Archív anyagaink
2004. június

(jún.30.)

Médiahelyzet Magyarországon  

A félelmetes médiatúlsúly az írott sajtóban még tartja magát, de egyre kevésbé félelmetes. A számok az alábbi mondás igazságát támasztják alá: sok embert be lehet csapni egy rövid időre, hosszú ideig is be lehet csapni néhány embert, de sok embert sokáig nem lehet becsapni.

Hisznek-e még az emberek a kormánynak?  

A szakszervezetek honlapján érdekes kérdést vetettek fel: szavatartó-e a kormány. Eddig több mint ezer ember nyilvánított véleményt, A eredmény nem hízelgő a kormányra nézvést.

Röviden

Aktivizálódott az Oroszországhoz tartozó Kamcsatka-félszigeten lévő egyik legnagyobb működő tűzhányó: a Karimszkij-vulkán 7-10 percenként ötszáz-ezer méter magas hamuoszlopot lövell ki magából - közölte kedden a kamcsatkai szeizmológiai intézet. A több mint 1500 méter magas Karimszkij a világ egyik legaktívabb vulkánja. Legutóbbi, 1996-ban bekövetkezett kitörését a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés követte.

 

Mádl Ferenc köztársasági elnök - Medgyessy Péter miniszterelnök előterjesztésére - június 10-i hatállyal kinevezte Vitray Tamást a Nemzeti Sporttanács, a magyar sport különböző érdekeinek összehangolására hivatott testület elnökének.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.29.) Péter és Pál apostol ünnepe, az aratás kezdete

548 évvel ezelőtt 1456. június 29-én a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként rendelte el III. Callixtus pápa a déli harangozást.

 

Emlékezés Robert Schumanra  

Úgy tekintenek rá, mint az egyesült Európa „atyjára”.

Kormányzati médiakapcsolatok  

Medgyessy Péter miniszterelnök kérésére mostantól Újhelyi István szocialista képviselő lesz a kormányzati médiakapcsolatok főkoordinátora.

Magyar Örökség díj  

Magyar Örökség díjat kapott a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum igazgatója.

Röviden

A terroristák és a lázadók a hatalomátadás napjára tervezett akcióitól tartva az Egyesült Államok úgy járt el, mint ahogy a szovjet csapatok tették Magyarországon. A június végére ígért kivonulást megelőzően lopva elhagytak bennünket. Az Egyesült Államok is már két nappal korábban átadta a hatalmat az ideiglenes iraki kormánynak. A minisztériumok ezentúl tisztán iraki irányítás alatt állnak, bár a hadműveleteket ezután is az amerikaiak irányítják. A teljes szuverenitás a januárra tervezett választások után állhat helyre. Szaddam nem vezeti ugyan Irakot, de más eredményt nemigen láttunk. A halottak száma meg nő.

 

Nevet váltott a Közgáz - Szeptemberben Budapesti Corvinus Egyetem néven folytatja működését a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE).

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.28.)

Kilencven éve

Kilencven éve ezen a napon ölték meg Ferenc Ferdinánd trónörököst Szarajevóban. Habsburg Ottó, az utolsó osztrák császár és magyar király fia megbocsátott a merénylő Gavrilo Princip utódainak.

 

Emlékezés Kriza Jánosra  

1811. június 28-án Nagyajtán született Kriza János unitárius püspök, népköltészeti gyűjtő, a "Vadrózsák" összeállítója.

Itt a vége, fuss el véle  

Ezt az oldalt csak akkor töltheted le, ha ma már legalább fél órát voltál a neten. Meg tegnap is.

Állatmesék  

A kommunisták "geneziséről" szól ez a két régi állatmese. Ezek a mesék olyanok mint a viccek. Valójában nincsenek régi mesék, csak régen született emberek... Tehát mesék fiataloknak, öregeknek. Elolvasásuk után pedig illik Aranyt idézni: Nem mese ez, gyermek!

Röviden

Kátyúzás helyett átfogó közútfejlesztési programot sürget a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció. Az ellenzéki képviselőcsoport vezetője, Kupper András azzal érvelt, hogy a kátyúzás önmagában nem jelent megoldást a budapesti utak rendben tartására. Érzékelhető ugyan a főváros erőfeszítése, de ennek eredménye azért nem látható, mert az utak alapja rendkívül elöregedett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.27.) Vasárnapi gondolat

 

Folytatódik a jobboldal sikere Európában

Valdad Adamkus nyerte a litvániai előrehozott elnökválasztást a szavazóurnák lezárása utáni előrejelzések szerint. A BNS balti hírügynökség felmérése szerint Adamkus a voksok 54,7 százalékát kapta, míg Kazimira Prunskiene volt kormányfőnek 33 százalék jutott.  A 77 éves, a jobboldali politikai erők támogatását élvező Adamkus 1998 és 2003 között már volt Litvánia államfője, de a legutóbbi választásokon legyőzte őt az a Rolandas Paksas, akit áprilisban korrupciós ügyek miatt a parlament megfosztott hivatalától alig 15 hónap után.

A jobb és bal jelzők talán kevéssé alkalmazhatók Szerbiában, de ott is örömünkre szolgálhatnak az eredmények:  Boris Tadić, a Demokrata Párt elnökjelöltje a szavazatok 53,5 százalékát, Tomislav Nikolić, az SZRP elnökjelöltje pedig a szavazatok 45,1 százalékát szerezte meg. Az adatokat a leadott voksok 60 százalékának feldolgozását követően tették közzé.

Csehek és magyarok  

Bármilyen furcsa is, ez az írás névnapi üdvözlet K. László budapesti lakos részére. Továbbá jókívánság minden magyarnak.

Szent László király ünnepe  

III. Béla uralkodása alatt, 1192. június 27-én avatták szentté I. László magyar királyt Váradon Gergely bíboros, pápai követ jelenlétében.

Egyházi sajtóközlemények az EU-Alkotmánnyal kapcsolatban  

"csalódottan állapítja meg a sajtóközlemény: néhány ellenvélemény miatt lemondtak arról, hogy Európa keresztény örökségére utalást tegyenek."

Ingyen tankönyv helyett...  

Várhatóan 13-16 százalékkal emelkedik szeptembertől a tankönyvcsomagok ára a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) becslése szerint. Hosszabb távon azonban a májusban bevezetett jogdíjfizetési kötelezettség is komoly gondokat okozhat

 

Magyarok a Kárpát-medencében

Röviden

Bush felszólította az EU-t, hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal Bush elnök az unió vezetőivel találkozott Írországban és a tárgyalások után kijelentette, hogy az Uniót mielőbb kezdje meg a csatalakozási tárgyalásokat Törökországgal, amely szerinte felkészült az uniós tagságra.

 

Európai Bizottság - Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia államfő egyaránt Jose Manuel Durao Barroso portugál kormányfő jelölését támogatják az Európai Bizottság elnöki tisztére.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.26.)

Fidesz-kiáltvány a fogyatékosügyért  

A gyógypedagógusi képzésre költött összeg 2001 óta a felére apadt és ez veszélyezteti azon fogyatékosok esélyeit, akiket a nehéz helyzetbe került pedagógusok segítenének. A normatíva további csökkentését tehát meg kell akadályozni - ismertette Harrach Péter a gyógypedagógia megmentéséért született kiáltványt.

Trianontól az unióig  

"Szlovákia s az itt élő magyarság május 1-jétől az EU tagja lesz. Más valósággal kell szembenéznünk, és más valóságot kell alakítanunk. Európa követte el a magyarság szétszóratását és meghurcoltatását. Most a mai Európa szedi fel a határköveket és a sorompókat. Hihetetlen, de igaz. Puskalövés nélkül szűnnek meg a ragadozó nemzetállamok erőszakos határai."

Program-ajánló: Múzeumok Éjszakája  

"Ez az éjszaka más, mint a többi...! 2004. június 26-án huszonkilenc múzeum Szent Iván napjának tiszteletére különleges eseményekkel várja régi és új barátait - de készüljenek fel, mert ez az éjszaka más, mint a többi..."

Röviden

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint a kormány titkos határozatot fogadott el a légi terror elhárításáról. Eszerint különleges esetben utaszállító gép is lelőhető.

 

Több szocialista politikus is felháborodott, hogy Medgyessy Péter újabb luxusutazásra készül. A Magyar Nemzet információi szerint a pártban úgy gondolják: Medgyessy Péternek inkább munkával kellene töltenie a nyarat, miután gyengén szerepeltek az EP-választáson. A kormányfő idén júliusban Mallorcára utazik feleségével. Eredeti tervük szerint Mexikó lett volna a célállomás, de a korábbi bortánykeltő utak miatt úgy döntöttek: nem utaznak Európán kívülre. A kormányszóvivő annak ellenére nem nyilatkozik Medgyessy Péter magánútjáról, hogy a 2002-es kubai út után megígérte, hogy minden magánútról tájékoztatja a sajtót.

 

Lift az Akropoliszra - A Görög Kulturális Minisztérium tájékoztatása szerint a napokban készült el a templom talapzatául szolgáló hegy északi oldalán az a felvonó, amelynek segítségével az augusztusi turistatömeget könnyebben kezelhetik majd Görögország egyik nemzeti jelképén.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.25.)

„Nem lehet elvágni azokat a gyökereket, amelyekből származunk”  

A Szentatya az Európai Unió új alkotmányáról szólt június 20-án, vasárnap déli, az Úrangyala elimádkozása után. A Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak kifejezte keserűségét amiatt, hogy az Európai Unió új alkotmányában nem szerepel sem a keresztény gyökerekre való utalás, sem Isten neve.

Egyetemi tanárok európai találkozója  

Június 24-e és 27-e között tartják Rómában az egyetemi tanárok európai konferenciáját a „Család Európában – alapok – tapasztalatok és távlatok” témáról.

Program-ajánló  

Két újabb - a hazai kortárs képzőművészetet reprezentáló - tárlat nyílik  a Magyarországi Volksbank budapesti Galériáiban.

Röviden

Eltűnik a Postabank név - Az Erste és a Postabank holnapi közgyűlése vélhetően jóváhagyja a két bank fúzióját. Az idén ötmilliárd forintos adózott eredménnyel számoló új cég megválik a Postabank-márkanévtől, s Erste Bank Hungary néven fut tovább.

 

A cseh jegybank váratlan kamatemelésének köszönhetően nemcsak a korona, de a forint is erősödésnek indult csütörtökön.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.24.)

Csak mi nem tudjuk teljesíteni a maastrichti kritériumokat?  

Az Európai Bizottság elemzése szerint a magyar államadósság az idén meghaladhatja a GDP 60 százalékát. Ez azt jelentheti, hogy egyedül a 25 uniós tagállam közül egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesítünk.

Bugár: Kovács is felelős a megromlott MKP-MSZP viszonyért  

Magyarország külügyminiszterének és az MSZP elnökének komoly szerepe volt abban, hogy az MKP és a legnagyobb magyar kormánypárt viszonya megromlott. Kovács László nemrégiben ugyanis fogadta azt a Robert Fico ellenzéki politikust, aki a közelmúltban magyar-ellenes kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet.

Röviden

Kilépett az MDF-ből és a párt parlamenti frakciójából Hende Csaba. "Munkámat a házszabály rendelkezései alapján független képviselőként folytatom" - áll Hende közleményében. A politikus döntésének okát az "MDF politikai irányvételének elbizonytalanodásában és a párton belül kialakult viszonyokban" jelölte meg.

 

Nem először fordul elő a Dunakanyar településein, hogy a Magyar Nemzet előfizetőinek a kézbesítők Népszabadságot, esetleg Népszavát kínálnak, mondván, hogy a Nemzet elfogyott. Egy felháborodott olvasó beszámolója szerint, a kézbesítő arra hivatkozott, hogy nem fog a saját pénzéből újságot venni neki, viszont kaphat Népszabadságot, mert abból van felesleg.

 

Hárman is látták a Mecsekben szerdán délután azt a tigrist, amit először a múlt héten fedezett fel egy kislány a Mecsek lábainál. A nagyragadozót a múlt csütörtökön a Szentlőrinchez közeli Bükkösdön figyelték meg, az elmúlt napokban azonban nem találtak rá. Ma délután azonban hárman is látták az állatot, a mintegy húsz kilométerre fekvő Baranyajenő határában. Szakember szerint biztos, hogy tigris kószál a Mecsekben. Egy siklósi, tíz éve tigrist tartó szakember megvizsgálta az állat nyomát és kijelentette, hogy az állat szinte biztosan tigris. A férfi tanúlmányozta az állat lábnyomát, csapását, sőt még egy dögtetem maradványait is megvizsgálta, amit az állat hagyott maga után. A nagy tapasztalatokkal rendelkező ember véleménye szerint szinte biztos, hogy tigrisről van szó.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.23.)

Radikálisan új helyzet van a közéletben   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nem zárkózik el az előrehozott választásoktól sem - közölte Orbán Viktor egy kedd esti rádióműsorban.

Új jövőt ígér az Európa Tanács új elnöke   

Az iraki helyzetről és a törökországi állapotokról tárgyal az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, amelynek új elnöke új jövőt ígér a Tanácsnak.

Honlap-ajánló: 130 éves a fogaskerekű vasút 

Budapesten 1874. június 23-án indult meg a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig. A 2,8 kilométer hosszú vasút abban az időben a harmadik ilyen jellegű tömegközlekedési eszköz volt a világon. A vonalat 1890-ben hosszabbították meg a Széchenyi-hegyig: az azóta már 3,7 kilométer hosszú vasutat 1929-ben villamosították. 1973. augusztusában vonalát teljes egészében felújították.

Röviden

Orbán Viktor szerint az Európai Parlamenti választás megnyerése után a Fidesznek kellett volna delegálnia a magyar uniós biztost, vagy legalábbis a kormánynak figyelembe kellett volna vennie a párt véleményét.

 

Kétszáz éves márványkádakat találtak a Rudasban - Kelta kori tárgyakat, török kori fagerendákat és az 1800-as években használt márványkádakat találtak régészek a budapesti Rudas fürdő felújításánál. A munkálatok során bebizonyosodott, hogy a fürdő nagy része az eredeti török épület – ilyen pedig kevés maradt fenn Magyarországon. A patinás budapesti fürdő felújítása 3 hónapja kezdődött.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.22.)

Vonj sugaradba   

91 évvel ezelőtt született WEÖRES SÁNDOR költő, műfordító, drámaíró.

Interjú Orbán Viktorral 

A hírTV interjúja Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével - 2004. június 20-án. (teljes szöveg + videó)

Röviden

Június 30-ával távozik posztjáról Kis Zoltán, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára. A szabad demokrata politikus azzal indokolta lépését, hogy nem tudta hatékonyan érvényesíteni az agrár környezetvédelemmel, illetve a tájgazdálkodással kapcsolatos elképzeléseit.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.21.)

 Az MDF frakción belül 13 fővel megalakult a Lakitelek Munkacsoport
Tagjai: Balogh László, Balsai István, Csampa Zsolt, Ékes József, Font Sándor, Fülöp István, Horváth Balázs, Kelemen András, Németh Zsolt, Lezsák Sándor, Pichler Imre, Püski András és Szászfalvi László

Hivatalosan is itt a nyár!

Szájer a Néppárt frakcióvezető-helyettese lehet    

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt legerősebb frakcióvezető-helyettesi posztjára jogosíthatja a Fideszt Európa-szerte legjobb választási eredménye, így Szájer Józsefet jó eséllyel jelölik a tisztségre.

Orbán Viktor munkára buzdított a választási értékelésen 

Az alacsony részvétel miatt az európai parlamenti (EP-) választás eredményéből nem lehet egyértelműen következtetni a 2006-os országgyűlési voksolás kimenetelére. Ez a siker megalapozhatja a következő választási győzelmet, de csak akkor, ha a Fidesz helyi aktivistái eljutnak minden szavazópolgárhoz, akit eddig nem sikerült elérni.

Röviden

Tojás nagyságú jég esett vasárnap délután Bercelen. A Nógrád megyei településen egy ház tetejét, ablakokat és autókat tett tönkre a jég,

 

Szaddám Huszein volt iraki elnök és rezsimjének több magas rangú vezetője, összesen mintegy tízen, a június 30-i hatalomátadás után "valószínűleg igen hamar" az iraki ideiglenes kormányzat fennhatósága alá kerülnek, de továbbra is amerikai őrizetben lesznek.

 

A Munkáspárt központi bizottsága tisztességes gesztusként értékelte, de nem fogadta el Thürmer Gyula lemondását. Az elnök a szombati ülésen jelentette be döntését, melynek oka pártja gyenge európai parlamenti választási szereplése. A Munkáspárt ugyan elégedetlen a választási szerepléssel, de annak oka szerintük az, hogy a Parlamenten kívüli pártok nem kaptak elég nyilvánosságot. A magyar politikai viszonyok miatt az emberek elfordultak a politikától, ahol még Antall József idején is nagyobb volt az esélyegyenlõség - állapították meg a Munkáspárt vezetõi.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.20.) Vasárnapi gondolat

 

85 évvel ezelőtt, 1919 június 20-án halt meg
Csontváry Kosztka Tivadar
önéletrajzi írása

Jánosi megoldása    

„A legjobb az lenne, hogy aki úgy érzi, hogy árnyék vetült rá, az magától állna odébb." - mondta Jánosi. Nekünk is ez lenne a legjobb.

Tuniszi főpásztor levele a nyugati keresztényekhez 

"Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a keresztény tanúságtétel, a szeretetszolgálat a muzulmán világban is meghozza eredményeit. A baráti párbeszéd, a kölcsönös segítség áttöri az előítéletek falát. A szeretetszolgálat a legszebb nyelv, amelyet mindenki beszélhet saját lehetőségeihez képest” – fejezi be a nyugati keresztényekhez írt nyílt levelében Fouad Twal tuniszi püspök.

Röviden

A magyarság szellemi, lelki megújulásának segítéséért szombat este 6 órától több tízezren imádkoztak felekezetre való tekintet nélkül a Hősök terén.

Megkezdték násztáncukat a kérészek a virágzó Tisza alsó határ menti szakaszán. - A jelenség 4-5 napig tart. Késő délutántól hajnalig látható. A tiszavirágzást követően - a peterakás után - a nőstény azonnal elpusztul. A hímek azaz a kifejlett kérészek szájszervei pedig visszafejlődnek, így gyakorlatilag éhen halnak.

 

Az MDF-nek önállóan kell indulnia a 2006-os országgyűlési választásokon és reális célként kitűzendő a 10 százalék feletti eredmény - számolt be Dávid Ibolya a párt országos választmányának határozatában megfogalmazott javaslatról a testület ülését követő sajtótájékoztatón, szombaton Budapesten.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.19.)

Alkutmány vagy Alkotmány?  

Látszólag számháború folyik Brüsszelben, de sokkal többről van szó. A közepes és a kis ország nem szeretnének kiszolgáltatottá válni az uniós nagyoknak. Állítólag péntek este felszállt a füst az alkotmányról, de a Bizottság elnökére nincs jelölés.

Gyengül a forint, de az igazmondás nem erősödik  

Lehet, hogy Kovácsot elsöpri ez a választás. Mit sem ér azonban, ha vele együtt nem tűnik el az átverés, a befolyásolás, az igaz szó kerülése.

Hamis látszat keltő Népszava  

A nép szava, mint tudjuk, Isten szava. A Népszava azonban távolról sem. Ismét a bíróság állította le a szocialista pártelnök által melegen ajánlott újság hazugság-gyárát. Áder János nem kulcsárkodott, s az ügyészség nem segítette Kulcsárt a szökéshez.

Röviden

Ismét tömegsírt fedeztek fel Bosznia északnyugati részén. A szakértők az 1992-95 közötti polgárháború során a boszniai szerb erők által lemészárolt muzulmánok maradványaira bukkantak.

Szaúd-Arábiában az al-Kaida fegyveresei kivégeztek egy amerikai túszt. Az áldozatot, a gépész Paul Johnsont, lefejezték. Egy iszlám honlapon képeken is bemutatták a kivégzést. A férfit múlt héten rabolták el. A túszejtők azt követelték, hogy a szaúdi kormány engedje szabadon fegyveres társaikat. A határidő pénteken járt le.

Több mint száz elpusztult delfin, nyolc tengeri teknős és öt csőrös cet teteme sodródott partra az elmúlt napokban Mauritánia déli részén. A nyugat-afrikai ország oceanográfiai szakértői megvizsgálták a tetemeket, de előrehaladott bomlásuk miatt használható szövetmintákat már nem tudtak venni.

Gyermekrajz-pályázat díjátadó ünnepségén káromkodott és kommunistázott a Pest megyei közgyűlés egyik fideszes tagja. Az Index információ szerint az önkormányzati képviselő ittasan zavarta meg az ünnepséget. A Fidesz frakcióvezetője, T. Mészáros András segítségével a képviselőt kivezették. A Fidesz frakció elnézést kért a történtekért. Az egyik ellenzéki képviselő Alvincz családi tragédiájával magyarázta a történteket. Az elnézéskérést a közgyűlési elnök is elfogadta. Mi is sajnálkozunk a történek miatt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.18.)

Helyünk Európában  

Nem sokaság, lélek, s szabad nép tesz csuda dolgokat. Igaz. De a közéletben, a  nemzetközi szervezetekben a mandátumokban kifejezett teljesítménynek súlya van. Összeállításunk a Fidesz illetve a magyar delegáció helyét mutatja a néppárton belül. A 25 ország versenyében a hetedik hely megtisztelő.

Milyen volt a Kovács Kampány?  

Kovács magabiztosan nyilatkozott a Népszabadságnak: 12 helyre számít, 13-nak már nagyon örülne. Mint tudjuk, a bűvös 12-őt még az SZDSZ-szel sem érte el. Ha meg akarjuk érteni, hogy lett a 12-ből 9, érdemes évekre visszatekinteni, miket is mondtak a szoci-álliberáis urak és hölgyek.

Röviden

Az alkotmány elfogadásában bíznak a Brüsszelben tegnap kétnapos tanácskozásukat megkezdő állam- és kormányfők, ugyanakkor a többség lapzártakor úgy vélte, az Európai Bizottság új elnökének megtalálása hosszabb időt vehet igénybe a tervezettnél.

II. János Pál üzenetet küldött az Ulmi Katolikus Napok számára. Az Európai Unió több, mint országok földrajzi alapon összeálló, véletlenszerű együttese - figyelmeztet a Szentatya. Európa nem fordulhat el a keresztény örökségtől, s lelki unióvá kell válnia.

Az Origo internetes portál olvasóinak 76 százaléka a Való Világ 4. indítása helyett megszüntetné a műsort.

A HVG.hu saját forrásaira és más lapok értesülésére alapozva Hiller Istvánt látja a legesélyesebbnek az MSZP elnökségéért folyó versenyben.

Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a Magyar Televízió szerdai műsorában azt mondta, hogy az MNB csak akkor folytathatja a kamatcsökkentést, ha a költségvetési deficit lefaragására tett kormányzati intézkedések meggyőzőek lesznek. Állítólag a nyilatkozat hatására gyengül a forint.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.17.)

Életét vesztette egy magyar katona Irakban, egy pedig könnyebben megsérült. A Magyar Honvédség szállító zászlóalja ivóvizet fuvarozott. Az oszlop mellett Al-Hillahtól mintegy 70 kilométerre északkeletre csütörtökön kora délelőtt gránát robbant.

Az igazság első órája    

Sok jóérzésű ember undorodott meg a közélettől, hiszen látta: a hamisság, a féligazságok kuszaságába ültetett hamisság, mint polip, átfogja az országot, behatol az agyakba, sőt azt is képes elérni, hogy az emberek ne a maga valójában lássák, hanem akár még vonzónak is találják. - írja  Sánta kutya sorozatunkban Surján László.

Mire jó a "negatív" kampány? 

Az Európai Parlamenti választás kampányának és eredményének hazai következményei.

Ilyen volt - ilyen lett 

Összehasonlító térkép a 2002-es és a mostani választás eredményéről.

Röviden

 

Komoly gázár-növekedésre kell számítani a következő fűtési szezonban. A gazdasági tárca helyettes államtitkára (tehát nem a gaz ellenzék) elmondta: az olajár-robbanás miatt várhatóan a földgáz ára is jelentősen növekszik. Hatvani György szerint a gázár-drágulással azonban a kompenzáció mértéke is nőhet, így a terheket nemcsak a fogyasztóknak kell majd viselniük. Sajnos még emelés nélkül is nagy már a teher.

 

Az ORFK szerdán nyilvánosságra hozott határozata bűnösnek mondja Kádár Jánost a személyi szabadság megsértése bűntettében Nagy Imréék internálása miatt. Az ORFK tekintettel arra, hogy az elkövetők már elhunytak, megszüntette a nyomozást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.16.)

Maria Teresia Carloni vallomása Mindszenty bíborosról    

A Vatikáni Rádió Rómában és környékén, illetve Interneten hallható olasz nyelvű műsorában, június 10-én csütörtökön délelőtt Alberto Di Chio, bolognai kanonok ismertette az „Egy nő az egyház szívében” c. kötet magyar vonatkozású részleteit. A bolognai Minerva Kiadó gondozásában 2003-ban megjelent könyvet április végén a római Magyar Akadémián maga a prelátus, egyben társszerző mutatta be azon a konferencián, amelyet a szentszéki magyar nagykövetség rendezett a következő címmel: „A katolikus egyház szerepe a Közép-Európai rendszerváltás és az európai integráció folyamatában.”

Két kampánycsend-sértést állapított meg eddig az OVB 

Eddig két esetben állapítottak meg kampánycsend-sértést. A Magyar Televízió 2-es csatornájának roma magazinja, valamint a Népszava június 12-i számával kapcsolatban.

Röviden

Magyarország 176 választókerületéből 146-ban a Fidesz nyerte meg az európai parlamenti választásokat, Budapesten is a 20 kerültből 13-ban a Fidesz győzőtt, a XIV. kerületben pedig azonos szavazatszámot kapott a Fidesz és az MSZP.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.15.)

Interjú Orbán Viktorral a választási győzelem után     

"Ezt a választást megnyertük, döntő fölénnyel, azt is mondhatnám, szinte elsöprő, hogyha ez egy parlamenti választás, akkor itt egy kétharmadot jóval meghaladó, nemhogy kényelmes, hanem alkotmányozó erejű többség van a polgári és nemzeti erők oldalán a Magyar Parlamentben."

Az Európai Parlament várható összetétele 

Bár még nem véglegesek az adatok érdemes áttekinteni országonként, hogy mely politikai erők jutottak be az Európai Parlamentbe.

Röviden

Kovács Népszava-megrendelőt küldött a párttagságnak - Az MSZP elnöke egy "felvállaltan baloldali olvasótábor felvállaltan baloldali lapjának" előfizetését ajánlja a szocialista párttagoknak szétküldött levelében. A hvg.hu információi szerint Kovács László pártlogós levele mellé megrendelőlapot is küldött a feladó, az MSZP fővárosi központja. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője tudott az akcióról, de nem lát benne kivetnivalót: "a lap nyíltan vállalja önmagát, vagyis baloldaliságát." (Index)

 

Újabb haladékot kaptak a kényszervállalkozók - A parlament ugyanis elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely meghosszabbítja a színlelt munkaszerződések átalakítására vonatkozó határidőt. 2005 július 1-ig nem büntetik azokat, akik kényszervállalkozókat foglalkoztatnak.

 

Svájcban újra legális az abszint - Az 1908-ban betiltott, híres-hírhedt tömény ital, az abszint legalizálása mellett döntött hétfőn a svájci parlament. Neuchatel kantonban, a nevezetes szeszesital őshazájában a tilalom ellenére eddig is titokban folyamatosan gyártották a zöld tündérnek nevezett italt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.14.)

Az  MSZP elveszítette társadalmi támogatottságát   

M. Szabó Imre írása a választási eredmények közzététele után elhangzott szocialista véleményekről.

Európai Parlament  - választás    

Az Európai Parlamentbe delegált 24 képviselő

Schmitt Pál: áttörő siker, óriási győzelem 

Átütő sikert, óriási győzelmet arattunk - mondta Schmitt Pál, a Fidesz Szabad Európa listájának vezetője vasárnap este az európai parlamenti választások nem hivatalos eredményének kihirdetése után tartott sajtótájékoztatón.

Egy kis szórakozás   

Egy levelezőlistán jutott el hozzánk talán lehet úgy mondani, hogy a szám-misztika körébe tartozó feladvány. Ha tudod a megfejtést írd meg nekünk!

Röviden

Írország elnöke új javaslatokat tett az Európai Unió alkotmánytervezetére. Az adózásról és az állami jövedelemforrásokról szóló indítványokat hétfőn Luxemburgban tárgyalják meg a 25 ország külügyminiszterei. Elfogadásukhoz a politikusok egyhangú döntésére van szükség. A javaslatok egy biztonsági intézkedést is tartalmaznak, amellyel meg lehet akadályozni a többségi döntést a külpolitikai és a szociális kérdésekben az Unióban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.13.) Vasárnapi gondolat

 

A listát állító párt(ok) neve Megszerzett
szavazat % mandátum
FIDESZ-MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG 1 453 138 47,41 % 12
MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT 1 051 624 34,31 % 9
SZABAD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE 236 603 7,72 % 2
MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM 163 480 5,33 % 1

 

Európai választások 2004. június 13.

Az Országos Választási Bizottság közleménye    

A délután 13 órai részvétei százalékok. Még lehet javítani rajta!

Az Országos Választási Bizottság közleménye    

Az Ország 10871 szavazókörébe, a szavazatszámláló bizottságokba a listát állító pártok –  élve a VE. 25.§ (1) bekezdése által biztosított jogukkal –, összesen 25336 delegáltat jelentettek be. A legtöbbet a Fidesz delegálta, szám szerint 9329 főt, legkevesebbet pedig az SZDP, 74 főt.

Megtoldották  

Az előző kampányban ígért 830 kilométernyi új gyorsforgalmi út nyilvánvalóan nem készülhet el a 2006-os választásokig, ám a számokkal való bűvészkedés továbbra is a kormány kedvenc foglalatosságai közé tartozik. Medgyessy Péter a minap nem kevesebb mint 1659 kilométer sztrádáról fantaziált.

Röviden

EP-választás
Olaszországban tegnap kezdődött az európai parlamenti választás. Itáliában a szavazók nemcsak az euroképviselőkről, hanem a helyhatóságok 70 százalékának megújításáról is döntenek. Csehországban már végetért a választás, a vártnál is kevesebben, becslések szerint, a jogosultak 27 százaléka járult az urnákhoz. Befejeződött a szavazás szombaton Lettországban és Máltán is.  Már korábban leszavaztak hollandok, a britek és az írek. Az uniós országok többségében azonban, így nálunk is vasárnap választják meg az európai parlament képviselőit.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.12.)

Az Európai Néppárt a kulturális örökségről   

Sorozatunk mostani darabjában azt mutatjuk be, miként vélekedik, tett vagy kíván tenni az Európai Néppárt a kulturális örökségünk megőrzése érdekében.

Bővebb információk a Zafi féregről 

Ha sokan dőlnek be a megtévesztő magyar e-mailnek, forró hétvége lesz a magyar vírusfronton.

Panaszt tesz az uniónál a MOK    

Az Európai Parlamenthez fordul a Magyar Orvosi Kamara a hátrányosnak ítélt túlmunka és honorálási rendszer megváltoztatásáért. Erről Gyenes Géza főtitkár beszélt Szolnokon.

Röviden

Minden várakozást és előrejelzést felülmúlt a májusi infláció. A Központi statisztikai Hivatal adatai szerint 7,6 százalékkal magasabbak voltak az árak idén, mint tavaly májusban. Még ennél is magasabb értéket mutatott a nyugdíjas kosár termékeinek drágulása, ugyanis a nyugdíjasok által vásárolt árukért 8,1 százalékkal kellett többet fizetni.

 

Hétfőn hozzák nyilvánosságra az áprilisi magyar folyó fizetési hiányra vonatkozó adatot, amely a jövő hét legfontosabb makrogazdasági adata lesz. A Dow Jones Newswires által megkérdezett 8 elemző véleményének az átlaga szerint a deficit 915 millió euró lesz. Ez jóval meghaladja a márciusi 588 millió eurót és az egy évvel korábbi áprilisi 444 millió eurót.

 

A Munkáspárt szerint az MSZP felelős a kampány eldurvulásáért - Thürmer Gyula azoknak a támogatására számít, akik csalódtak az MSZP-ben, a Medgyessy kormányban, akik valóságos baloldali politikát vártak, és ehelyett egy jobboldali liberális kizsákmányoló politikát kaptak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.11.)

Európai parlamenti választás 2004  

Megkezdődött az Európai Parlament képviselőinek a megválasztása. Az eredményeket csak az utolsó szavazóhelyiség bezárása után lehet közölni, amely magyar idő szerint vasárnap este 22 óra. Ekkor teszik közzé valamennyi országban az eredményeket.

Nemzeti Petíció -  törvénymódosítási-javaslatok   

A Fidesz törvénymódosítási-javaslatként terjeszti az országgyűlés elé a Nemzeti Petícióban foglaltakat, így öt- plusz egy, a költségvetés módosítását tartalmazó - tervezetet tesz le a parlament asztalára annak a megalapozott szakmai bizottságnak a munkája alapján, amelyet Pokorni Zoltán vezetett - mondta Orbán Viktor csütörtökön sajtótájékoztatón.

Röviden

Mádl Ferenc az ügyészség napján - A köztársasági elnök szerint az ügyészség, és a legfőbb ügyész személye, politikai támadások célpontja lett az utóbbi időben. Az államfő úgy véli, ez nemcsak a módszer miatt elítélendő, hanem azért is, mert az ügyészség befolyásolása vagy támadása a szervezet biztonságát is megrendítheti.

 

Egyre nagyobb gondot okoz hazánkban a szakmunkások hiánya - A szakemberek szerint az ország versenyképessége kerülhet veszélybe, ha nem sikerül visszaállítani a szakmák tekintélyét. A Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgatója szerint a jelenlegi képzési rendszer nem képes kielégíteni a munkaerőpiac igényeit.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.10.)

1625 június 10-én született

Apáczai Csere János
 író, természettudós, tanító, filozófus, polihisztor.
(sírja a kolozsvári Házsongárdi temetőben)

Világpolgárok ne nálunk egyesüljetek!  

Olvasónk gondolatai a szabaddemokrata választási újsággal kapcsolatlban.

Csúcsinflációs adat várható   

Pénteken 7,24 százalékos csúcsinflációs adat várható. Az elemzők konszenzusa szerint a Központi Statisztikai Hivatal ekkor fog számot adni az idei legnagyobb pénzromlási mértékről. A 2004-es inflációs ütemet egyrészt az áruforgalmiadó emelések, másrészt az energiaárak alakulása határozta meg.

Röviden

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta Irak szuverenitásának helyreállítását és a demokratikus állam megteremtését támogató határozatot. A dokumentum értelmében Irak június 30-án visszanyeri teljes szuverenitását, véget ér a megszállás, feloszlik az Ideiglenes Koalíciós Hatóság, és hivatalba lép az iraki ideiglenes kormány.

 

Alulképzett az ország - Valamelyest csökkent a különbség az uniós átlag és a magyar aktív korúak átlagos képzettségi szintje között. A KSH adatai szerint ugyanakkor a 15 évnél idősebbek közül 952 ezren nem fejezték be az általános iskolát. Az érettségizettek aránya 40-ről 60 százalékra nőtt a rendszerváltozás óta, a diplomásoké pedig 12-ről 14 százalékra. Az Európai Unióban az aktív korúak 21 százaléka diplomás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.09.)

Áder János nyílt levele Kovács Lászlóhoz  

"Úgy tűnik, Ön valamilyen érthetetlen okból mindenáron ragaszkodik a tények elferdítéséhez. Abban a reményben, hogy az írott szó mégiscsak ébreszt Önben némi tiszteletet a valóság iránt, engedje meg, hogy ebben a formában emlékeztessem Önt a tények és az Ön által az elmúlt napokban elmondottak között feszülő ellentmondásokra.".

Az átlagnyugdíj szinte már a létfenntartáshoz sem elég  

"Az idős emberek egyik legnagyobb gondja, hogy az átlagnyugdíj már-már a létfenntartáshoz sem elég" - mondta Aszódi Pál újságíróknak, egy nyugdíjas-fórumot megelőzően.

Erdély - önkormányzati választások  

Az RMDSZ jelöltjei közül 150 településen már megválasztották a magyar polgármestert, további 82-ben második fordulóra kerül sor. Ez az eredmény 30 százalékkal jobb, mint 2000-ben volt. A függetlenként indult magyar jelöltekről sajnos nem tudtunk információt szerezni.

Az amerikai közvélemény az Európai Unióról   

Ideológia szerint élesen megosztott az amerikai közvélemény az Európai Uniót illetően.

Röviden

Szélerőmű a Bakonyban - Egy írországi befektető cég 36 tornyos szélerőmű-parkot kíván létesíteni a Bakonyban Zirc és Olaszfalu térségében; a mintegy 30 milliárd forintos beruházás a jövő év tavaszán kezdődne. A beruházó jelenleg a hatósági engedélyeztetési eljáráshoz szükséges terveket készíti. Horváth László, Zirc polgármestere, a beruházás bejelentésekor elmondta: szerinte ez a fejlesztés a hátrányos helyzetű bakonyi térségben beindíthatja a beruházási kedvet.

 

Jánosinak is van papírja arról, hogy hazudik - A Budaörsi Városi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében kimondta, hogy Jánosi György, a Medgyessy-kormány volt sportminisztere megsértette Deutsch Tamás, a polgári kormány ifjúsági és sportminisztere jó hírnévhez fűződő jogát.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.08.)

Provokáció a Fidesz nagygyűlésén  

"Ron Werber, Rosenberg valamint Silverstein "urak" a Műegyetem térségében a Dunán bevetették a MAHART hajóját, amelynek oldalára sárga alapon fekete betűkkel az ismert "Hazugsággyár" rágalomszlogen ismert mondatát írták fel. Hamis, hazug sértő - szerintem közjogot is sértő - mondatát." (M.Szabó Imre)

Honlap-ajánló: Kistelepülések   

Az ajánlott honlap a Kiszolgáltatott Kistelepülések Országos Érdekvédelmi Szövetségének a honlapja, amely egyben egy segélykiáltás is.

Röviden

Bach-hét Budapesten - A Deák-téri evangélikus templomban tartják ezen a héten, 7-től 13-ig a XV. Budapesti Bach-hét koncertjeit. Oratórium est, hegedű est, zenekari est és kamaraest szerepel a programban. A kezdés időpontja este 7 óra. A fellépő Lutheránia ének- és zenekar éppen most ünnepli 100. születésnapját.

 

Göncz Kinga, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lesz Lévai Katalin utóda az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri poszton - erősítették meg nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők hétfőn az MTI információját. Medgyessy Péter miniszterelnök egy hétfői televíziós interjúban elmondta: ezen a héten bejelenti, hogy ki lesz az új esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter, mivel Lévai Katalin várhatóan európai parlamenti képviselőként folytatja munkáját. A kormányban lehetnek más személyi változások is, ám ezt még korai fölvetni - mondta a miniszterelnök a Magyar Televízió Dolgozószoba című műsorában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.07.)

A Gondola felvétele és képes összeállítása a nagygyűlésről

Mindnyájunknak el kell menni!   

A jégesővel kísért óriási vihar ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze vasárnap délután, az Összefogás Napján a Szabadság híd és a Műegyetem között. "Mindenkinek el kell mennie az európai parlamenti választásokra, aki nem akarja, hogy 2006-ban reménytelen állapotban várja az ország a választásokat" - szögezte le Orbán Viktor. (A beszéd teljes szövege)

Ismét többséget jósolnak az Európai Néppártnak   

A jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt valószínűleg a következő ciklusban is a legnagyobb frakció lesz az unió egyetlen, demokratikus választás nyomán létrejövő intézményében, az Európai Parlamentben.

Röviden

Funar megbukott - Romániában több közvéleménykutató intézet megerősítette, hogy Georghe Funar kolozsvári polgármester bizonyosan nem jutott be a választás második fordulójába. A magyarellenességéről ismert politikus támogatottsága 20 százalékosra csökkent, miközben két kihívója egyenként a szavazatok több mint 35 százalékát kapta. Bukarestben előretört az ellenzéki liberális-demokrata pártkoalíció. Jelöltje, Traian Basescu jelenlegi főpolgármester fölényesen legyőzte a külügyminisztert.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.06.) Vasárnapi gondolat

Összefogás a Nemzeti Petícióért
június 6, vasárnap 15 óra
Nagygyűlés a BME előtt
A Szövetség mindenkit vár a budapesti Műegyetem elé, aki egyetért a Nemzeti Petícióval és fontosnak tartja, hogy a Parlament megtárgyalja a benne foglaltakat

 

Félidőben a Medgyessy-kormány - Nemzeti középszer   

Bár a cikk a múlt heti HVG-ben jelent meg, tartalma aktuális és terjesztésre méltó.

II. János Pál pápa ismét külföldön 

Kilenc hónapig tartó szünet után II. János Pál pápa ismét külföldi utazásra indult. Június 5-én és 6-án a svájci Bernben tartózkodik, ahol jelen lesz a fiatalok első országos találkozóján és ünnepi szentmisét mutat be. Ez a szentatya 103. nemzetközi utazása.

Gyertyás demonstráció a Szent Margit kórházért  

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Óbuda-békásmegyeri szervezete június 10-én, csütörtökön 17 és 22 óra között tiltakozó demonstrációt szervez a Szent Margit Kórház elé a Bécsi út és a Tégla utca közötti területen, a kórházi osztályok tervezett megszüntetése miatt.

Röviden

A Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta a 75. születésnapját ünneplő Kányádi Sándornak. A Kossuth-díjas író, költő nemzetközileg is számon tartott irodalmi életműve elismeréseként kapta a kitüntetést, amelyet a kormányfőtől vett át pénteken a Parlamentben.

 

A HVG Kovács Lászlóról: Kovács László (64) külügyminiszteri és pártelnöki posztja között lavírozva gyakran vesz részt napi belpolitikai csatározásokban. Vélhetően e kettős szerepnek tudható be a külpolitikájában időnként tapasztalható bizonytalankodás. Az USA feltétel nélküli hívéből például hirtelen - az ellenzéki pártok által már korábban érzékelt tömeghangulatnak megfelelően - az ENSZ iraki szerepvállalását sürgető diplomata lett. A decemberi EU-csúcson a kormány „jelentkezett" a kétsebességes Európa feltételezett belső körébe, tavasztól viszont már tiltakozott az ötlet ellen. Az EU-alkotmány vitájában Kovács energiájának zömét a kisebbségek védelméről szóló kitétel elfogadtatására koncentrálta, minden más vitás kérdésben óvatos és háttérbe húzódó.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.05.)

Környezetvédelmi világnap
1972. június 5-én
nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. Az emberi környezettel foglalkozó ENSZ-konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi nappá nyilvánította.

Bíznak-e még az emberek a kormányban?     

Interjú Orbán Viktorral (+ videó) a hírTV  Naptár című műsorában.

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nyári rendes ülését 2004. június 1-3. között tartotta. Fő témája a munkás ifjúság lelkipásztori gondozása volt. Hollai Ferenc és Gyuris Csaba, a Keresztény Munkásifjú Mozgalom vezetői adtak tájékoztatást.

Huszárok a Szent Péter téren  

Június 2-án, szerdán délelőtt az általános pápai kihallgatást II. János Pál a Szent Péter téren tartotta meg. Mielőtt a szentatya nyitott, fehér pápamobilján megérkezett volna a térre, magyar, francia, olasz huszárok vonultak fel lóháton és gyalogosan, hagyományos, történelmi öltözetben a Bernini oszlopsorhoz vezető Via Della Conciliazionén.

Az Európai Néppárt a VÁLLALKOZÁSOK-ról  

Az érvelési segédanyag-sorozatunk befejezése után, most háttéranyagokat mutatunk be, elsőként azt, miként vélekedik, tett vagy kíván tenni az ENP-ED a vállalkozásokkal kapcsolatosan.

Röviden

Az év csillagászati szenzációja - Június 8-án délelőtt a Vénusz áthalad a Nap korongja előtt. Magyarországról kedvező időjárás esetén a teljes átvonulás megfigyelhető lesz, akár szabad szemmel is – persze csak megfelelő fénycsökkentéssel. (National Geographic)

 

Elindult útjára a láng! - Az olimpiai aranyérmes Cathy Freeman volt az első, aki kezében tarthatta az olimpiai lángot annak útján Ausztráliából Athénba. A láng Görögországból pénteken reggel érkezett Sydneybe, hogy megkezdje 70 napon és öt kontinensen át tartó útját az olimpiáig, amely augusztus 13-án kezdődik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.04.)

Gallup: Érződik a kampány hatása    

"Ha nem csupán a pártválasztó biztos szavazók körében kialakult százalékos arányokat nézzük, hanem a biztos szavazók abszolút számát, az látható, hogy a Fidesznek, az SZDSZ-nek, a MIÉP-nek, a Munkáspárt és a Szociáldemokrata Pártnak több lett a biztos szavazója, az MSZP-nek és az MDF-nek viszont kevesebb.”

Hol a pénz? 

Az ember joggal teszi fel a kérdést, hogy hol a pénz, mert a gazdaság fejlődésben van - igaz nem nő eléggé - tehát több pénzt hoz, a költségvetés hiánya viszont nő és az állami adósság is nagyobb lett. Hol van tehát a pénz? Mire költjük a felvett kölcsönöket, mire fordítjuk a növekvő gazdaság bevételeit?

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 11.  

Sorozatunk záró témája az Európai Unió bővítése: a most csatlakozott 10 állammal gyakorlatilag megvalósult földrészünk újraegyesítése.

Röviden

Felmentették a Főpolgármesteri Hivatal közbeszerzési referatúrájának vezetőjét - értesült az InfoRádió. Saly Ferenc menesztésének híre a Városháza Közbeszerzési Bizottságának csütörtöki ülésén derült ki. Deák András, a testület ellenzéki elnöke úgy nyilatkozott: nyilvánvaló összefüggés van a felmentés és Saly Ferenc nemrég elkészített jelentése között, amelyben a vezető törvénytelenségeket állapított meg a fővárosi utcabútor-tenderrel kapcsolatban.

 

Az Európai Bizottság aggályosnak tartja, hogy a 12 tonnánál nehezebb teherautók esetében Magyarországon nem egy, hanem tíz napra szól a legrövidebb idejű úthasználati matrica. A Világgazdaság értesülése szerint Brüsszel ezért levélben fordult a magyar hatóságokhoz. Követelését a magyar hatóságok válaszától teszi függővé.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.03.)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata    

Az MKPK a közelgő Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban nyilatkozatot adott ki, amelyben a június 13-án esedékes választáson való részvételre buzdít, és hangsúlyozza: ”június 13-án olyan küldötteket kell választanunk, akik a keresztény értékek érvényesülését akarják képviselni az Európai Unió törvényhozásában”.

KÉSZ rendezvény 

Az Európai Parlamentben (EP) összefogásra van szükség, amiről a jelenlegi kormánypártok sokat beszélnek, de azért dolgozni is kell - hangoztatta a Fidesz-frakció integrációs kabinetjének vezetője Szájer József, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által rendezett fórumot megelőző tájékoztatón.

A kampány kezdete óta az MSZP uralja a hírműsorokat  

Az MSZP politikusai szerepelnek a legtöbbet a hírműsorokban a választási kampány idején - derül ki az Országos Rádió és Televízió (ORTT) legfrissebb felméréséből.

Röviden

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében el kell bontani a Vörösmarty téren elhelyezett, a kormányt bíráló Fidelitas-plakátokat. Sasvári Szilárd, a testület fideszes elnöke sérelmezte a koalíciós többség azon jogértelmezését, miszerint a Fidelitasnak ez a plakátozási rendezvénye nem politikai jellegű. Az ellenzéki képviselők a határozati javaslatok szavazásában nem vettek részt, mivel szerintük politikai rendezvényről nem szokott a bizottság dönteni. A kormánypárti többség döntött arról is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak annak ellenére nem kell bírságot fizetnie, hogy engedély nélkül tartott gyermeknapi rendezvényt a Kossuth téren.

 

Közös körlevélben kérték az evangélikus püspökök az egyház híveit: választásukkal juttassák kifejezésre akaratukat a június 13-i európai parlamenti voksoláson. Gáncs Péter, D. Szebik Imre és Ittzés János szerint hazánk történelmi mérföldkőhöz érkezett. Mint a dokumentumba írják: június 13-án azért járulunk az urnákhoz, hogy kifejezésre juttassuk, kik azok, akikre Magyarország képviseletét négy éves időtartamra bizalommal rábízzuk.

 

A Katholiek Nieuwsblad holland napilap közlése szerint június 13-án Amszterdamban 1587 óta most először ismét megtartják az Úrnapi körmenetet. A protestáns kormányok tiltását az 1989-ben életbe lépett törvénymódosítás szüntette meg. Az Úrnapi körmenetet Joseph Maria Punt haarlemi püspök vezeti. A szertartást, amelyre a város minden plébániáját meghívták, ezzel a jelszóval tartják: „Amszterdam, az eucharisztia városa.” (VR/MK)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.02.)

Mádl Ferenc újra az Alkotmánybírósághoz fordult    

Mádl Ferenc köztársasági elnök előzetes alkotmányossági vizsgálatot kért a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény ügyében az Alkotmánybíróságtól.

A Petícióban foglaltak a biztonságérzetet adnák vissza 

Elősegítheti a Fidesz nemzeti petíciója által megfogalmazott célok megvalósulását, ha az ellenzék sikerrel szerepel az európai parlamenti választáson - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden a sárvári nagygyűlésen.

Újra vagy most?  

Sajátos ez a mostani kampány. Az MSZP tiltakozik a belpolitikai megközelítés ellen, s erre jó oka is van. Plakátja azonban az újrázásra agitál, tehát belpolitikai jellegű.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 10.  

Sorozatunk következő témája az Európai Unió Alkotmánya, mely  Európa jövőjének alakítását határozza meg.

Röviden

Betiltották a mobiltelefonok használatát Észak-Koreában - Néhány héttel ezelőtt az észak-koreai hatóságok minden előzetes közlés és magyarázat nélkül elkobozták a helyi szervezetek, illetve magánszemélyek mobiltelefonjait. A névtelen forrás szerint a hatóságok megtiltották a lakosságnak a mobiltelefonos kommunikációt, leginkább azért, hogy a külföldiekkel való érintkezés lehetőségét leszűkítsék. Az észak-koreai hírszerzésnek nagy gondot okoz ugyanis a növekvő számú vezeték nélküli telefonok lehallgatása.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.01.) 

Böjte atya pünkösdi fohásza    

"...jót tenni jó! Az önzetlen jóság soha nem tapasztalt örömmel, édességgel tölti el az ember szívét, átalakít, Istenhez tesz hasonlatossá."

Megnyílt Nagyváradon az Ady-központ    

Felavatták a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központot, amelyet a Mecénás Alapítvány által magyarországi költségvetési támogatással hoztak létre - számolt be hétfőn a romániai magyar sajtó.

Munkaügyi bírósághoz fordul a mentősök szakszervezete  

Munkaügyi bírósághoz fordul a mentősök szakszervezete, mivel váratlan intézkedésként számtalan kedvezménytől elestek, az új főigazgató felrúgta a velük kötött megállapodást. A mentősök vitatják, hogy a háttérben gazdasági kényszer állna.

Program-ajánló: filmbemutató  

A Toldi moziban kerül sor a ZSETON ÉS A BETON című film sajtóvetítésére. Ekkor a jegy mellé a nézők kapnak egy zsetont, ami a mozi büféjében beváltható Betonra, azaz Becherovka-tonik koktélra.

Röviden

A jelenlegi kormány be nem tartott ígéreteiből állított ki óriásplakátokat a Fidelitas a Vörösmarty téren. A képeket egy pályázati felhívásra küldték be, főként fiatalok. A június 13-ig megtekinthető óriásplakátokon megjelenik egyebek mellett Szász Károly, a bérlakás- és metróépítési program, a gázáremelés, valamint a diákhitel is.

 

Csehország nem nyilvánítja semmisnek a Benes-dekrétumokat - A cseh államfő határozottan elutasította Edmund Stoiber bajor kormányfő követelését, hogy Csehország nyilvánítsa semmissé a Benes-dekrétumokat. Václav Klaus közölte: a dekrétumok alapján ma már senkit sem ítélnek el, de azok történelmi szempontból a cseh jogrend szerves részét képezik. Pat Cox, az Európai Parlament Prágában tartózkodó elnöke kijelentette: a dekrétumok ügye ma nincs napirenden Európában. (radio.hu)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére