozzá. M. Szabó Imre osztja meg velünk múltba révedő útja kalandjait.

Kilóra vett biztosi poszt?

"Kovács László most majd bebizonyítja, hogy szunnyadó tehetsége, eddig méltatlanul a külügyi pályára száműzött pénzügyi lángelméje valóságos adóparadicsomot hoz majd létre az Unióban."

Az anyaországi magyarok figyelmébe

Akár a kormánypártoknak is ajánlhatnánk Budai Ilona balladáját a kegyetlen anyáról, de mintha nem értenék.

Röviden

Fekete hétvége a közutakon - Az eddigi adatok szerint az elmúlt két és fél napban összesen 21-en haltak meg Magyarország közutjain. Csak a szombati nap folyamán nyolcan vesztették életüket, és több mint hetven fölött van az elmúlt három napban a súlyos sérülések száma.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.13.)

"Az  emberek  önként  és készségesen csak azokat követik, akiknek
    elsőbbrendűségéről,  fölényéről meg vannak győződve... Veszve van az
    a  nemzet,  amely a legfontosabb pozíciókba nem tud azok betöltésére
    legmegfelelőbb embereket állítani."

gróf Klebelsberg Kunó
a Bethlen-kormány 1922-31 közötti vallás- és közoktatásügyi minisztere
1875. november 13-án született Magyarpécskán

A „NA ÉS”-től a „NA NÁ”-n át a „NA NE”-ig    

A népszavazás tarthatatlan toposzairól és arról, hogy Gyurcsány mindent egy lapra tett föl. Interjú Dr. Surján Lászlóval, akinek minisztersége óta a társadalombiztosításban való részvétel nem kapcsolódik automatikusan az állampolgársághoz.

Érvek a hazugságáradat ellen    

A kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak egyetlen fillérrel sem terheli meg a költségvetést.

Az egyházak nem támogatják a profitorientált kórház-privatizációt   

A magyarországi egészségügyi létesítmények privatizációjáról tanácskozott a Keresztény Közéleti Akadémia Alapítvány.

Röviden

OÉT: jövőre 57 000 forint a minimálbér - Megegyezés született az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjai között: jövőre 57 ezer forintra emelkedik az idén 53 ezer forintos minimálbér. A szakszervezeti, a munkaadói és a kormányoldal 6 százalék bruttó keresetemelést javasol az ágazati és vállalati bérmegállapodásokhoz. Az utóbbi hetekben a három oldal álláspontja fokozatosan közeledett egymáshoz: a munkavállalók eredetileg 60 ezer forint körüli összeget szerettek volna elérni, míg a munkaadói oldal és a kormány ennél szerényebb béremelés mellett érvelt (56-57 ezer Ft).

 

Sztálinistának nevezték Kovács Lászlót az Európai Néppárti frakciójában - Kovács László biztos jelölt miatt nem szavazzák meg a leendő Európai Bizottságot a cseh és lengyel néppárti képviselők. A Vám és Adóügyi biztosnak jelölt volt magyar külügyminisztert a konzervatív frakció tanácskozásán exkommunistának nevezték , de volt olyan a felszólaló is, aki azzal vádolta Kovács Lászlót, hogy sztálinista. A magyar politikust emellett olyan jelzőkkel illették, mint "alkalmatlan", "bűnös" vagy "hozzá nem értő. José Manuel Barroso elismerte, hogy nem történt meg a testületben mindaz a változtatás, amit szeretett volna. A kijelölt elnök ugyanakkor visszautasította, hogy csak egyetlen személy jelöltségéről beszéljenek, "amikor van 23 másik biztos is, akinek személyét jóvá kell hagyni".

 

Példa nélküli befejezés a MÁÉRT tanácskozáson - Zárónyilatkozat elfogadása nélkül fejeződött be a Magyar Állandó Értekezlet. Előzőleg a kettős állampolgárságot támogató külön nyilatkozatot fogadott el a Magyar Állandó Értekezlet tagszervezeteinek többsége. A dokumentumot az MSZP és az SZDSZ nem írta alá. A nyilatkozat felkéri a magyarországi választópolgárokat, hogy a december 5-ei népszavazáson minél nagyobb számban vegyenek részt, és mondjanak igent a kettős állampolgárságra. A Magyar Állandó Értekezlet történetében ez az első alkalom, hogy egy ilyen tanácskozás hivatalos dokumentum elfogadása nélkül ért véget.

 

Szakszervezeti tiltakozás Siklósi és Matúz felmondása miatt - A Közszolgálati Műsorkészítők Szakszervezetének (Közszolga) elnöksége tiltakozik Siklósi Beatrix és Matúz Gábor elbocsátása miatt. A Közszolga elnöksége az MTV Rt. megkeresésére korábban közölte, hogy mivel Matúz Gábor a szakszervezet elnöke, a rendkívüli felmondással történő elbocsátást az érdekvédelmi munka ellehetetlenítéseként és az aktív szakszervezeti tevékenység retorziójaként értékeli. Siklósi Beatrix a szakszervezet tisztségviselője, ezért az elnökség szerint az ő esetében is az érdekvédelmi tevékenységet folytatók megfélemlítéséről van szó – tartalmazza a Közszolga elnökségének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.12.)

Négy református püspök - IGEN    

"... azzal, hogy igen-nel szavazunk, arra kötelezzük a magyar törvényhozást, hogy teremtse meg a kettős állampolgárság törvényi hátterét és pontosan dolgozza ki annak minden feltételét."

"NYÚJTS FELÉJE VÉDŐ KART!"    

A felhívás szövegét a  http://nepszavazas.lapja.hu/ oldalon találtuk. Ez egyben egy "Honlap-ajánló" is.

Nyílt levél Hiller István miniszternek  

"Háromszék magyarsága ma is úgy gondolja, hogy neki még van dolga a világnak ezen a táján. Őrzi tovább egy régi ország képzeletbeli határait, a régi dicsőséget, úgy is mondhatnám a Nemzet határait. Ugyanis ez a megbízatás régebbi, mint a pártpolitika. Ez a Nemzet érdeke." - írja Demeter János Kovászna Megye Közgyűlésének Elnöke.

Röviden

A politikai napilapok piacán a Népszabadságból a legutóbbi negyedévben naponta kétezerrel kevesebbet, átlagosan 162 ezer darabot adtak el. A második helyen álló Magyar Nemzet őrzi 77 ezer napi eladását. A harmadik a Népszava, napi 26 ezres olvasótáborral - derül ki a MATESZ gyorsjelentéséből.

 

Litvánia elsőként ratifikálta az EU alkotmányát - Az Európai Unió huszonöt tagállama közül elsőként Litvánia ratifikálta csütörtökön az unió új alkotmányát. A vilniusi parlament 84 igen szavazattal hagyta jóvá az alkotmányos szerződést, míg 4 képviselő nemmel szavazott és hárman tartózkodtak a voksolástól. Litvánia idén májusban csatlakozott az Európai Unióhoz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.11.)

Katona József
író, drámaíró
 213 éve 1791. november 11-én született Kecskeméten

Kettős állampolgárság -TÉVHITEK    

Mindenféle ál- és rémhírek lábra-kaptak a kettős állampolgárságról való napszavazással kapcsolatban. Ezek közül ismertetünk néhányat a cáfolatukkal együtt. Kéretik terjeszteni!

Kettős állampolgárság - Ribár Béla levele    

Dr. Ribár Bélának, a Szerb Tudományos Akadémia r. tagjának, egyetemi tanárnak levele hozzánk, anyaországi magyarokhoz: menjünk el szavazni és mondjunk IGEN-t.

Kettős állampolgárság - Kelemen Mária felhívása  

Kelemen Mária, a Nagyváradi Anna Nőszövetség elnökének segélykérő felhívása.

Röviden

Elbocsátások a Zalakerámiánál - A hírTv információi szerint több száz dolgozóját bocsátja el a Zalakerámia Rt. A csoportos létszámleépítés tényét a cég elnök-vezérigazgatója megerősítette, de arra csak a jövő héten kívánnak válaszolni, hogy ez hány munkatárs utcára kerülését jelenti.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.10.)

Öveges József
fizikusprofesszor
109 éve 1895. november 10-én a Zala megyei Pákán született

"Az én vállaimra nehezedik az egész ügy felelőssége"    

 A Die Weltben (Németország) jelent meg egy riport Rocco Buttiglioneval, a volt Európai Uniós biztos-jelölttel, akinek jelölése, majd jelölésének visszavonása szenvedélyes vitákat váltott ki egész Európában, áttekintette és elemezte a kialakult helyzetet.

A kormány kampányol, és hazudik    

Jobb esetben az igazságügyi miniszter nem ismeri az Alkotmánybíróság ítéleteit. Az újonnan kinevezett miniszter a december 5-i népszavazás kapcsán a párizsi békeszerződést emlegette,

Az állami tulajdonhoz ragaszkodik a Volán-szakszervezetek  

Nem nyugtatja meg őket Gyurcsány.

Röviden

USA-vízummentesség: 2007-től? - Az Európai Unió 2007-től irányozta elő a biometrikus útlevél bevezetését. A vonatkozó irányelvet már jóváhagyták a tagállamok, s annak technikai specifikációja is elkészülhet még az idén. Utána 18 hónap időt kapnak a tagállamok a digitális arckép és 36 hónapot az ujjlenyomat megjelenítésére az útlevélben, de némi igyekezettel előbbre is hozható a teljesítés.

 

Gyurcsány nemet mondott mindenre, ami üzleti érdekeivel ellentétes' - Gyurcsány Ferenc kormányfő rádióinterjújában úgy viselkedett mint egy üzletember: nemet mondott mindenre, ami az üzleti érdekeivel ellentétes, mondta Mátrai Márta fideszes képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányfő az interjúban nemet mondott a katonák hazahozatalára Irakból, a kórházak eladásának leállítására, a határon túli magyarok európai útlevelére - közölte.

 

Zord téli időjárás elébe nézünk - Véget ért a kora téli nyár, jön a hidegfront. A Bakonyban máris gondot okoz a közlekedésben a lehullott 10-12 centiméter vastag hó.

 

Ha az iskolaigazgatók teljesítik Veres András püspök kérését kétszáz katolikus iskola diákjai és tanárai fognak mindennap imádkozni a jövő évi költségvetés tervezetének módosításáért. A katolikus püspöki konferencia titkára szerint az egyház és az állam viszonya "sem kiegyensúlyozottnak, sem jónak nem mondható".

 

Menekül a süllyedő hajóról Doszpot Péter? - "Nem azt ígérték, amit az elmúlt két évben kaptam" - jelentette ki a képviselő. Hozzátette: szívesen visszamenne szakmájába, ahogy erre már voltak törekvések korábban is, de megjegyezte, "jelenlegi helyéről nem könnyű az elmozdulás". Doszpot a csornai Közéleti Kávéház vendégeként beszélt rendőrélményeiről, valamint politikusi pályafutásáról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.09.)

Radnóti Miklós
költő
60 éve 1944. november 9-én a Győr megyei Abda község határában lőtték agyon

Vélemények ütközése    

Lakner Zoltán november 8-án reggel az ATV-ben az EU-biztosokról fejtette ki véleményét. Mondatait honlapunkon Surján László kommentálta.

Irak és Magyarország    

Somogyi Ferenc miniszter úr szerint – amint azt hétfőn (nov. 8-án) reggel a televízióban elmondotta - van jelentősége annak a három hónapnak, amire még a magyar csapatok Irakban maradnának. Ez azt jelenti, hogy ha ebben az érzékeny szakaszban vonulnak ki a katonák, akkor a terroristáknak az lenne az érzésük, hogy győztek. A miniszter úr nem gondol arra, hogy a magyar katonák kiküldetése kezdettől fogva határidőhöz volt kötve, senkit nem érhet meglepetés, ha az előre kitűzött idő elérkezik.

Gondola-interjú Orbán Viktorral  

Nehéz időszak következik, de hasznosat mindig lehet tenni...

Kötelező köztisztviselői és közalkalmazotti nyugdíjazás  

Egy szocialista módosító javaslat szerint az eddigi 70 éves korhatár helyett legfeljebb 62 éves korig lehet köztisztviselői, illetve közalkalmazotti jogviszonyban maradni.

Röviden

15 éve kezdődött a berlini fal lebontása, amelyet az NDK kormánya építtetett Nyugat-Berlin köré. Az NDK vezetés megnyitotta a határt az NSZK és Nyugat-Berlin irányában. Ezzel Németország két részének lakói számára egy új korszak vette kezdetét. A fal építését Berlin két része között 1961. augusztus 13-án kezdték meg, hogy megakadályozzák az egyre növekvő arányú kivándorlást,  valamint az ügynökök átdobását.

 

Még drágább a gyógyulás - áremelkedés a patikákban - Januártól átlagosan hét százalékkal emelkedhet a gyógyszerek ára - közölte az egészségügyi miniszter a rendkívüli kormányszóvivõi tájékoztatón. Ennek oka, hogy az év végén lejár a kormány és a gyógyszergyártók közötti árbefagyasztási megállapodás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.08.)

Kovács, a vámszedő    

Barroso tudatában van, hogy Kovács szereplése az EP-meghallgatáson úgymond fenntartásokat váltott ki a témában való jártasságát illetően. Új területén „jobb szereplést várok tőle” – tette hozzá.

Szót kér az EKOSZ    

Az Erdélyi Körök Országos Szövetségének 22 tagszervezete, többezer tagja nevében szólunk. Az országban élő sokszázezernyi erdélyi származású honfitársunk, Erdély kétmillió magyarjának, a többi elszakított magyarnak kiáltását hallva szólunk az anyaország magyarjaihoz. A szív és az ész nevében szólunk. Reménykedve szólunk.

Levélváltás - a népszavazásokról  

Honlapunk hivatalos emil-címére olvasói levél érkezett, melyben a népszavazással kapcsolatos kérdéseket vetettek fel. A válaszokat Surján László fogalmazta meg, s úgy ítéltük meg, hogy másokat is foglalkoztathatnak hasonló kérdések, ezért a levélváltást honlapunkon is leközöljük. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy főoldalunk jobb oldalán új rovatot nyitottunk Népszavazás december 5-én címmel. Itt gyűjtjük össze a kapcsolódó írásokat, tallózókat, híreket.

Túllépett elméletek? – Csángókonferencia Bákóban

„Azt szeretnénk, ha tájékozottabban mehetnénk haza e rendezvényről, mert rendkívül sok a spekuláció a moldvai római katolikusokkal kapcsolatban" - jelentette ki Vilica Munteanu, a Bákó Megyei Levéltár igazgatója annak a konferenciának a nyitóbeszédében, melyet az általa vezetett intézmény a moldvai katolikusok kutatásának szentelt.

Röviden

A kismarjai református templomban folyó ásatások során megtalálták Bocskai István erdélyi fejedelem őseinek családi kriptáját. A kriptát épségben, a XIII. századi templom szentélye alatt mintegy 2,5 méter mélyen a földben találták meg. A késő gótikus, már reneszánsz stílusjegyeket is viselő, igényesen kialakított kriptát a kutatók első osztályú műemlékké nyilvánították. Az egykori templommaradványokat és a Bocskai kriptát műemléki helyreállítás után a nagyközönség is megtekintheti. A kriptához a templombelsőben alakítanak ki lejáratot, miután épségben maradt a lépcsősor.

 

Az MKP a kettős állampolgárságról. Számtalan európai uniós ország használja ezt a fajta intézményt, tehát mi is támogatjuk - jelentette ki Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártja elnök a párt VI. kongresszusán Galántán. - Ha elutasító lesz a népszavazás, akkor megindíthatja az asszimilációt azokon a területeken, amelyek most az EU-ból kimaradtak - hangsúlyozta a pártelnök.

 

Hideg van. De volt már hidegebb is, pl. 1908-ban Debrecenben -13,6 fokot, Budapesten - 6 fokot mértek. No persze ez még Nagy-Magyarország volt. Két évtizeddel később, pontosan 1927. november 8-án Szegeden - immár a csonka hazában - viszont 21,7 C fok volt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.07.) Vasárnapi gondolat

 

Erkel Ferenc

zeneszerző, a nemzeti opera megteremtője, a magyar Himnusz megzenésítője
194 éve, 1810. november 7-én született Gyulán

Havilap-ajánló   

Megjelent a Képmás magazin novemberi száma, benne - többek között - beszélgetés Orbán Viktorral.

Orbán Blair kedvéért sem támogatja a hosszabb iraki magyar szerepvállalást  

A Fidesz nem gondolta meg magát. Bár a hírek szerint Tony Blair telefonon kérte Orbán Viktort, változtassa meg a véleményét az iraki magyar csapatok mandátumának meghosszabbításáról, az ellenzéki párt nemmel fog szavazni az Országgyűlésben.

Köszönet   

A Sarud községi Gulyás Ferenc szervezésében  és a egri Végvári Polgári Körök  támogatásával segély-szállítmányt küldtek Csángóföldre.

Röviden

Az Ezüst Hajó Kft. ügyében megszüntette a nyomozást az ügyészség - Megszüntette az ügyészség az Orbán Viktor miniszterelnöki útjait filmen megörökítő Ezüst Hajó Kft. ügyében indított nyomozást, de felhívta a Külügyminisztérium figyelmét arra, hogy polgári pert indíthat - hangzott el a tv2 szombat esti híradójában. A megszüntető határozat szerint az ügyészség nem talált bűncselekményt az Ezüst Hajó Kft. és az egykori Országimázs Központ közötti szerződésekben.

 

Nagyobb a hiány, mint Gyurcsányék tervezték - A Pénzügyminisztérium pénteki közlése alapján az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első tíz hónapban 1.328,6 milliárd forint volt. Az első tíz havi hiány az éves előirányzat 99,5 százaléka.

 

A jobboldal nagyarányú győzelmet aratott a csehországi megyei és részleges szenátusi választáson. -A 13 csehországi megyéből 12-ben az ellenzéki polgári demokraták győztek, míg egy megyében a koalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) végzett az első helyen. A második legnagyobb támogatást a szintén ellenzéki, de baloldali Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) kapta, míg a legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt a harmadik lett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.06.)

Csapody Vera

botanikus, a növényhatározók képeinek festője
1985. november 6-án 95 évesen halt meg

Az iskolafenntartó egyházak nyílt levele   

Az iskolafenntartó egyházak nyílt levélben tiltakoztak a kormány 2005. évi törvényjavaslatának azon pontjai ellen, amelyek az egyházi iskolák működésének ellehetetlenülését eredményezik.

Nagygyűlés Szécsényben  

"Fontosak a külföldi cégek, de a legtöbb embernek nem ők adnak munkát " - mondta Orbán Viktor Szécsényben. A Fidesz elnöke abból az alkalomból tartott kampánygyűlést, hogy az Európai Parlamentbe megválasztott Surján László körzetében új jelöltet állított a párt. Nagy Andor korábban Orbán Viktor kabinetfőnöke volt.

Apartheidpolitika az oktatásban   

 Az MKDSZ és a KDNP közös nyilatkozatban utasítja el az egyházi iskolákban tanuló gyermekek után járó normatíva csökkentését.

Röviden

Jogellenes az MDF-szervezetek feloszlatása - A Fővárosi Bíróság első fokon megsemmisítette az MDF országos választmányának júniusi határozatát, amellyel a testület feloszlatta a párt budapesti II. kerületi szervezetét. Két nappal ezelőtt az MDF sárospataki szervezetének feloszlatásáról szóló választmányi döntést semmisítette meg a bíróság. (Magyar Rádió).

 

Lamperth leépítéssel fejleszti a katasztrófavédelmet - Várhatóan 100-150 dolgozót fognak január 1-ig elbocsátani a katasztrófavédelemtől. Ezt Lamperth Mónika jelentette be miután aláírta a katasztrófavédelem középtávú és tízéves fejlesztési-korszerűsítési koncepcióját.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.05.)

Sulyok Mária

1908. november 5-én született

 

Újabb megaláztatás, alacsonyabbra rakott léccel  

Gyurcsány valami okból nem mer szembeszállni Kovács hiúságával, sőt képes alkalmas jelöltnek kikiáltani a mindenki által alkalmatlannak tekintettet. Ez volt vajon az ára Gyurcsány miniszterelnökségének? A sötét háttéralkuk világa jött el?

Az Európai Unió középtávú pénzügyi keretterve  

A Szabad Európa Központ rendezvényén a Fidesz Magyar Polgári Szövetség európai képviselői 2004. november 4-én áttekintést adtak munkájukról.

Amit az egyik kezével ad a kormány, azt a másikkal visszaveszi  

Áder Jánossal beszélgetés hangzott el a Magyar Rádió Háttér című műsorában 2004. november 4-én.

Kasza József nyílt levele Gyurcsán Ferenchez  

"Az Ön pártja tegnap úgy foglalt állást, hogy a kettős állampolgárság megadása az elvándorlás miatt második Trianonhoz fog vezetni. Nem osztom az Ön véleményét."

Röviden

Jóváhagyták a Barroso-bizottságot - Az Európai Unió huszonöt tagállamának állam- és kormányfői jóváhagyták a José Manuel Barroso vezette új Európai Bizottság összetételét - közölték európai uniós források. Kovács László magyar biztosjelölt adóügyi biztos lesz. Orbán Viktor súlyos hibának tartja, hogy Magyarország nem élt a lehetőséggel és nem jelölt új személyt a biztosi helyre. Erről Orbán Viktor a Brüsszel közelében lévő Meisében nyilatkozott.

 

Herényi pártjával szemben a kormányoldalt támogatja - Herényi Károly háromszor mentette meg a határozatképtelenség miatt kétségessé vált országgyűlési jóváhagyást a kormánypártok számára a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény szavazásánál kedden. Az országgyűlési szavazási listái szerint kedden Herényi Károly MDF-es frakcióvezető tartózkodó szavazatán múlt, hogy a parlament elfogadhatta az MDF által is hevesen támadott kistérségi társulásokról szóló törvényt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.04.)

 

1956. november 4. - Az orosz bevonulás napja
1991-ben mégis kimentek...

Nagy Imre utolsó rádióüzenetét 1956. november 4-én reggel 5 óra 20 perctől sugározta a Parlamentben berendezett stúdióból a Szabad Kossuth Rádió:

"Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke.
Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt.
Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van.
Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."

A hanganyag letölthető, ha a mártír  miniszterelnök képére kattintasz!

Nagy Gáspár:

Magyar abszurd

Rendezői példány

(1)

Nálunk
- két vállrándítás között -
történelmileg úgy alakult
hogy a hóhérok
a vérbírák
a sortűz-vezénylők
a szadista államvédelmisek
a legfőbb ügynökök
és a megzsarolt kis besúgók
sem tudnak (képtelenek)
megbocsátani
áldozataiknak (FÜGGÖNY) 

(2)
Ezért aztán
csak
el-te-met-ni
az áldozatokat
már nagyon kevés
de
né-ven ne-vez-ni
a gyilkosokat
(etcetera)
még mindig túl sok
azoknak
akik... (FÜGGÖNY)

(3)

Csendes???
Újra csendes!!! (ÚJRA FÜGGÖNY)

 

Must és mindörökké   

"személy szerint sajnálom Demszky lemondását. Mert öt év alatt, ott kint, Brüsszelben, talán megtanulta volna a dolgát. Talán megértette volna: milyen egy városvezető valódi keménysége. S talán egy újabb másfél évtized múltán nem éreznénk úgy: valakik valakikkel itt megint csak elherdáltatták az időt." - írja Tamási Orosz János Csattan Pállal folytatott beszélgetésben.

Javasold Példakép-díjra Böjte Csabát   

Emilben kaptuk a felszólítást, s jó szívvel továbbítjuk Olvasóink felé is. Küldjétek az email-eket, s terjesszétek ismerőseitek, levelező-társaitok körében a felhívást.

Novemberi esték Vácot   

Az Unióban vagyunk - címmel a váci Református Népfőiskolán előadássorozat lesz november 15 és 20 között.

Röviden

John Kerry elismerte választási vereségét - Elismerte a keddi elnökválasztáson elszenvedett vereségét John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje - közölték demokrata és republikánus párti források. Kerry szerdán közép-európai idő szerint 17.00 órakor telefonon hívta fel a hivatalban lévő George Bush elnököt, elismerte vereségét és gratulált riválisa győzelméhez. A győzelem George Bush számára újabb négy évre lehetőséget teremt a terrorizmus elleni harc, a konzervatív belpolitika folytatásához. Az elnökválasztáson aratott győzelem mellett a kongresszusban is kibővült a republikánus párti többség..

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.03.)

Kosztolányi Dezső 
költő, író, publicista

68 éve 1936. november 3-án halt meg

 

A magyar szocialisták nem képviselték hazánk érdekeit   

A Brüsszeli Bizottság leköszönő költségvetési biztosa szerint az eredetileg tervezett összegnek csupán a negyede jut uniós agrártámogatásokra jövőre. A hiányzó összeg pótlására az Európai Néppárt képviselői, köztük dr. Surján László módosító indítványt nyújtottak be. Ezt - előzetes egyeztetés ellenére - a költségvetési bizottság ülésén a szocialisták elutasították, Mivel igen fontos kérdésről van szó, a Néppárt nem nyugodott bele a leszavazásba, hanem a plenáris ülés elé vitte. Ott nyílt szavazáson a magyar szocialisták, Tabajdi Csabával az élükön ismét a magyar érdek ellen szavaztak.

Jön a hét bő esztendő…   

Tamási Orosz János még október elején készített interjút Balázs Péterrel, a leköszönő biztossal, – de talán most sem érdektelen végigolvasni.

Egyházi iskolák finanszírozása   

A Magyar Rádió Krónikájában október 28-án este a Háttér rovatban volt hallható az a beszélgetés, amelyet az MKPK titkárával, Veres András püspökkel készített Németh Miklós Attila. A téma az egyházi iskolák finanszírozása körül kialakult vitás helyzet volt. A beszélgetés a Magyar Rádió honlapján is olvasható. Az ott megjelenteket adjuk közre.

A szentatya Szűz Mária oltalmába ajánlotta Európa népeit   

Október 31-én, vasárnap délben a Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében II. János Pál pápa  Mária, Európa Királynője oltalmába ajánlotta a földrész minden népét.

Röviden

Bartók-emléktáblát avattak New York államban lévő Saranac Lake városkában. - Bartók ebben a városban töltötte élete utolsó nyarát 1945-ben, és azon a nyáron itt komponálta a III. zongoraversenyt és a brácsaversenyt is, sőt egy korábbi itt tartózkodása idején itt alkotta meg a Concerto zenekarra című művét is. Az emléktáblát azon a házon avatták, ahol Bartók dolgozott, az épületet a Bartók hagyományokat ápoló helyi történelmi társaság állíttatta helyre, és nyitotta meg a közönség előtt. Az emléktábla pedig Mádl Ferenc köztársasági elnök ajándéka.

 

Leszavazták az árfolyamnyereség-adót - A Parlament mai ülésén a képviselők 194 igen és 174 nem szavazattal elfogadták azt a módosító indítványt, mely kiveszi az árfolyamnyereség-adót az adótörvény-változtatások köréből. A szavazatok száma alapján az ellenzék mellett az SZDSZ képviselői is a tőzsdei árfolyamnyereség megadóztatása ellen szavaztak.

 

Koko alelnök lett - A Boksz Világszervezet Miamiban tartott éves konferenciáján Kovács Istvánt választották alelnökké – jelentette a Profibox.hu szakportálra hivatkozva a Magyar Rádió.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.02.)

Halottak napja 

 

Merjünk keresztények lenni!    

Teleki Pál mondásaiból "Merjünk magyarok lenni" címmel készül egy összeállítás. Ez adta az ötletet a címhez, amely minden kereszténynek, de különösen a keresztény sajtó munkatársainak szól. A sajtó hatalma, a polgárok által való ellenőrizhetetlensége, a befolyásolás "művészetének" egyre nagyobb sikerei sokszor felvetik a kérdést, mit tehetünk, mit kellene tennünk. Bangha Bélának, a jeles magyar jezsuitának írását azzal a lélekkel ajánljuk olvasóink figyelmébe, hogy ne gondolják: mindez csak a posztkommunista korszak jellegzetessége.

Eladhatnánk fölös széndioxidot is…   

"Olajos Péter Európai Uniós parlamenti mandátuma nem okozott osztatlan örömet. Hiszen már-már „véresen megmosolyogtató” reakciót váltott ki saját pártján belül: az MDF még meg sem ünnepelhette, hogy önállóan is átlépték a júniusi választáson az ötszázalékos küszöböt, máris kirobbant a háború párton és frakción belül, egyaránt. Vajon hogyan élte meg Olajos Péter azt, hogy győzelme kis híján a széthullás állapotába hozta pártját?" - Tamási Orosz János riportja az Európai Parlament képviselőjével.

MGOE - állásfoglalás   

A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) tiltakozik a kormánynak a regisztrációs adóval kapcsolatos tervezete ellen, ami átlagosan 34 %-kal kívánja megemelni a személygépkocsik adóterheit. Ez jelentősen drágítaná a már most is magas árakat.

Röviden

Ismét mérgezőanyaggal szennyezett paprikát talált az ÁNTSZ- jelezte az Info Rádió. Az országos tisztifőorvos a rádióban közölte: nem zárható ki, hogy újabb cég is érintett lesz az úgynevezett paprikabotrányban. Ez azonban csak a holnapi kontrollvizsgálat után derül ki. Bujdosó László hangsúlyozta: folyamatosan vizsgálják a készítményeket. A fogyasztásra engedélyezett termékek listáját mindennap, délután 5 óra után frissítik az ÁNTSZ honlapján.

 

Távozik a TV2 éléről Pintér Dezső, a csatorna elnöke. November elsejétől saját kérésére válik meg eddigi tisztségétől Pintér Dezső, aki a TV2 megalakulása óta, azaz több mint hét éven át volt a kereskedelmi csatorna elnöke. Az igazgatóság Markus Tellenbachot, a TV2 főrészvényesének elnök-vezérigazgatóját választotta a televízió elnökévé.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.01.) Mindenszentek ünnepe

Gróf Teleki Sámuel
 világutazó, akadémikus, az egyik legnagyobb magyar Afrika-kutató
159 éve, 1845. november 1. született Sáromberkén

A múlt lesújt   

"Minden ünnepünk vérrel van átitatva. És a vér – szó és kötelék. Szaggathatjuk, persze, de akkor jobb, ha a felére fogyott, magunk által szétmarcangolt maradékunk pólóira vési sírfeliratát: „hiteles halált / sem adhat nekünk a múlt. / a jövő – lesújt.” írja Csattan Pállal folytatott morfondírozásában Tamási Orosz János.

Bogdán László sepsiszentgyörgyi költő verse  

Az 1948-ban született költő, újságíró a sepsiszentgyörgyi Háromszék, és több művelődési lap munkatársa. Következetesen merít a rendszerváltás előtti idők kegyetlen, embertelen élményeiből.

Honlap-ajánló: HáziPatika   

A HáziPatika.com - ahogy jelmondatában is szerepel: "egészségről interneten" - a világhálón általános egészséggel kapcsolatos információkat szeretne eljuttatni elsősorban a nem szakmabeli érdeklődőknek. Azokhoz szeretnének szólni, akik egészségi állapotukról, egyes betegségekről, egészségügyi intézményekről szeretnének tájékozódni, illetve egészséges életmódot kívánnak kialakítani.

Röviden

Az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében 0,2 százalékponttal magasabb államháztartási hiányt jósol Magyarországnak, mint a kormány által szeptemberben 4,6%-ról felfelé módosított 5,3 százalék. Még nagyobb az eltérés Brüsszel és Budapest várakozásai között, ha a következő két év államháztartási hiányára vonatkozó előrejelzéseket nézzük. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlés szakbizottságában 2005-re 3,8 százalékos deficitet ígért, és azt is bejelentette, hogy – a Magyar Nemzeti Bankkal közösen – 2006-ban meg szeretné célozni a GDP 3,5 százalékának megfelelő hiányt. Az Európai Bizottság kedden publikált előrejelzésében 2004-re 5,5, 2005-re 5,2, 2006-ra pedig 4,7 százalékos államháztartási hiányt prognosztizált Magyarországon. A különbség tehát 1,2 százalékpont a Draskovics által említetthez képest.

 

Megismertetni a fogyasztókkal az egységes piacon őket megillető jogokat és azok érvényesítésének módjait – ez a a feladat, amelynek megvalósítására a távozó fogyasztóvédelmi biztos, David Byrne reményei szerint 2005 elejétől alakít ki egy irodahálózatot az Európai Bizottság. A hálózat két meglévő uniós fogyasztóvédelmi szervezetből alakul meg: az Euroguichet néven ismert fogyasztói központokból és a bíróságon kívüli vitarendezési eljárásokról tájékoztató EEJ-Netből.

 

Horn Gyula szerint Kovács Lászlónak másik biztosi posztot kellene kapnia az Európai Bizottságban; a volt miniszterelnök erről egy vasárnap reggeli televíziós műsorban beszélt. "Egy másik biztosi posztot, ami közelebb áll az ő felkészültségéhez, szakismeretéhez, iskolázottságához, (...), tapasztalataihoz" - mondta Horn Gyula a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére